شرکت اپل یکی از اهداف اصلی جاسوسی آمریکا
بر اساس گزارشی که اخیرا توسط گاردین منتشر شده است، اسنادی در دسترس قرار گرفته که نشان میدهد سازمان جاسوسی ایالات متحده، CIA مدیریت عملیات رمزگشایی و شنود اطلاعات از گوشیهای ساخت شرکت Apple را بر عهده داشته است.
به تازگی اسنادی از سازمان امنیت ملی آمریکا، NSA به دست آمده است که نشان میدهد روشهای جاسوسی از تلفنهای همراه، در همایش محرمانهای که سالانه در این سازمان برگزار میشود، مطرح شده است. مهمترین و جدیترین عملیات جاسوسی این سازمان، ساخت نسخه جعلی نرم افزار مخصوص ارتقا برنامههای Apple معروف به Xcode است که برای ساخت برنامه در سیستم عامل iOS مورد استفاده قرار میگیرد.
نسخه تقلبی Xcode تولید شده، به سازمانهایی نظیر NSA و یا CIA این قابلیت را میدهد که از هر برنامه و نرم افزاری که بر روی تلفن همراه نصب میشود، جاسوسی کرده و اطلاعات شخصی کاربران و مکالمات آنها را به راحتی بازبینی و شنود کند.
این موارد همگی در حالی اتفاق افتاده است که شرکت اپل، همواره روابط بسیار نزدیکی با دولت آمریکا و سازمانهای جاسوسی این کشور داشته است. اما بعد از افشاگریهای اسنودن مبنی بر عملیات سازمانهای جاسوسی آمریکا از گوشیهای تلفن همراه اپل، مسئولین این شرکت اعلام کردند که در زمینه رمزنگاری مکالمات تلفن همراه تولیدی خودشان اقدام خواهند کرد. البته با توجه به سابقه همکاری اپل و NSA در مواردی نظیر پروژه Prism این ادعای اپل نیز در هالهای ابهام قرار دارد. در طی این پروژه اپل با ایجاد راه نفوذ در برنامههای کاربردی گوشیهای تلفن همراه، راه را برای NSA در جاسوسی اطلاعات کاربران باز گذاشته بود.
البته جاسوسی NSA از محصولات اپل، صرفا محدود به گوشیهای تلفن همراه نشده و گسترهای شامل تبلتها و یا لب تابهای تولیدی این شرکت را نیز در بر میگیرد. یکی از این موارد، تولید نرمافزاری است که با جمع آوری اطلاعات تایپ شده بر روی صفحه کلید رایانههای شخصی، کلیه مواردی که توسط کاربرتایپ شده است را ضبط کرده و در اختیار NSA قرار میدهد.
در پی افشای اسناد جاسوسی نهادهایی مثل CIA و یا NSA از گوشیهای تلفن همراه، جمعی از محققان شرکتهای امنیت سایبری و دانشگاهی در آمریکا، نسبت به این موضوع اعتراض کرده و خواهان ارائه مدارک قانونی این کار شدند.
این اسناد نشان می دهد که اطلاعات شخصی بسیاری توسط برنامههای نصب شده بر روی گوشیهای تلفن همراه، نظیر بازی پرطرفدار Angry Birds استخراج شده و در اختیار سرویسهای جاسوسی ایالات متحده قرار گرفته است. همچنین برخی از برنامههای کاربردی نصب شده بر روی گوشیهای اندرویدی و یا سیستم عامل iOS این امکان را در اختیارآمریکا قرار میداده است تا ازراه دور کنترل میکروفون این گوشیها را بر عهده بگیرند و مکالمات کاربران را به راحتی شنود کنند. این پروژه بعدها به پروژه Nosey Smurf معروف شده است.
گاردین همچنین طی سال جاری اسناد دیگری از سازمان جاسوسی اطلاعات انگلستان، GCHQ منتشر کردهاست که نشان میدهد این سازمان در هک کردن نرم افزارو سخت افزارهای بسیاری شرکت داشته است که اغلب در کشورهای غربی مورد استفاده قرار میگیرد. البته کاربرد آنها جهانی است و صرفا محدود به غرب نمی شود. این موارد شامل، روترهای تولیدی شرکت سیسکو و نرم افزارهای آنتی ویروس تولید شده توسط کسپرسکی می شود.