شناسایی زوایای پنهان محیط توسط دارپا
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ بر اساس گزارش موسسه تحقیقات مورگریج آمریکا (Morgridge Institute for Research) تا 4 سال آینده دوربینها میتوانند همهی گوشهها را بررسی کرده و اشیای پنهان را شناسایی کنند. این فناوری اولین بار توسط موسسهی فناوری ماساچوست (Massachusetts Institute of Technology) در سال 2012 معرفی شد. به نظر میرسد این پروژه موردتوجه سازمان دارپا را قرار گرفته و آنها برای پیشرفت سریعتر این پروژه، 4.4 میلیون دلار کمک هزینهی مالی پرداخت کردهاند.
هماکنون موسسهی مورگریج و دانشگاه ویسکانسین-مدیسون (University of Wisconsin-Madison) به رهبری آندرس ولتن (Andreas Velten)، پیشگام فناوری دانشگاه اِم. آی. تی با یکدیگر همکاری میکنند. کمک هزینهی دارپا با هدف بررسی محدودیتهای دوربین و کاربردیتر کردن نمونهی نهایی آن پرداخت شد. سازمان دارپا علاوه بر دانشگاه ویسکانسین به 7 موسسهی دیگر نیز کمکهزینهی مالی پرداخت کرد تا در مورد شکلهای مختلف تصویربرداری دید غیرخطی1 (non-line-of-sight) تحقیق کنند.
دوربین مذکور بهوسیلهی تاباندن پالسهای لیزری متعدد در یک اتاق کار میکند. زمانی که لیزر به دیوار یا سقف برخورد میکند، پراکنده شده به دیگر اشیا و سطوح درون اتاق نیز برخورد خواهند کرد. بسیاری از فوتونها با توجه به فاصلهای که طی کردهاند، در زمانهای متفاوتی به دوربین باز میگردند. دوربین میتواند از این اطلاعات استفاده کرده و یک تصویر دیجیتالی از محیط اتاق ایجاد کند. این تصویر شامل تمام افراد حاضر در اتاق نیز میشود.
ابزارهای موردنیاز برای ذخیرهسازی فوتون بسیار تخصصی است، پس امکان عرضه و وجود آن روی تلفنهای هوشمند وجود نخواهد داشت. حسگر به کار رفته در دوربین به خصوص در محیطهایی که دیوارهای متعددی در محیط قرار در دارد، باید بسیار حساس باشد.
ولتن گفت: «هر چه نور منتشر شده در صحنه بیشتر باشد، احتمال به دست آوردن اطلاعات افزایش پیدا میکند. نور ارسالی اول قدرتمندترین است و با هر بار تقسیم شدن، ضعیفتر میشود؛ بنابراین حسگر مورداستفاده باید برای گرفتن فوتونهای نور باید به اندازهی کافی قدرتمند باشد.»
پژوهشگران معتقدند، از این فناوری میتوان در عملیاتهای نجات، کشف محل کشتیهای غرق شده و نقشهبرداری از غارها استفاده کرد؛ با این وجود امکان استفاده از این فناوری در روشهای استاندارد عکاسی امروزی وجود ندارد.
__________________________
1- فناوری دید غیرخطی، در مورد انتقال امواج رادیوی در مسیری است که معمولاً توسط موانع فیزیکی مسدود شده باشد.