شرکت نظارتی اسرائیلی، متهم به جاسوسی در مکزیک
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ در تلآویو روزنامهن اران و فعالان مکزیکی به دنبال 693 هزار دلار برای جبران خسارت و جلوگیری از جاسوسی هستند و در قبرس، سردبیر قطری برای مقابله با ابزارهای هک به شاکیها میپیوندد.
سال گذشته، یک منبع مرتبط با عبدالله الاطباح (Abdullah al-Athbah)، سردبیر روزنامه قطری العرب اعلام کرد که تلفن همراه او با نرمافزار هک ساختهشده از سوی شرکت نظارت سایبری اسرائیلی گروه NSO هدف قرارگرفته است و به همین دلیل این سردبیر قطری تلفن همراهش را با سیمکارت موجود از بین برد.
الاطباح در مصاحبه با آسوشییتدپرس گفت:
ترسیدم که فردی بتواند وارد تلفن همراهم شود. من باید از منابعم محافظت میکردم.
سردبیر قطری در حال حاضر یک تلفن همراه جدید با سیمکارت و دسترسی جدید به لینکها و پیوستهای ایمیل خود دارد. او توضیح داد که حتی از مورداعتمادترین محافل زندگیاش نیز وارد ایمیلش نمیشود.
کشف الاطباح، رویکردی جدید به وجود آورده است که ماهها بعد منجر به پروندههای دادخواهی موازی در اسرائیل و قبرس علیه شرکت نظارت سایبری اسرائیلی گروه NSO شد و دیدگاهی جدید نسبت به نحوه استفاده از نرمافزار جاسوسی دولتی برای شنود همه افراد ازجمله خبرنگاران مکزیکی یا خانواده سلطنتی عربی مطرح کرد.
گروه NSO حاضر به توضیح در این خصوص نشد.
اولین طرح دعوی در دادگاه تلآویو و بر اساس گفته 5 خبرنگار و فعال مکزیکی بود؛ آنها مدعی شدند که با نرمافزار گروه NSO مورد جاسوسی قرار گرفتهاند. دومین پرونده ثبتشده در قبرس، الاطباح را به لیست شاکیان اضافه کرد. موادی در مورد هر دو پرونده به کمک سردبیر قطری منتشر شد. بر اساس بخشهایی از این مواد – که با دقت انتخاب و به تفسیر نوشته شده بودند –مقامات امارات متحده عربی در مورد هک شدن تلفنهای همراه چند مقام ارشد عربستانی و قطری ازجمله اعضای خاندان سلطنتی قطر به بحث پرداخته بودند.
الاطباح از شناسایی منبعش سرباز زد و آسوشییتدپرس نتوانست بهسرعت صحت مواد را تأیید کند. به گفته مازن ماسری (Mazen Masri)، عضو تیم حقوقی الاطباح بعضی از این موارد قبلاً در پرونده اسرائیل بهعنوان مدرک موجود بودند.
بااینحال، نیویورک تایمز – که اولازهمه این موضوع را گزارش داده بود – گفت که برخی مخازن را شناسایی کرده است که از آن جمله میتوان به یک مکالمه تلفنی با عبدالعزیز الخمیس (Abdulaziz Alkhamis)، خبرنگار ارشد عربی اشاره کرد. تایمز اظهار داشت که الخمیس این مکالمه را تأیید کرده، اما از تحت نظارت بودن اظهار بیاطلاعی کرده است.
این پروندهها بر رسوایی روزافزون گروه NSO تأکید دارد که مالکیت آن بر عهده شرکت خصوصی آمریکایی «Francisco Partners» است. یکی از شاکیان مکزیکی، الخاندرو کالویلو (Alejandro Calvillo)، عضو کمپین مبارزه با چاقی در کودکی است که سال گذشته با افشای هدف قرار گرفتن با نرمافزار جاسوسی شرکت اسرائیلی موردتوجه همگان قرار گرفت.
برنامههای این گروه اسرائیلی از زمان رسوایی جاسوسی گسترده در پاناما مطرح شدند. ماه گذشته، سازمان عفو بینالملل تحت نظارت سازمان حقوق بشر این شرکت اسرائیلی را متهم به ساخت ابزارهای دیجیتالی برای هدفگیری یکی از کارکنانش کرد. 5 شاکی مکزیکی نیز – که از سوی گروه فعال دیجیتالی واقع در مکزیکوسیتی معرفیشده و به «R3D» شهرت دارند – به دنبال 2.5 میلیون شِکِل (واحد پول رژیم صهیونیستی) یا معادل 693 هزار دلار برای جبران خسارت و جلوگیری از جاسوسی هستند.
الاطباح گفت:
من قصد دارم با گسترش جزئیات بیشتر در مورد این پرونده، محدودیتهای تجارت ابزارهای هک را ایجاد کنم. امیدوارم که فروش این فناوری خیلی زود متوقف شود.