عمان؛ پایگاه جاسوسی GCHQ در خاورمیانه
خبرگزاری گاردین در گزارش خود اعلام داشت که اطلاعات فوق محرمانه ای از برنامه عملیاتی مخفیانه بریتانیا، از جمله شنود کابل های زیر دریایی در خاورمیانه که تا کنون مخفی مانده بودند، توسط ادوارد اسنودن افشا گردیده است. این در حالیست که فشار دولت بریتانیا باعث شده بود برخی از سازمان های رسانه ای، از انتشار اسناد محرمانه جلوگیری کنند اما با این حال چنین خبری در تیتر بسیاری از خبرگزاری ها قرار گرفته که تاکیدی بر جاسوسی بریتانیا در خاورمیانه بخصوص کشورهای حوزه خلیج فارس می باشد.
این گزارش حاکی از آنست که GCHQ سه پایگاه جاسوسی فوق محرمانه را در کشور عمان راه اندازی کرده است که اطلاعات آن تا کنون به دلیل فشارهای دولتی افشا نشده بودند.
این پایگاه های جاسوسی، بخشی از برنامه های مخفی دولت بریتانیا موسوم به " Circuit" می باشند که در شهر السیب در سواحل شمال عمان واقع شده اند و در آن کابل های زیردریایی مختلفی از طریق تنگه هرمز به خلیج فارس عبور می کنند. شهر السیب مقر اصلی سازمان جاسوسی GCHQ در عمان است که عملیات پایگاه های جاسوسی خود را با اسامی " Timpani"، " Guitar" و " Clarinet" رمز نموده است. Timpani ظاهرا نظارت بر ارتباطات عراق را بر عهده دارد، Clarinet نظارت بر ارتباطات یمن، و Guitar هنوز فاش نشده است که مربوط به جاسوسی از کدام کشور می باشد.
دو شرکت مخابراتی بریتانیا با نام های BT (با اسم رمز Remedy) و شرکت کابلهای ودافون (Vodafone Cable) به خاطر نقش داشتن در این جاسوسی، اصلیترین شرکتهایی هستند که سالانه دهها میلیون پوند از GCHQ پاداش دریافت میکنند. بر پایه اطلاعات اسنودن، هر زمانی که GCHQ قصد شنود خطوط فیبر نوری بینالمللی را داشته باشد، مهندسین شرکت مخابرات بریتانیا (BT) فرا خوانده میشوند تا مکان مناسب برای نصب تجهیزات مورد نظر را تعیین و بر سر پاداش دریافتی توافق کنند.
در این گزارش توضیح داده شده است که چگونه پایگاه های جاسوسی مذکور، هویت واقعی خود را از طریق حفاظت سه لایه، پنهان نگه داشته اند. مکان دقیق این سه پایگاه، از نظر طبقهبندی حفاظتی، سه درجه بالاتر از فوق سری و دارای طبقهبندی Strap 3 است. نام شرکتهای دخیل در این برنامه نیز درجه بندی یک طبقه پایین تر و Strap 2 را دارا می باشند. همچنین طبقه بندی Strap 1 شامل اطلاعات در مورد سیستم های ذخیره سازی و رهگیری، اطلاعات در مورد پروژه Tempora و برنامه نظارت بر اینترنت می باشد که مباحث پارلمانی را در بریتانیا و اروپا به وجود آورده است.
سال گذشته، گاردین اطلاعاتی را با درجه طبقهبندی Strap 1 منتشر کرد که به دنبال آن با برخورد دولت انگلیس روبه رو شد و به همین علت دولت بریتانیا گاردین را تهدید کرده بود تا در صورت انتشار اطلاعات Strap 2 و Strap 3 برخورد شدیدی با این خبرگزاری صورت می پذیرد.