شش رویداد ابری که دنیا را شوکه کرد
به گزارش واحد امنیت سایبربان؛ حتی برجستهترین تامینکنندگان ابر هم روزهای بد خاص خود را داشتهاند. فاجعههای ابری غیرمنتظره، از اختلالات چندساعته در سرویسدهی گرفته تا از دست رفتن دادههای کاربران، به اکثر شرکتهای مطرح ارائهدهنده ابر آسیب رساندهاند. برای مثال خدمات وب آمازون را به یاد بیاورید. بهتازگی این شرکت پیشتاز در ارائه ابر عمومی، با حادثهای روبرو شد که مایه شرمساری آن در کل دنیا شد. دلایل آن نیز فراوان است: از قطعی برق بگیرید تا ورشکسته شدن مراکز داده و خطاهای انسانی. اختلال مطلق در زندگی شخصی و کاری موجب میشود که خاطره بدی در اذهان مردم شکل بگیرد.
در اینجا شش شکست ابری را مرور میکنیم که جهان را تحت تاثیر قرار داد:
1. قطع شدن وبگاه سیلزفورس: در تاریخ نهم مه 2016، سرویس NA14 وبگاه Salesforce.com از حالت برخط خارج شد و وبگاه را به مدت بیست و چهار ساعت از دسترسی خارج کرد. آسیب تجاری گسترده، اجتنابناپذیر بود و مشتریان مقادیر فراوانی از داده را از دست دادند. در نتیجه این اختلال بزرگ، Salesforce حجم کاری خود را به خدمات وب آمازون منتقل کرد.
2. کریسمس وحشتناک نتفلیکس: شب کریسمس 2012 بود، شب خوشحالی و سرگرمی بیپایانی که خانوادهها منتظر رسیدنش بودند. با وجود این، سرویس توازن بار منعطف آمازون دچار اختلال شد و در نتیجه، نتفلیکس هم قطع شد. خانوادههایی که برای داشتن یک کریسمس فوقالعاده چشم به سرویس پخش زنده دوخته بودند، حالا به سیل مشتریان ناراضی میپیوستند. اما ظاهرا این پایان ماجرای نتفلیکس و آمازون نبود چراکه دو سال بعد، در پی بهروزرسانی آمازون، نتفلیکس اقدام به راهاندازی مجدد 218 ایستگاه (node) تولید خود کرد که در جریان آن، 22 ایستگاه از کار افتادند. این نمونه دیگری از تفاوتهای آمازون و نتفلیکس بود.
3. از کار افتادن مایکروسافت آژور: در تاریخ هجدهم نوامبر 2014، بهروزرسانی نرمافزاری که با هدف ارتقای عملکرد صورت میگرفت، موجب قطعی گسترده سرویس مایکروسافت آژور شد. اتفاقی که در دسامبر 2015 نیز تکرار شد.
4. روز بد Dyn: در تاریخ بیست و یکم اکتبر 2016، Dyn DNS مورد یک سری حملات انکار سرویس توزیعشده قرار گرفت. دهها وبگاه از جمله Airbnb، توییتر، آمازون، Ancestry، نتفلیکس و پیپل تحت تاثیر این حملات قرار گرفتند و کسبوکارشان آسیب دید. این حادثه موجب هشیار شدن دنیا درباره تهدید عملی حملات کلان به اینترنت اشیا شد.
5. لطیفهای به نام آفیس 360: اکنون آفیس 365 بسیار بدنام شده است. در تاریخ سی ژوئن 2016، تعداد زیادی از مشتریان آفیس 365 متوجه شدند که سرویس ایمیلشان قطع میشود و این قطعی به مدت دوازده ساعت به طول انجامید. در گذشته نیز چند مورد مشابه در طول سال 2015 رخ داده بود و این حوادث در سال 2016 نیز ادامه یافت. اکنون این لطیفه در بین کاربران رایج شده است که آفیس 365 در واقع، آفیس 360 است چراکه هر سال به طور متوسط پنج روز قطع میشود!
6. ضربه خوردن وبگاه وزارت بهداشت و درمان: خبرها درباره قطع شدن وبگاه HealthCare.gov فراوان است. برخی علت آن را طراحی ضعیف سایت میدانند. برخی نیز کمبود منابع و پیشی گرفتن تقاضای از عرضه را علت آن برمیشمارند. چرا یکی از سرویسهای ضروری دولت که به تامین سلامت عمومی مشغول است باید در اثر مشکلات ابری دچار اختلال شود؟ بدیهی است که در تامین سلامت خودش موفق عمل نکرده است!
نمونههای فراوان دیگری هم وجود دارد که نشانگر آسیب گستردهای است که ضعف سازوکارهای پردازش ابری به دنبال دارد. برخی از این آسیبها از قبیل قطع شدن دسترسی به سامانه پست الکترونیک، ممکن است موقتی باشد و برخی دیگر ممکن است اثرات شدید و بلندمدت در پی داشته باشد.
مدتهاست که کارشناسان فناوری اطلاعات مشغول بازخوانی این نکته هستند که ابر را چگونه تقویت کنیم که تا حد امکان مصون از خطا باشد. تنها در این صورت است که میتوان انتظار داشت شرکتها به ابر اعتماد کنند.