فعالیت افسران ارشد اسرائیلی در ابوظبی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ دارک مَتِر (DarkMatter)، شرکت امنیت سایبری تأسیس شده در سال 2015 در ابوظبی و فعال در آژانس اطلاعاتی امارات متحده عربی ادعای فعالیت محدود در زمینه دفاع سایبری دارد؛ اما طبق گزارش منتشر شده توسط رویترز در اوایل سال جاری، خدمات هکری را برای هدف قرار دادن کشورهای غربی، روزنامهنگاران و فعالان حقوق بشر ارائه میدهد.
در اینجا این سؤال مطرح میشود که آیا فارغالتحصیلان واحدهای فناوری نیروهای دفاعی اسرائیل میتوانند از دانش و مهارتهای بهدست آمده در دوران خدمت خود برای یک استارتآپ امنیت سایبری عرب با رژیم دیکتاتوری بدون داشتن روابط دیپلماتیک با اسرائیل استفاده کنند؟
شرکت دارک مَتِر ، دفتری در قبرس دارد که در آن توسعه دهندگان نرمافزاری اسرائیلی را استخدام میکند. یکی از منابع بخش اطلاعات سایبری رژیم صهیونیستی با نام مستعار «.Y» گفت که دارایی دفاعی اسرائیل، بدون نظارت آژانس کنترل صادرات دفاعی وزارت دفاع قاچاق میشود. شرکت افراد جوان را به قبرس میبرد و آنها را با حقوقهای بالا – حتی بالاتر از قبل – میخرد. شغل محققان حمله سایبری، پیدا کردن آسیبپذیریها در نرمافزارها و شبکهها و نفوذ به آنها است؛ افراد ماهر معمولاً حین خدمت در واحدهای نخبه حقوقهای بالایی دارند.
به گفته این مقام ناشناس، محققان با حقوقهایی نزدیک به یک میلیارد دلار در سال خریداری میشوند. در ماه مارس امسال، نیویورک تایمز گزارش داد که در سال 2017، «NSO»، شرکت اطلاعات سایبری اسرائیل با خروج موجی از کارمندان و تمام افسران ارشد واحد 8200 نیروهای دفاعی اسرائیل روبرو شد. یک محقق خصوصی حاضر در شرکت، علت این کار را رفتن افراد به قبرس اعلام کرد. آنها در یک مرکز تحقیقاتی در ساختمانی متعلق به شرکت وابسته به دارک مَتِر مشغول به کار بودند. این شرکت، دفتری دیگر در سنگاپور دارد که بهوسیله افراد اسرائیلی مدیریت میشود.
وزارت دفاع اسرائیل هنوز به این سؤال که: «آیا این افراد اجازه لازم را برای فعالیت در آژانس اطلاعاتی امارات دریافت کردهاند؟» پاسخی نداده است؛ اما باید گفت که در رابطه با شهروندان اسرائیلی با قصد انتقال مالکیت معنوی به یک نهاد خارجی، این فعالیتی است که طبق قانون باید با محوز صادرات و فروش انجام شود.
طبق گزارش رویترز، از سال 2014 کارمندان سابق آژانس امنیت ملی ایالات متحده بهوسیله مدیر بالتیمور برای کار در پروژه راوِن (Raven) استخدام شدند. تیم خارج از ابوظبی فعالیت داشت اما دولت این کشور شاید تنها مشتری شرکت باشد. هدف استخدام افسران ارشد در ابوظبی با حقوقهای بالا، بهکارگیری تخصص غربی برای ایجاد قابلیتهای هک و با گذشته زمان، انتقال موارد یاد گرفته شده به افراد محلی است.
با این حال، کارمندان آمریکایی بهسرعت نسبت به اهداف و عملیاتهای پروژه راوِن شک کردند. در حالیکه این کشور خود را به عنوان متحد آمریکا در جنگ با تروریسم معرفی کرد، برخی عملیاتهای آن تحت نظارت گسترده روزنامهنگاران و فعالان ضددولتی بود. بزرگترین عملیات با عنوان کارما (Karma)، شامل نفوذ به گوشیهای آیفون صدها فعال، تروریستهای مشکوک و رقبای سیاسی در امارات بود.
پروژه راوِن در سال 2016 تعطیل و به کارمندانش شانس رفتن به شرکت Dark Matter داده شد؛ رویترز گزارش داد که شرکت با داشتن روابط نزدیک با سرویسهای اطلاعاتی امارات و خرید دفاتری در همان ساختمان، به عنوان بازوی عملیاتی دولت فعالیت میکند.
بسیاری از کارمندان پیشین آژانس امنیت ملی ایالات متحده تصمیم به ماندن و کار برای شرکت گرفتند اما دیگران با روشن شدن ماهیت فعالیتشان – بهویژه اینکه متوجه شدند برخی اهداف در آمریکا و روی شهروندان این کشور است – آنجا را ترک کردند.
لُری استرود (Lori Stroud)، یکی از کارمندان پیشین آژانس امنیت ملی توضیح داد:
برخی روزها کار بسیار سخت بود؛ مثلاً روزی که باید یک کودک 16 ساله را در توییتر هدف قرار میدادیم.
امروز مشخص شد که برخلاف افشای رویترز، افراد اسرائیلی برای شرکت فعالیت دارند. منبه اسرائیلی با نام مستعار Y. گفت که شرکت به عنوان رافائل و آژانس امنیت ملی امارات متحده عربی تأسیس شد تا به تواناییهای شرکتهای پیشروی اسرائیلی برسد. سیستم دفاعی پیشرفته رافائل، یک سازنده دفاعی متعلق به دولت رژیم صهیونیستی است.
شرکت فوق بهوسیله فیصل البنائی (Faisal Al Bannai) تأسیس و مدیریت شد. البنائی همچنین « Axiom Telecom»، یکی از بزرگترین فروشندگان تلفنهای همراه در خلیج فارس را تأسیس کرده است. پدر او یکی از افسران ارشد ارتش امارات بود. وی مدارکی از دانشگاه بوستون و دانشگاه سیتی در لندن دارد. براساس صفحه لینکدین (LinkedIn) البنائی، شرکت 650 نفر کارمند و دفاتری در فنلاند، قبرس، سنگاپور و سایر کشورها دارد. گردش مالی شرکت، صدها میلیون دلار برآورد شده است.
به گزارش رویترز، البنائی چندین بار برای تجارت از اراضی اشغالی دیدن کرده و با مدیران امنیت سایبری اسرائیلی ملاقات کرده بود. به گفته منبع ناشناس اسرائیلی آخرین دیدار البنائی از اراضی اشغالی تابستان امسال به همراه مقامات شورای امنیت ملی اسرائیل بوده است.
وی ملاقات با همه مقامات را تأیید نکرد اما گفت که در برخی موارد ظاهراً جلساتی در کشورهای ثالث تشکیل میشده است و این موضوع برای وزارت دفاع بسیار شرمآور بود.
پس از مسدود کردن وبسایتهای تأیید شده Dark Matter در مرورگرهای اندروید و کروم از سوی گوگل در ماه اوت 2019، این شرکت دوباره توجهات را به خود جلب کرد. گوگل ارائه دلیلی برای این اقدام، اشاره کرد که تصمیم مشابه اتخاذ شده از سوی موزیلا فایرفاکس در ماه ژوئیه امسال را گرفته است. موزیلا گفت که دلیل بستن وبسایتهای معتبر، شواهد قابل استناد مبنی بر دخالت این شرکت در عملیاتهای هک بوده است.
مرورگرهای اصلی، به شرکت فرصت موقتی برای تأیید امنیت وبسایتها در سال 2017 دادند. شرکت به دنبال این بود که به عنوان یکی از 60 شرکت با وضعیت کاملاً رسمی شناخته شود. تحت این وضعیت موقت، شرکت حدود 275 وبسایت را تأیید کرد که اکثر آنها به نظر برای شرکتهای محلی یا وابسته به خود شرکت امنیتی مستقر در ابوظبی بودند.
اهل سنت و شیعه
یک منبع ناشناس امنیت سایبری دیگر اظهار داشت:
این مشکل محدود به اسرائیلیهای فعال در یک کشور عربی نیست. به عنوان مثال، یک فرد اسرائیلی را در نظر بگیرید که فیزیک خوانده و برای رافائل کار میکند. یک روز پیشنهادی از زیمنس یا بوئینگ دریافت کرده و اسرائیل را برای کار ترک میکند. این شرکتها محصولات خود را بدون فکر به کشورهای دشمن مانند لبنان میفروشند و در صورت نبود تحریمها، حتی به ایران نیز میفروختند. در حقیقت خطر بزرگتر این است که آلمان تسلیحات خود را به مراتب بیشتر از امارات به دشمنان ما میفروشد.
این مقام ناشناس خاطرنشان کرد:
باید جنگ بین قدرتهای عرب سنی به رهبری عربستان سعودی و پشتیبانی ایالات متحده و قدرتهای شیعه به رهبری ایران و در بخشی مورد حمایت روسیه را در نظر داشت. اسرائیل، عربستان سعودی و برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را متحدان این مبارزه میداند. در سطوح مختلف بین کشورها ارتباطاتی وجود دارد. آنها بسیار مؤثر هستند و من از همکاری با آنها بسیار خرسندم. به نظر حدود 20 اسرائیلی برای DarkMatter کار میکنند.
شرکتهای اسرائیلی، در حداقل 2 مورد فناوری ردیابی خود را به امارات فروختهاند. هر 2 قرارداد بهوسیله وزارت دفاع اسرائیل پاکسازی شده است. در مورد اول، در سال 2016 مشخص شد که كشور خلیج فارس فناوری را از شرکت فناوری NSO خریده است تا برای نفوذ در گوشی آیفون احمد منصور (Ahmed Mansoor)، فعال حقوق بشر و مخالف دولت امارات استفاده کند.
یک سال پیشتر، گزارش شد که شرکت بینالمللی «AGT» - که بهوسیله ماتی کوچاوی (Mati Kochavi)، یک فرد اسرائیلی کنترل میشود – برای توسعه پروژه شهر هوشمند در ابوظبی قرارداد بسته است. این فناوری به دولت امکان نظارت روی شهروندان را میدهد.
یک مدیر اجرایی امنیت سایبری ناشناس دیگر در این خصوص توضیح داد که تفاوت بزرگی بین یک شرکت اسرائیلی فروشنده فنآوری حساس به یک کشور عربی و یک متخصص اسرائیلی فعال در آنجا وجود دارد. زیرا زمانی که یک شرکت اسرائیلی فناوری خود را به کشورهای حوزه خلیج فارس میفروشد، قابلیتهای محصول با دستور وزارت دفاع محدود میشود؛ اما وقتی یک محقق برای کار به آنجا میرود، تمام دانش خود را به همراه میبرد و هیچ محدودیتی برای استفاده از آن وجود ندارد.