فضای سایبری؛ میدان نبرد بعدی اسرائیل
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ به ادعای مقامات رژیم صهیونیستی، تهدیدات استراتژیکی ازجمله توسعهطلبی هستهای و منطقهای ایران، اقدامات حزبالله لبنان و بیثباتی رو به رشد در بلندیهای جولان در اثر جنگ در شمال سوریه، تسلط حماس در جنوب غزه و حضور روزافزون داعش در شبهجزیره سینا، تهدیدات و چالشهای بزرگی برای آینده اسرائیل محسوب میشوند. همچنین بر اساس گزارشهای منتشرشده، در ماههای اخیر، اسرائیل هدف حملات مستمر، پیچیده و خطرناک سایبری قرار گرفته است و خسارتهای فراوانی را نیز در این زمینه متحمل میشود.
ارز کرینر (Erez Kreiner)، رئیس سابق موسسه ملی سایبری و مدیرعامل فعلی یک شرکت مشاوره سایبری، در این زمینه گفت: «تأسیسات برق و گاز طبیعی اسرائیل هرروز موردحمله قرار میگیرند. مجرمان اینترنتی از سوی سازمانهای تروریستی و دیگر مؤسسات غیردولتی تأمین مالی میشوند؛ چراکه خودشان توانایی تکنیکی برای حمله به زیرساختهای اسرائیل را ندارند.»
به ادعای کارشناسان امنیتی، شرکت برق اسرائیل (IEC)، یکی از مهمترین زیرساختهای این رژیم است که هر ساعت حدود 10 هزار تهدید بر روی آن صورت میپذیرد. مقامات دولت اسرائیل عنوان کردهاند که برای مقابله با این پدیده، یک مجموعه تابعه از شرکت برق اسرائیل با نام CyberGym در سال 2013 توسط کارشناسان ارشد امنیتی تأسیس شده است که از طرف نیروهای امنیت سایبری ارتش اسرائیل انتخاب شدهاند و مسئولیت آن، بررسی ایدههای جدید برای محافظت از شبکه برق اسرائیل است.
ییفتاخ رون تال (Yiftach Ron Tal)، رئیس هیئتمدیره شرکت برق اسرائیل، اعلام داشت: «ما هدفی جذاب هستیم به همین دلیل روزانه با صدها و هزاران حمله مواجه میشویم. در نتیجه پیشرفتهترین امکانات آموزشی و حفاظتی در جهان را راهاندازی کردهایم.»
به گفته مقامات اسرائیلی، شرکت برق این رژیم برای مقابله با حملات سایبری، برخی سیستمها و روشهای منحصربهفردی توسعه داده است که باعث شده دیگر کشورها نمایندگان خود را برای یادگیری چگونگی دفاع از شبکههای خود، به اسرائیل بفرستند.
طبق گزارش دفتر ملی سایبری (NCB)، اسرائیل تقریباً در هر دقیقه با 1000 حمله متنوع سایبری مواجه میشود که توسط گروههای حمایتکننده دولتی، هکرهای مستقل و سازمانهای تروریستی انجام میشود؛ هدف اصلی دفتر ملی سایبری، با هماهنگی بین نهادهای مختلف دولتی، دفاعی و امنیت سایبری، بهبود نفوذناپذیری زیرساختهای مهم ملی است. دولت نیز باید در مورد مسائل قانونی آمادگی لازم را داشته باشد.
یوتام گوتمن (Yotam Guttman)، معاون بازاریابی استارت آپ سایبری گروه تحقیقاتی DB، معتقد است: «ایران منبع اصلی حملات به زیرساختهای حیاتی اسرائیل مانند شرکت برق است. اسرائیل همچنین از هکتیویسم جهانی، باهدف قرار دادن ارتش، ساختمانهای دولتی و امکانات تحقیقاتی، رنج میبرد.»
وی شرح داد: «مجرمان تمام تلاش خود را برای استخراج اطلاعات و ایجاد هرگونه آسیبی انجام میدهند. فلسطینیها در غزه نیز باوجود توانایی محدود، با تلاشهای مشابه بارها و بارها موفق به نفوذ به زیرساختهای ما شدهاند. تأسیسات دریایی علاوه بر امنیت مخصوص به خود، از سوی دولت نیز حمایت میشوند و در مقایسه با دیگر اهداف، آسیبپذیری کمتری دارند زیرا بهجای استفاده از کابلهای ارتباطی قدیمی از SATCOM استفاده میکنند که در برابر حملات مقاومترند.»
یکی از کارشناسان امنیت سایبری اسرائیلی در این زمینه تأکید کرد: «تهدیدات سایبری مدرن علاوه بر متخصصین امنیت فناوری اطلاعات، از نگرانیهای اپراتورهای سیستمهای کنترل نفت و گاز نیز به حساب میآید؛ افرادی که سایتهای صنعتی و شبکههای اسکادا و سیستمهای ایمنیشان، در معرض خطر خرابکاری سایبری قرار دارند. شکل تهدیدات به شبکههای نفت و گاز در پنج سال گذشته تغییر کرده است و اپراتورها به دنبال راهحلهایی برای پاسخگویی به نیازهای شبکههای حساس و ایمن هستند.»
یکی از مقامات دولتی اسرائیل در این زمینه گفت: «در چند سال گذشته شاهد افزایش تلاشها برای حمله به سیستمها و تجهیزات خود مانند چندین اقدام ارتش الکترونیکی سوریه بودهایم. هدف حملات، نابودی توانایی تهاجمی و تدافعی ماست. با کمک ایران، تواناییهای سایبری حزبالله بهطور چشمگیری بهبود یافته است. با توجه به تیمهای سایبری نخبه، نیروهای دفاعی اسرائیل در برابر دشمنان صفآرائی میکنند؛ اما هرگز نباید مغرور شویم.»