ساعت هوشمند؛ پزشکیار آیندهی کاربران
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ استفاده از ابزارهای قابلحمل مانند ساعت و تلفنهای هوشمند روزبهروز در حال افزایش است و حسگرهای موجود در آنها اجازهی اندازهگیری علائم زیستی و فیزیولوژیکی را به کاربر میدهد؛ با وجود این همچنان این ویژگیهای میزان مصرف بسیار پایینی داشته و از آنها برای تشخیص و پیشگیری از بیماریها استفاده نمیشود.
گروهی از پژوهشگران دانشگاه استنفورد آمریکا پیشبینی میکنند به زودی ساعتهای هوشمند، بیماری کاربران خود را حتی قبل از این که به آن مبتلا شوند تشخیص داده و به آنها اطلاع میدهند. دانشمندان برای آزمایش این نظریه یک برنامه به نام «تغییرات قلبی» (Change of Heart) ایجاد کردند که دادههای سلامتی 60 داوطلب، مانند ضربان قلب و دمای پوست بدن را به مدت 2 سال جمعآوری میکرد. در این آزمایش مشخص شد زمانی که داوطلبان مریض میشوند حالت بدن آنها تغییر پیدا میکند. برنامهی تغییرات قلبی به صورت مداوم علائم زیستی کاربر ر ا بررسی میکند و به همین دلیل میتواند از همان لحظهی اول شروع تغییرات فیزیولوژیکی که به بیماری منتهی میشود، به مردم اطلاع میدهد.
دانشمندان اشاره کردند که از ساعتهای هوشمند میتوان برای تشخیص بیماری دیابت نوع 2، لایم و حتی سطح پایین اکسیژن موجود در هوا استفاده کرد. تحقیقات نشان داد که میتوان با کمک ابزارهای هوشمند قابلحمل، به افرادی که در معرض بیماری دیابت نوع 2 هستند هشدار داده شود تا با رعایت موارد پزشکی از ابتلای خود به آن پیشگیری کنند.
مایکل اسنایدر (Micheal Snyfer)، یکی از پژوهشگران آزمایش مذکور گفت: «من در آغاز تعطیلات با افزایش ضربان قلب و کاهش میزان اکسیژن مواجه شدم؛ بنابراین، حتماً مشکلی وجود داشت.»
اسنایدر گفت: «پس از چند روز، نزد پزشک رفت. بیماریاش بسیار زود، شناخته شد و وی موفق گردید؛ در همان هنگام، با پیدایش نخستین نشانهها، آن را درمان نماید.»
وی افزود: «اطلاعات جمعآوری شده را میتوان برای نظارت بهتر روی سلامتی در اختیار پزشکان قرار داد؛ هر چند این موضوع مشکلاتی مانند چگونگی ادغام دادههای بالینی را به وجود میآورد. به عنوان مثال ممکن است بیماران اطلاعات سلامتی خود را به عنوان حریم خصوصی در نظر گرفته و از انتشار ان جلوگیری کنند یا تنها بخش محدودی از آن را به اشتراک بگذارند.»