سیستم ضدهوایی بدون سرنشین و یکپارچه لئوناردو
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ کارشناسان معتقدند که اپراتورهای فرودگاه، نیروهای مسلح و سازماندهندگان رویدادهای مهم، بهدرستی نگران تهدید هواپیماهای بدون سرنشین تجاری ارزان قابل دسترس هستند که به آنان، سامانههای هوایی بدون سرنشین (UAS)، یا دستگاههای هوایی کنترل از راه دور (RPAS) گفته میشود.
شرکت لئوناردو (Leonardo)، به عنوان یک پیشرو، در حوزه نامبرده، شناخته شد. این مسئله، بهدنبال گزارشهایی مبنی بر موفقیت سیستم «فالکون شیلد» (Falcon Shield) در محافظت از فرودگاههای هیترو (Heathrow) و گاتویک (Gatwick) لندن صورت گرفت که در دسامبر سال ۲۰۱۸ و ژانویه ۲۰۱۹، ازسوی پهپادها، مورد حمله قرار گرفته بودند.
در بررسی هواپیماهای بدون سرنشین، باید درنظر داشت که آنها، ابزاری برای کاربردهای مثبت و منفی، بهشمار میروند. لئوناردو یک رهبر جهانی، در تأمین این هواپیماها، مانند خانواده فالکون است که برای مأموریتهایی همچون نظارت بر مرزها، بهکار گرفته میشوند. بهعنوان مثال، فالکون هماکنون در یک مأموریت نظارت بشردوستانه، با سازمان ملل، در جمهوری دموکراتیک کنگو، مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین از «Falco EVO» بهمثابه بخشی از برنامه پژوهشی نظارت بر فرانتکس (Frontex) اروپایی بهره برداری شد.
با این حال، با ارزانتر شدن هواپیماهای بدون سرنشین تجاری، آنها آسانتر در دسترس عموم، قرار میگیرند. این بدان معنا است که یک فرصت قابل توجه، برای سوءاستفاده از آنها وجود دارد. بسته شدن فرودگاههای گاتویک و هیترو در ماه دسامبر 2018 و ژانویه 2019 –ناشی از حضور هواپیماهای بدون سرنشین در فضای هوایی فرودگاه– برای اپراتورهای فرودگاه و خطوط هوایی –بهویژه در فرودگاه گاتویک– پرهزینه بوده است. بنا به گزارشهایی، بیش از 50 میلیون پوند، هزینه بسته شدن 33 ساعته این فرودگاه بوده است.
موارد یادشده، همچون حوادث اولیه، در نوع خودشان، نمونههای خاصی نبودند و شاید در هر زمانی و در هر فرودگاهی، اتفاق میافتادند. فرودگاهها تنها اپراتورهایی نیستند که تهدیدات را ازسوی هواپیماهای بدون سرنشین، تشخیص میدهند. نیروهای مسلح و سازماندهندگان رویدادهای مهم نیز به این نتیجه رسیدهاند که امنیتشان شاید از طرف این هواپیماها، به خطر بیفتد.
لئوناردو این تهدید را تشخیص و برای آیندهنگری، مجموعه سیستمهایی را بهمنظور کاهش فعالیت مخرب پهپادها و افزایش امنیت، توسعه داده است که به آن، «ضدسیستم هوایی بدون سرنشین یکپارچه» (IC-UAS) میگویند. برخلاف محصولات رقابتی، این سامانهها، درحال حاضر، در اختیار نیروهای مسلح ایتالیا و انگلیس، قرار دارند. این فرآوردهها، در نمایشگاه و اجلاس بین المللی دفاع 2019 (IDEX 2019) در معرض بازدید، گذاشته شدند.
سیستم مناسب این وضعیت
برای ضدسیستمهای هوایی بدون سرنشین یکپارچه، هیچ راهحل مناسبی، وجود ندارد. هر سناریویی، متفاوت است. فرقی نمیکند که اپراتور درحال کار در یک فرودگاه، حفاظت از یک پایگاه نظامی، یا حتی اجرای یک رویداد بزرگ مانند بازیهای المپیک باشد. به همین دلیل، دستگاههای جدید لئوناردو، رویکرد معماری منبعباز ماژولار و مقیاسپذیری دارند. بنابراین شرکت میتواند مشتری را در انتخاب ترکیبی از حسگرها و نمایشگرهای مناسب برای سناریو، اپراتور، یا وضعیت ویژه، بهمنظور ارائه پاسخ مطلوب در برابر تهدیدات، راهنمایی کند.
تشخیص، پیگیری، شناسایی و شکست
بیشتر سیستمهای جدید ارائه شده بهوسیله لئوناردو، فرآیند پیوسته ضدهواپیمای بدون سرنشین تشخیص، ردیابی، شناسایی و شکست را پوشش خواهند داد.
• شناسایی هواپیماهای بدون سرنشین، بهوسیله هر 2 حسگر فعال مانند: رادار و سنسورهای فرکانس رادیویی غیرفعال (RF) که بهمنظور گوش دادن به سیگنالهای کنترل فرکانس رادیویی پهپاد، انجام میشود.
• برای ردیابی و شناسایی، لئوناردو سیستمهای دوربین مادون قرمز (IR) پیشرو جهانی را مانند «Nerio ULR» بهکار میبرد که در هر زمان از روز، یا شب، تصاویر با کیفیت بالا، ارائه میدهند.
• درنهایت برای شکست پهپادهای متخاصم، سیستمهای آشوبگر، استخدام میشوند.
لئوناردو یک سیستم اخلالگر را خصوصاً برای سناریوی «IC-UAS»، با استفاده از فناوری پیشرفته جنگی، از دستگاه ضدانفجاری «Guardian» شرکت، توسعه داد. نسخه جدید سیستمهای ضدهوایی بدون سرنشین یکپارچه این فناوری، از یک جَمر دقیق هدفمند، برای ناتوان کردن ایمن یک هواپیمای بدون سرنشین، بدون دخالت در سایر وسایل الکترونیک، در نزدیکی آن استفاده میکند. نزدیکی هواپیماهای بدون سرنشین، به سیستم ایمنی حیاتی مانند فرودگاه، بسیار مهم است. پس بهره گیری از جمرهای بسیار هدفمند نیز اهمیت فراوانی دارد.
ضدسیستمهای هوایی بدون سرنشین یکپارچه لئوناردو، به شکلی متفاوت و تجهیزات ترکیبی از «Elettronica» و «Ingegneria Dei Sistemi» نیز در ارتش ایتالیا، در دسترس هستند و برای نیروی هوایی این کشور، انتخاب شدهاند. این نظام ویژه طراحی شده، به ارتش، اجازه کاربرد بسیار سریع را میدهد و مجموعه سیستمهایی را برای محافظت قابل اطمینان از تهدیدات سیستم هواپیماهای بدون سرنشین، پیشنهاد میکند.
لئوناردو تنها مشتریان نظامی را هدف قرار نمیدهد. سامانههای ضدهوایی بدون سرنشین یکپارچه، برای استفاده شتابان و ساده در یک محیط غیرنظامی، در دسترس هستند و سخنانی برای ورود این الگوها، به دسته عملیات امنیت فرودگاه و رویدادهای مهم بهیاری اپراتورها نیز بیان شدهاند.