عبور تعداد کاربران واتس آپ از مرز یک میلیارد
این خبر در حالی منتشر شد که گوگل پلی تنها ارائهدهنده فایل نصبی این نرمافزار نیست، بلکه علاوه بر سایتهای دیگری که این نرمافزار را در اختیار کاربران قرار میدهند سیستمعاملهای دیگری نظیر آیاواس، بلکبری، ویندوزفون، نسخههای مختلف سیمبین و... وجود دارند که واتس آپ برای آنان نیز نسخهای متناسب تولید کرده است.
واتس آپ (WhatsApp) ازجمله نرمافزارهای پیامرسان فوری است که قابلیت ارسال پیام متنی، تصاویر، ویدئو، پیام صوتی و اطلاعات مکان کاربر به کاربر دیگر را دارا است و اکنون تقریباً به تمامی زبانهای پرکاربرد دنیا مجهز است، این شرکت در سال 2007 توسط Brian Acton و Jan Koum کارمندان سابق یاهو شروع به کارکرد و اولین نسخههای خود را بر روی سیستمعامل سیمبین و جاوا ارائه کرد، با اینکه در ابتدا چندین بار با شکست روبرو شد ولی به دلیل پشتکار تیم واتس آپ به فعالیت خود ادامه داد تا زمانی که در سال 2009 این نرمافزار در اپل استور بهطور رسمی معرفی شد و در کمتر از یک سال به جمع 20 نرمافزار برتر در میان کاربران اپل پیوست و این آغازی برای موفقیتهای این شرکت بود.
پس از حدود 4 سال فعالیت رسمی و رو به رشد واتس آپ در عرصه نرمافزارهای پیامرسان، این نرمافزار توانست در سال 2013 بیش از 200 میلیون کاربر فعال را به خود اختصاص دهد و این جهش موجب شد بسیاری از کاربران دیگر به سمت این نرمافزار میل پیدا کنند و بیش از 1.5 میلیارد دلار در این نرمافزار سرمایهگذاری شد، این روند تا جایی پیش رفت که در ابتدای سال 2014 پایگاه خبری واتس آپ اعلام کرد این نرمافزار اکنون 500 میلیون کاربر فعال دارد که در هرماه بهطور میانگین در مجموع بیش از10 میلیارد پیام، 700 میلیون عکس و 100 میلیون ویدئو را جابهجا میکند، این میزان افزایش در حجم کاربران از سال 2014 به بعد به طوری پیش رفت که ماهانه حداقل 25 میلیون کاربر به عضویت این نرمافزار درآمدند و این امر موجب شد پس از آخرین اعلام واتس آپ مبنی بر رکورد جذب 700 میلیون کاربر و تبادل 30 میلیارد پیام در روز، فیسبوک دست به اقدامی بزرگ بزند و این نرمافزار را با تمام کارمندانش به خدمت درآورد و در مقابل این اقدام، مبلغی معادل 19 میلیارد دلار در 19 فوریه 2014 پرداخت کرد.
در حال حاضر طبق آخرین مقایسههای انجامشده، ویچت (WeChat) با 468 میلیون، وایبر (Viber) با 209 میلیون و لاین (Line) با 170 میلیون کاربر فعال در رتبههای بعدی قرارگرفتهاند.
با توجه به آمارهای فوق و نگاهی به تعداد مشترکان فعال و تبادل اطلاعاتی که به میزان 30 میلیارد پیام در ماه در واتس آپ در حال تبادل است، میتوان این شبکه پیامرسان را موفقترین نرمافزار در این حوزه نامید.
نکته جالبتوجه اینجاست که در آسیا با اینکه نرمافزارهایی نظیر ویچت و لاین توسط کشورهای چین و ژاپن ساختهشدهاند با امکاناتی به مراتب بیشتر و بهتر نسبت به واتس آپ، باز هم مشترکان آسیایی به سراغ نرمافزاری رفتهاند که علاوه بر ضعیفتر بودن در حوزه پیام صوتی آنلاین و واکی تاکی در بخش چت گروهی نیز امکانات کمتری دارد. در بین کاربران آسیایی هند در رأس این آمار با بیش از 70 میلیون کاربر فعال قرار دارد.
به گفته بسیاری واتس آپ به دلیل سطح رمزگذاری، عدم تثبیت یک نوع رمزگذاری در مدت کوتاه و ارائه نسخههای بهروزرسانی در حوزه امنیت اطلاعات توانسته کاربران زیادی را به خود جلب کند و در میان کاربران خود محبوب شود.
Jan Koum بنیانگذار واتس آپ همواره در مصاحبههایی که با وی در حوزه امنیت پیامرسان واتس آپ انجامشده ابراز تنفر خود را از هرگونه استراق سمع از طریق دولتها بر مردم ابراز داشته و معتقد است که این حجم از رمزنگاری در راستای همین هدف او است و واتس آپ حامی دموکراسی و آزادی بیان در سرتاسر دنیا است.
پروژهای که اکنون واتس آپ بر روی آن متمرکزشده رمزنگاری میان کاربر و دستگاه، دستگاه و سرور و دستگاه با دستگاه در سیستمعامل اندروید است بهگونهای که مطالب به صورت نامرئی در طول زمان انتقال، علاوه بر غیره قابل رهگیری بودن، غیرقابل شنود نیز باشند، همچنین واتس آپ در آخرین پروژه ارائه شده خود پروتکلی با عنوان TextSecure را معرفی نمود و گفت تمامی گوشیهای موبایل توسط این نوع پروتکل پشتیبانی میشوند.
شایانذکر است پس از نقصهای امنیتی که در نرمافزار iMessage در نزد کاربران آیاواس مشاهده شد سیل عظیمی از کاربران شرکت اپل به سراغ استفاده از واتس آپ رفتند.
به گفته برخی کارشناسان در آمارهای اعلامشده تناقضهایی وجود دارد، یکی از مهمترین این تناقضهای تفاوت آماری است که توسط واتس آپ مبنی بر تعداد کاربران اعلامشده است، زیرا این شرکت کاربران خود را 700 میلیون اعلام کرد درحالیکه گوگلپلی تنها به یک میلیارد از کاربران اندرویدی اشاره کرد که از این سایت فایل نصبی را دریافت کردهاند. درحالیکه طبق آخرین اخبار آیاواس توانسته بود گوی رقابت را در حوزه فروش از اندروید برباید و به فروشی بالاتر دست پیدا کند، از طرفی دیگر سیل عظیمی از کاربران، گوشی همراهشان مجهز به سیستمعامل بلکبری و ویندوز فون است و در آخر نیز نباید کاربرانی که به سیستمعامل سیمبین مجهز هستند را فراموش کرد. سؤالی که مطرح است این است که آیا میتوان با این تفاسیر کاربران واتس آپ را 700 تا یک میلیارد نفر متصور شد؟ آیا میتوان تصمیم بزرگ فیسبوک مبنی بر انتخاب و خرید واتسآپ را نادیده گرفت؟ درحالیکه فیسبوک خود جمعیتی بالغ بر 3.5 میلیارد کاربر فعال را مدیریت میکند. آیا میتوان نتیجه گرفت که پس از ورود گوشیهای هوشمند به بازار و کاهش فعالیتها در حوزه شبکههای اجتماعی مبتنی بر سیستمهای شخصی، این گونه اذعان کرد که فیسبوک قصد دارد کاربران خود را در فضایی دیگر حفظ و مدیریت کند؟
سوالی که در پایان ممکن است به ذهن برسد این است که آیا اهداف Jan Koum (بنیان گذار واتس آپ) در راستای حفظ ایمنی در فضای ارتباطی میان کاربران پس از به خدمت در آوردن این کمپانی توسط فیسبوک، به تحقق خواهد پیوست؟