فعالیت تشکلهای نخبگانی در فضای مجازی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ دبیر شورای عالی فضای مجازی کشور بر اهمیت نقش تشکلهای نخبگانی در عصر فضای مجازی برای حفظ اقتدار ملی در دنیا تأکید کرد.
دکتر سید ابوالحسن فیروزآبادی در بیست و هفتمین کنفرانس مهندسی برق ایران به میزبانی دانشگاه یزد با بیان این مطلب، افزود:
در عصر فضای مجازی در کنار بخش خصوصی و تشکلهای غیرانتفاعی و مردم نهاد باید تشکلهای نخبگانی برای حفظ اقتدار ملی در این دوره جدید فعال باشند.
وی، با اشاره به اینکه از بزرگترین دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران دانشگاه ها است، گفت:
دانشگاهها در ایران کارخانه تولید بیکاران و صادرکننده نوابغ فکری به محیط اقتصاد دیجیتال جهانی نیستند بلکه باید نوابغ ما در سطح جهانی برای کشور نقش داشته و با بهرهمندی از نظام شبکهای فضای مجازی که گروههای پنهان هم یکدیگر را یافته و تکثر مییابند دانشمندان ایرانی نیز با همگرایی، در موسسههای استاندارد گذاری دنیا در حوزه فضای مجازی بازیگری کنند.
دکتر فیروزآبادی، تأکید کرد:
دهها اتحادیه فنی در دنیا در حال تولید علم، مقررات گذاری و ایجاد هنجار برای سبک زندگی جدید است اما هنوز نظام دانشگاهی و بهخصوص دانشگاههای فنی در کشور برای هنجاری سازی و ایجاد سبک زندگی ایرانی به اجماع نرسیدهاند.
وی، با بیان اینکه در کنسرسیومهای این حوزه در دنیا که بخشهای خصوصی آن را رهبری میکند ایران عضویت فعال ندارد، افزود: به دلیل این نقصان شرکت اپل و بهتازگی گوگل به حریم خصوصی ایرانیها تجاوز کرده و باوجوداین که همه شما زمان خرید تلفنهای همراه هوشمند خود هزینههای پتنت، لایسنس و امثالهم را پرداخت کردید، اما برنامههای ایرانی را بدون اجازه حذف میکند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی کشور، اظهار داشت:
حفظ کیان ملی، امروز صرفاً بر عهده حکومتها نیست بلکه در عصر جدید به دلیل حضور بازیگرانی جدید که خارج از حکومتها بسیار قدرتمندتر بوده و بیش از کشورهای همسایه بر سیاستهای یک کشور تأثیر دارند باید بخش خصوصی، نخبگان و تشکلهای مردمی هویت ملی را اثبات کرده و از حریم آن دفاع کنند.
دکتر فیروزآبادی با بیان اینکه پایه عصر فضای مجازی دانشبنیانی بوده و شکل آن شبکهای است، اعلام کرد:
به دلیل خصلتهای این عصر تحولات در این دوره با شتاب بیشتری نسبت به دورههای پیشین صورت گرفته و فضای مجازی مباحث حوزه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دوره صنعتی را بسط داده و اقتصاد و علوم فنی در آن جنبه اجتماعی و شبکهای شدن پیدا کردند.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور، افزود:
نوعی جدیدی از سرمایهداری که از آن تعبیر به سرمایهداری شرکتی میکنند، در این فضا شکل گرفته که مبتنی بر دانشبنیانی و نوآوری است که در یک چالش اعلام نشده با نظامهای آموزشی است و در حوزه علمی رهبری و هژمونی را تصاحب کرده و نوعی مالکیت علمی و حکمرانی جهانی خلق کرده است که در آن شرکتها بهعنوان بازیگران جدید در تصمیمگیری جهانی مشارکت دارند.
وی، با بیان اینکه نظامهای قانونگذاری کشورها تحت تأثیر توسعه تکنولوژی و اقتصاد دیجیتال روشهای جدید مقررات گذاری، قانونگذاری، استاندارد گذاری و توصیهها را شاهد است، گفت:
در این تحول متأسفانه ایران نقش مؤثری ندارد که البته بخشی از این تحول، الزام عصری است و باید تبعیت کرد اما بخشی مدیریتشده و بر اساس منافع شرکتها است که اگر بخش خصوصیمان که امروز جزو شاخصهای اصلی اقتدار ملی است در این حوزه فعال نشود و ما فقط مصرف کننده در این حوزه باشیم، در این تحول عقب خواهیم ماند که باید در کشور نیز چنین تشکلهایی نخبگانی شکل بگیرد بهطوریکه استاندارد گذاریها با توجه به هنجارهای ملی و مذهبی صورت گیرد و سبک زندگی ایرانی – اسلامی حفظ شود.