عدم آمادگی آژانسهای اطلاعاتی اسرائیل در برابر حماس
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ برای فلسطینیهای غزه، پهپادهای نظارتی اسرائیل دائماً در آسمان پرواز میکنند. مرز مملو از دوربینهای امنیتی و سربازان نگهبان است. سازمانهای اطلاعاتی از منابع و قابلیتهای سایبری استفاده میکنند تا مجموعهای از اطلاعات را استخراج کنند.
اما به نظر میرسد که چشمان اسرائیل در آستانه حمله بیسابقه حماس بسته شد، موانع مرزی اسرائیل شکست، صدها نفر کشته شدند و منطقه تحت فشار قرار گرفت.
سازمانهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی در طول دههها به دلیل مجموعهای از دستاوردها، به توهم شکستناپذیری رسیده بودند. آنها عوامل حماس را در دبی تعقیب کردند و متهم به ترور دانشمندان هستهای ایران در تهران هستند. کارشناسان ادعا کردند که باوجود شکست تلاشهای آنها، آژانسهایی مانند موساد، شینبت و اطلاعات نظامی هنوز فعالیتهای خود را انجام میدهند.
اما حمله آخر هفته، که اسرائیل را در تعطیلات مهم یهودیان غافلگیر کرد، این تردید را به وجود آورد و سؤالاتی را در مورد آمادگی رژیم صهیونیستی در برابر دشمن ظاهراً ضعیفتر اما مصممتر ایجاد کرد. بیش از 48 ساعت بعد، حماس به نبرد با نیروهای اسرائیلی در اراضی اشغالی ادامه داد و دهها اسرائیلی در اسارت حماس در غزه بودند.
یاکوف آمیدور (Yaakov Amidror)، مشاور امنیت ملی سابق بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم غاصب، اذعان کرد :
«این یک شکست بزرگ است. این عملیات در واقع ثابت کرد که تواناییهای اطلاعاتی ما در غزه خوب نبوده است. وقتی گرد و غبار فروکش کرد باید درس گرفت.»
دریادار دانیل هاگاری (Daniel Hagari)، سخنگوی ارشد ارتش اسرائیل، نیز اظهار داشت که ارتش به مردم یک توضیح کامل بدهکار است. وی ادامه داد :
«الان وقت مناسبی نیست. اول، ما دعوا میکنیم، سپس تحقیق میکنیم.»
برخی مقامات صهیونیستی معتقدند که هنوز خیلی زود است تقصیر را صرفاً به گردن یک نقص اطلاعاتی انداخت. آنها به موجی از خشونتهای سطح پایین در کرانه باختری اشاره میکنند که برخی منابع نظامی را به آنجا منتقل کرد و هرج و مرج سیاسی اسرائیل را به خاطر اقدامات دولت راستافراطی نتانیاهو برای بازنگری دستگاه قضایی آزار میدهد. این طرح بحثبرانگیز انسجام ارتش اسرائیل را تهدید کرده است؛ اما فقدان آگاهی قبلی از نقشه حماس احتمالاً به عنوان عامل اصلی زنجیره رویدادهایی که منجر به مرگبارترین حمله علیه اسرائیلیها در دهههای اخیر شد، دیده میشود.
به گفته کارشناسان، اسرائیل در سال 2005 نیروها و شهرکنشینان را از نوار غزه خارج کرد و کنترل این منطقه را به دست گرفت، اما حتی پس از تسلط حماس بر غزه در سال 2007، اسرائیل با استفاده از اطلاعات فنی و انسانی، برتری خود را حفظ کرد.
سازمان اطلاعات اسرائیل مدعی شد که مکان دقیق رهبری حماس را میداند. اسرائیل میدانست که کجا باید به تونلهای زیرزمینی مورد استفاده حماس برای عبور جنگندهها و تسلیحات حمله و مایلها (کیلومتر) از گذرگاههای مخفی را ویران کند.
با وجود این تواناییها، حماس توانست نقشه خود را مخفی نگه دارد. به نظر میرسد این حمله که احتمالاً ماهها برنامهریزی و آموزش دقیق و مستلزم هماهنگی میان گروههای شبهنظامی متعددی را به دنبال داشته، زیر نظر رادار اطلاعاتی اسرائیل رفته است.
امیر آویوی (Amir Avivi)، یک مقام بازنشسته اسرائیلی، عنوان کرد که بدون جای پایی در غزه، سرویسهای امنیتی رژیم غاصب به طور فزایندهای به ابزارهای فناوری برای به دست آوردن اطلاعات متکی شدهاند. او گفت که ستیزهجویان در غزه راههایی برای فرار از جمعآوری اطلاعات فناوری پیدا کردهاند و به اسرائیل تصویر ناقصی از اهداف خود میدهند.
آویوی، رئیس و بنیانگذار انجمن دفاع و امنیت اسرائیل به عنوان یک گروه جنگطلب متشکل از فرماندهان نظامی سابق و همچنین مجرای اطلاعاتی تحت فرماندهی سابق ستاد ارتش، تصریح کرد :
«طرف مقابل یاد گرفت که با تسلط تکنولوژیک ما کنار بیاید. حماس گویا به عصر حجر بازگشته بود. آنها از تلفن یا رایانه استفاده نمیکردند و کارهای حساس خود را در اتاقهایی انجام میدادند که مخصوصاً از جاسوسی فناوری محافظت میشد یا به زیرزمین میرفتند.»
وی اعلام کرد که این شکست فراتر از جمعآوری اطلاعات است و سرویسهای امنیتی اسرائیل نتوانستند تصویر دقیقی از اطلاعاتی که دریافت میکردند ارائه دهند، بر اساس آنچه که به گفته او تصور نادرستی درباره مقاصد حماس بود.
تشکیلات امنیتی اسرائیل در سالهای اخیر به طور فزایندهای حماس را به دنبال توسعه اقتصاد غزه و بهبود استاندارد زندگی 2.3 میلیون نفر از مردم غزه میداند. آویوی و دیگران اعتقاد دارند که حماس خواهان نابودی اسرائیل است.