شکست نیروی هوایی آمریکا از هوش مصنوعی
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ فناوری هوش مصنوعی به مرور زمان در حال پیشرفت است و هر بار که موفق میشود در زمینههای مختلف، انسانها را شکست بدهد، دانشمندان به ابراز نگرانی در مورد آیندهی انسانها میپردازند.
به تازگی گروهی از محققان شرکت پسیبرنتیکس (Psibernetix)، با حمایت چندین موسسه مانند آزمایشگاه تحقیقاتی نیروی هوایی آمریکا (Air Force Research Laboratory) یک هوش مصنوعی به نام آلفا (ALPHA) را ایجاد کردهاند که موفق شده است در چندین نبرد هوایی شبیهسازی شده، سرهنگ جین لی (Gene Lee) بازنشستهی نیروی هوایی آمریکا را شکست بدهد. محققان آلفا را با هدف مبارزه با نیروهای هوایی انسانی توسعه دادند. لی نیز یکی از افراد باسابقهی ارتش آمریکا در مبارزات هوایی به حساب میآیند. با این وجود، لی نه تنها موفق نشد امتیازی به دست بیاورد؛ بلکه در تمام شبیهسازیهای انجام شده به ضرب گلوله کشته شد.
آلفا میتواند با انجام مبارزات (به عنوان مثال هواپیماهای مجازی دیگر)، از اشتباهات گذشته درس گرفته و عملکرد خود را بهبود بدهد. برای آزمایش بیشتر آلفا را در زمینههای ظرفیت مهمات قابلحمل، سرعت، قدرت مانور و تخریب محدود کرده و حسگرهای آن را تخریب کردند؛ اما باز هم موفق شد رقیب انسانی خود را شکست بدهد.
نامگذاری هوش مصنوعی مذکور بسیار به آلفاگو گوگل که موفق شد قهرمان بازی تختهای گو (GO) را شکست دهد، شباهت دارد؛ اما برخلاف آلفاگو که قدرت پردازشی خود را از یک ابر رایانه به دست میآورد؛ آلفا تنها توسط یک رایانهی رزبریپای (Raspberry Pi) 35 دلاری تغذیه میشود. این هوش مصنوعی قدرت خود را از منطق «درخت ژنتیک فازی1» (Genetic Fuzzy Tree) به دست میآورد و میتواند در یک محیط، بلافاصله متغیرهای مهم را به رسمیت شناخته و نسبت به آنها عکسالعمل نشان دهد؛ به همین علت آلفا به قدرت پردازشی زیادی نیاز ندارد.
محققان آلفا را با هدف قرارگرفتن روی پهپادها طراحی کردند. جین لی در مورد عملکرد آلفا گفت: «آلفا سریعترین، پویاترین و تهاجمیترین هوش مصنوعی است که تا این لحظه دیدهام.» آلفا میتواند از اشتباهات خود درس گرفته و عملکرد 250 هواپیما را قبل از این که بتوانند واکنشی نشان دهند، شناسایی کند.
به نظر میرسد ارتش آمریکا قصد دارد بهزودی پهپادهای خود را به هوش مصنوعی آلفا مجهز کند تا آنها بتوانند همکاری بهتر و مؤثرتری با خلبانان انسانی داشته باشند.
__________________________
1- درخت ژنتیک فازی نوع خاصی از الگوریتمهای جستجو است که برای یافتن تقریبی بهینهترین راه استفاده میشود. این الگوریتم نوعی از الگوریتمهای تکامل است که میتواند به مرور زمان پیشرفته کرده و قویتر شود.