شناسایی افراد با تپش قلب
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ در حال حاضر از روشهای مختلفی مانند اسکن اثرانگشت، عنبیه چشم و تشخیص چهره برای شناسایی هویت افراد بهره گرفته میشود. با وجود این پنتاگون به تازگی اعلام کرد، روشی را توسعه داده است که با استفاده از نوعی سامانه لیزری، میتواند مردم را بر پایه ضربان قلب آنها شناسایی و ردیابی کند.
در گزارش یاد شده آمده است، ضربان قلب هر فرد به مانند اثرانگشت کاملاً منحصر به فرد است؛ اما برخلاف روشهای فعلی امکان خواندن و مطالعهی آن از راه دور نیز وجود دارد.
هدف از توسعه سامانه یاد شده شناسایی جنگجویان در مناطق جنگی با استفاده از گوش دادن به امضاهای ضربان آنها است. این کار با استفاده از لیزر مادونقرمز انجام میگیرد. برخلاف دیگر روشهای امروزی مانند تشخیص چهره، امکان پنهانسازی یا جعل ضربان قلب وجود ندارد. به علاوه در این شیوهی جدید میتوان از فاصلهی 200 متری به شناسایی افراد پرداخت. همچنین به نظر میرسد این فاصله در آینده و با توسعهی سامانه مذکور افزایش پیدا میکند.
استوراد رمالی (Steward Remaly)، یکی از کارمندان دفتر پشتیبانی فنی مبارزه با تروریست پنتاگون گفت:
من نمیخواهم بگویم که شما میتوانید اقدام یاد شده را از فضا انجام دهید؛ اما این کار را میتوان از فاصلهی دورتری نیز انجام داد.
نمونه اولیه لیزر مادونقرمز یاد شده، جتسون (Jetson) نام داشته و از روشی به نام ارتعاش سنج لیزری (laser vibrometry)، بهره میگیرد. در این روش با اندازهگیری پرتوهای لیزر بازتاب شده از سطح بدن، میتوان میزان تغییرات بسیاراندک آن را که به علت هر تپش قلب به وجود میآید اندازهگیری کرد. در این حالت امکان مطالعه ضربان قلب از روی لباسهای نازک به وجود میآید؛ اما در حال حاضر امکان انجام آن از روی پوششهای ضخیم وجود ندارد.
محققان توضیح میدهند که تشخیص الگوهای ضربان قلب، دقیقتر از شناسایی چهره است. بهخصوص وقتی مشکلاتی مانند شناسایی چهرهی زنان یا رنگینپوستان در فناوریهای فعلی در نظر گرفته شوند. همچنین بیان شد که دقت روش موردبحث به 95 درصد میرسد.
پژوهشگران ذکر کردند که فناوری یاد شده، محدودیتها و چالشهایی نیز دارد. برای مثال به منظور استفاده از آن به پایگاه داده گستردهای از الگوهای ضربان قلب مردم احتیاج است تا بتوان نمونههای به دست آمده را با آن مقایسه کرد. بر همین اساس پنتاگون در حال حاضر دادههای بیومتریک موردنیاز خود را از مناطقی مانند عراق و افغانستان جمعآوری کرده است؛ بنابراین احتمالاً هم اکنون فعالیت خود را برای تکمیل این فهرست شروع کرده باشد.
البته محققان شرح دادند که فناوری یاد شده دارای کاربردها و استفادههای غیرنظامی و نظارتی نیز خواهد بود. برای مثال پزشکان به کمک آن میتوانند به شکلی سریعتر و غیرتهاجمیتر از گذشته، از راه دور شرایط بیمار خود را بررسی کنند.