سپردن مرزهای اروپا به روبات های خودمختار
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ به تازگی گزارشی منتشر شده است که نشان میدهد، ازدحام گستردهای از روباتها که توسط هوش مصنوعی کنترل میشوند، به زودی در مرزهای زمینی، دریایی و هوایی اروپا مستقر شده و از آن محافظت خواهند کرد.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا از شبکهی گسترده وسایل خودمختار زمینی، دریایی و هوایی یاد شده که سامانهی نظارتی کاملاً خودمختار و یکپارچه را به وجود میآورند، حمایت میکنند.
در بستر یاد شده تعداد بسیار زیاد و متنوعی از حسگرها روی روباتها نصب میشوند که امکان شناسایی و ردیابی فعالیتهای انسانی را برای مقامات مرزی فراهم میکنند. همچنین تهدیدات واقع در مرز به آنها گزارش داده میشود. از طرفی نگرانیها نسبت به استفاده از چنین شبکه و فناوری قدرتمندی رو به افزایش است؛ زیرا در صورت استفاده اشتباه از آن، روباتهای قاتل به وجود میآیند.
مقامات اتحادیه اروپا از شبکهی روباتهای زمینی، دریایی و هوایی کنترل شده توسط هوش مصنوعی به عنوان «ازدحام خودمختار انواع مختلفی از روباتها برای نظارت مرزی» (Autonomous Swarm of Heterogeneous Robots for Border Surveillance) یاد میکنند. همچنین به آن «روبوردر» (Roborder) میگویند.
سامانه مذکور توسط سازمانهای چندملیتی مانند مقامات مرزی و آژانسهای اجرای قانون (LEA) سراسر اروپا پشتیبانی میشوند.
در گزارش نوشته شده در وبگاه روبوردر آمده است:
روباتهای یاد شده شامل هواپیما و وسایل نقلیه بدون سرنشین میشوند. این تجهیزات قادر هستند به طور جداگانه به حسگرهای مختلفی مجهز شده و در یک شبکه عملیاتی داخلی با یکدیگر همکاری کنند.
به علاوه حسگرهای ایستایی در نقاط ثابت به کار گرفته شدهاند که شامل رادارهایی غیرفعال، ابزارهای حسگر سیگنالهای رادیویی منفعل و دوربینهای گرمایی میشود.
بر پایه بیانیه رسمی روبوردر، اهداف خود را در 3 حوزه مختلف شرح داده است که شامل سناریوها و نقضهای امنیتی مختلفی میشود. طرح روبوردر با بودجه 8 میلیون یورویی در سال 2017 آغاز شد و در سال 2020 تکمیل میگردد.
پروژه یاد شده توسط کنسرسیوم کنترل مرزها و با همکاری کشورهای پرتغال، استونی، ایتالیا، یونان، بلغارستان، رومانی و مجارستان توسعه پیدا کرده و در این محلها آزمایش خواهد شد. هماهنگکننده اصلی این طرح در پرتغال قرار دارد. از طرفی چندین موسسه مانند سنتریک (CENTRIC) در دانشگاه هالام انگلیس در این پروژه مشارکت میکنند.
هدف اولین فاز شناسایی زودهنگام اقدامات غیرقانونی است که شامل، عبور غیرمجاز از مرزهای دریایی و زمینی میشود. این برنامه در مرزهای بلغارستان- ترکیه، بهمنظور ردیابی و نظارت روی فعالیتهای غیرقانونی پیادهسازی و آزمایش میشود. همچنین از امواج مایکرو تلفنهای همراه بهمنظور ردیابی اشخاص و فعالیتهای آنها بهره گرفته خواهد شد.
به کمک پروژه یاد شده در سراسر مرزهای استونی-روسیه، روی فعالیتهای قاچاق کالا و شناسایی ابزارهای انفجاری نظارت صورت میگیرد.
بخش دوم طرح روی ردیابی ارتباطات غیرقانونی و جلوگیری از قاچاق مواد مخدر، سلاح و قاچاق انسان متمرکز است که در آنها از ارتباطات بیسیم به منظور پوشش فعالیتها بهره گرفته میشد.
در حوزه سوم نیز، تلاش میشود نشانههای حوادثی مانند نشت مواد نفتی و مشابه آنها در مرزها و در لحظات اولیه شناسایی شوند.
با توجه به اسناد فاش شده، به نظر میرسد با وجود این که طرح روبوردر به منظور به کارگیری در پروژههای غیر نامی توسعه مییابد، سازندگان آن قبول کردهاند که این فناوری بهسادگی قابلیت تبدیل شدن به ابزاری با کاربردهای نظامی را دارد که نگرانیهایی را در زمینههای اختلاقی به وجود آورده است.