فناوری جدید کوانتوم در زمینه مخابرات امن رونمایی شد
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ علی اکبر صالحی روز چهارشنبه در مراسم رونمایی از آزمایشگاه درهم تنیدگی ذرات در مرکز علوم و فنون لیزر ایران گفت:
از وظایف سازمان انرژی اتمی رصد کردن تحولات فناوری در جهان در حوزه های هسته ای است و یکی از فناوری هایی که دنیا به آن اخیرا توجه کرده، فناوری کوانتوم است که در سال های 2015 و 16 اروپایی ها نقشه راه این فناوری را تدوین کردند.
وی با بیان اینکه ما فاصله ای با کشورهای پیشرفته نداریم، گفت:
دو سال قبل برای ورود به حوزه فناوری کوانتوم دستورات لازم صادر شد.
رییس سازمان انرژی اتمی ادامه داد:
فناوری کوانتوم از پدیده هایی است که در سطح اتم و زیر اتم اتفاق می افتد و این پدیده با برداشت های امروز ما از مسائل طبیعی ناسازگار است. برای مثال به طور طبیعی ما انتظار داریم اگر سنگی در چاه افتاده است، بیرون نیاید اما در حوزه کوانتوم انتظار داریم که این سنگ بیرون بیاید.
معاون رییس جمهوری یادآور شد:
کلید ورود به این فناوری این است که ذرات ریز اتمی مثل الکترون ها و فوتون ها را از هم جدا می کنیم و فاصله ذرات هر چقدر باشد، هر اتفاقی بر روی یک ذره بیفتد، ذره دیگر در همان لحظه متوجه آن اتفاق می شود.
صالحی گفت:
بنابراین انتقال اطلاعات بین ذرات در زمانی صفر اتفاق می افتد، در صورتی که به طور معمول این فاصله باید با سرعت نور رخ دهد.
به گفته رییس سازمان انرژی اتمی برای ورود به این حوزه باید الکترون ها و فوتون ها را از یکدیگر جدا کرده و از آن بهره بردار کنیم و کلید این فناوری جداسازی ذرات است.
معاون رییس جمهوری یادآور شد:
در بعد آزمایشگاهی فوتون های در هم تنیده را از هم جدا کرده ایم و امیدواریم تا پایان سال بتوانیم فوتون ها را در فاصله 7 کیلومتری قرار داده و اطلاعات را منتقل کنیم.
وی ادامه داد:
حسن این تکنولوژی این است که انتقال اطلاعات احتیاج به رمزنگار ندارد و کسی نمی تواند به این اطلاعات ورود کند.
به گفته صالحی، چینی ها در استفاده از این تکنولوژی نخستین ماهواره را پرتاب کرده و توانستند در فاصله 600 مایلی در هم تنیدگی را انجام دهند.
وی ادامه داد:
علاوه بر این کاربرد دیگر این تکنولوژی در ماشین های محاسبات و کامپیوترها است. به طوری که در آینده می توانید روی یک لب تاب یک سوپر کامپیوتر داشته باشید.
رییس سازمان انرژی اتمی کاربرد دیگر این تکنولوژی را در حوزه حسگرها عنوان کرد و اظهار داشت:
هر کشوری که بتواند در زمینه اندازه گیری دقیقتر عمل کند پیشرفت بیشتری دارد. برای مثال اگر جاذبه زمین با دقت اندازه گیری شود عملیات اکتشاف راحت تر انجام می شود.
به گفته صالحی کاربرد دیگر این تکنولوژی در حوزه شبیه سازی است به طوری که می توان اغلب پدیده های فیزیکی را شبیه سازی کرد.
وی ضمن قدردانی از متخصصان صنعت هسته ای، اظهار داشت:
متخصصان سازمان توانستند نخستین آزمایشگاه در هم تنیدگی را ایجاد و فوتون ها را از هم جدا کنند و جمهوری اسلامی ایران نخستین کشوری اسلامی و شاید نخستین کشور در حال توسعه است که توانسته این کار را انجام دهد.
نخستین آزمایشگاه در هم تنیدگی فتون ها امروز چهارشنبه با حضور علی اکبر صالحی، منصور غلامی وزیر علوم، سورنا ستاری معان علمی و فناوری رییس جمهوری و معانین سازمان انرژی اتمی در مرکز علوم و فنون لیزر ایران رونمایی شد.
ارتباطی به برجام ندارد
صالحی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا فعالیت این مرکز با برجام ارتباطی دارد یا نه اظهار داشت:
فعالیت های این مرکز هیچ ارتباطی با برجام ندارد چرا که فعالیت هایی با برجام مرتبط هستند فعالیت هایی هستند که با مواد هسته ای مثل پولوتونیوم، اورانیوم و یا توریوم سرکار داشته باشند.
وی ادامه داد:
فعالیت های این مرکز در زمره فعالیت های هسته ای به آن مفهوم نیست هر چند فعالیت در حوزه اتمی و زیراتمی است اما طبق تعریف آژانس فعالیتی نیست که مشمول فعالیت های پادمانی باشد و بخواهد برجام را در بر بگیرد.
صالحی در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت:
کاری که در این مرکز انجام شده همه به دست متخصصان سازمان انجام شده است البته برخی تجهیزات بوده است که ما لاجرم مجبور بوده ایم برای سرعت عمل آن را بخریم اما به مفهوم اینکه برای ما گلوگاه باشد نبوده است.
معاون رئیس جمهوری ادامه داد:
ما برای اینکه زودتر به نتیجه برسیم برخی خریدهای خارجی را داشتیم ولی پروژه ها و زیرساخت ها را به گونه ای تعریف کرده ایم که تا آنجا که امکان دارد به دست متخصصان ایرانی انجام شود.
صالحی همچنین از راه اندازی سایتی به آدرس ww.icqts.ir خبر داد که تمامی اطلاعات فناوری کوانتومی در آن وجود دارد.
وی ادامه داد:
به کسانی که علاقه مند به همکاری با این سایت هستند، و می خواهند در پروژه های تعریف شده همکاری کند کمک می کنیم به شرطی که پروپوزال ارائه دهند.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه در این علم بسیج عمومی در کشور راه می انازیم اظهار داشت:
از امسال در این حوزه دانشجوی دکترای جذب می شود و حدود یک سال است که دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد هم جذب می شود و با کمک وزارت علوم رشته جدیدی را در این زمینه راه اندازی می کنیم و کتاب درسی مورد نظر را هم تهیه می کنیم و امیدواریم این کتاب تا 5-6 ماه آینده زیر چاپ برود.