طراحی DNA بدون نیاز به دانش قبلی
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ پژوهشگران دانشگاههای ایالتی آریزونا و MIT به تازگی برنامهای رایانهای به نام «PERDIX» ایجاد کردهاند که امکان تبدیل هر نوع طراحی را به ساختارهای 2 بعدی در ابعاد نانو از جنس DNA فراهم میآورد.
تا پیش از ساخته شدن نوآوری مذکور، ایجاد چنین ساختارهایی به تخصص فنی بسیار بالا نیاز داشت که تعداد کمی از افراد از آن برخوردار بودند؛ اما هماکنون امکان ایجاد ساختارهای نانو با هر شکلی از جنس DNA برای هر شخصی امکانپذیر است. از این فناوری میتوان در زمینههای مختلفی مانند زیستشناسی سلولی، فوتونیک، سنجش کوانتومی و محاسبات بهره گرفت.
مارک بیث (Mark Bathe)، دانشیار مهندسی زیستی MIT گفت:
پروژهی بالا به همهی افراد اجازه میدهد هر شکل 2 بعدی را ایجاد کرده، به صورت خودکار به ساختارهای اوریگامی DNA تبدیل کنند.
طراحیهای 2 بعدی یاد شده را میتوان در هرکدام از برنامههای به وجود آمده برای این کار به وجود آورده، سپس فایل خروجی را به فرمت «CAD» تبدیل کرد. این نوع فایل توسط برنامههای طراحی DNA قابلپردازش هستند.
بیث ادامه داد:
زمانی که فایل آماده باشد، همهچیز به صورت خودکار انجام خواهد شد. بسیار مشابه فرآیند چاپ، با این تفاوت که جوهر از جنس DNA است.
از آنجایی که به کمک فناوری بالا میتواند کنترل دقیقی روی ساختار DNA مصنوعی داشت، امکان اضافه کردن مولکولهای مختلف در محلهای مورد نظر نیز وجود دارد. این ویژگی میتواند برای شناسایی ساختارهای مولکولی جدید، ویروسها و باکتریها مفید واقع شود.
از دیگر کاربردهای کلیدی فناوری بالا، امکان ایجاد مدارهایی است که فرآیند فتوسنتز گیاهان را در جذب نور، شبیهسازی میکنند. همچنین از این مدارها میتوان به منظور سنجش کوانتومی و محاسبات اولیه استفاده کرد.
پژوهشگران معتقدند در صورت موفقیت، مدارهای یاد شده، اولین تراشههای محاسبات کوانتومی خواهند بود که قادر هستند در دمای اتاق به فعالیت ادامه دهند.
بنیاد ملی علوم، دفاتر تحقیقاتی نیروی دریایی و زمینی و مؤسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا از پروژهی یاد شده حمایت میکنند.