از وقتی تلفن هوشمند جدید اپل با حسگر اثر انگشت اعلام وجود کرد زنگ خطرهای امنیت حریم خصوصی در همه جا به صدا در آمد که مردم مراقب باشید این قضیه بودار است؛ اپل هم در مقابل زمین و زمان را به هم دوخت و دم روباه را شاهد آورد که ما اساساً اثر انگشت کاربران را بایگانی نمیکنیم .
بعد هم اضافه کرد که تاچ آی دی (نام سیستم اثر انگشت اپل) ابتدا تصویر اثر انگشتها را رمز گذاری میکند و تنها «اطلاعات اثر انگشت» را در خودِ دستگاه (و نه در سرورهای اپل و فضای ابری) ذخیره میکند؛ پس با خیال آسوده، امنیت تان را به آن بسپرید.
در این مقاله اصلاً قصد نداریم به ضعفهای مفرط این سیستم که فقط بعضی از آنها تا کنون مشخص شده بپردازیم چون عامل بسیار مهمتری ما را بر آن داشته که مطلب حاضر را به رشته تحریر در آوریم.
سخن گویان شرکت اپل در این مدت سوالات خبرنگاران درباره احتمال دسترسی سازمان امنیت ملی آمریکا (NSA) به اطلاعات اثر انگشت کاربران آیفون 5S را با جوابهای مبهم در اصل بی پاسخ گذاشته اند. اما یک خبرنگار کنجکاو و البته باپشتکار آنقدر پی این ماجرا را گرفته تا موفق به صحبت کردن با یکی از کارمندان اپل شده و جوابهای تکان دهنده ای هم گرفته.
«البته که پایگاههای داده هم ادغام میشوند. کل این ایده «اسکن اثر انگشت» از خود دولت [آمریکا] بود. فقط حساب این را نکرده بودند که ادوارد اسنودنی پیدا شود و همه چیز را بریزد روی دایره» اینها گفتههای تیم ریچاردسون مدیر منطقه ای اپل در شمال آمریکا بود. او توضیح داد که NSA و FBI یک سالی میشود که در تدارک ایجاد یک پایگاه داده ویژه هستند تا بتوانند از این فناوری جدید اپل استفاده کنند. اثر انگشت همه مردم، افراد گمشده، افراد تحت پیگرد، همه و همه.
وقتی خبرنگار از آقای ریچاردسون در مورد نگرانیهای حریم خصوصی مردم پرسید، وی چنین پاسخ داد: «اجازه بدهید حرفم را رُک بزنم، اگر کسی آنقدر احمق است که اجازه میدهد چیز مهم و موثر در مسائل مجرمانه ای مثل اثر انگشتش توسط یک شرکت [که به مردم پاسخگو نیست] و یا مقامات دولتی نسخه برداری شود... خوب، شما نمیتوانید ما را بابت سرمایه گذاری روی آن سرزنش کنید، میتوانید؟»
«به شخصه معتقدم این اقدام مواهب زیادی در پی دارد. بعضی از این آدم هایی که [پلیس] سعی در دستگیری آنها دارد خیلی خطرناکند. در ضمن این قضیه چیزی نیست که در قانون مخفی شده باشد [و از نظر قانون مشکلی ندارد؛ البته قوانین آمریکا]»
خبرنگارِ مصاحبه کننده، با این حرفِ آخر ریچاردسون موافق است و اقرار دارد تا حالا گزارش نشده که اثر انگشت برای سوء استفاده علیه مردم عادی به کار رفته باشد. اما این مسئله ای ست که مربوط به داخل ایالات متحده میشود و اموری که برای آنها طبیعی یا قطعی ست ممکن است برای کشورهای دیگر کاملاً نادرست باشد و خوب اگر سایبربان را دنبال کرده باشید میدانید که یکی از اهداف همیشگی NSA ملتهای غیر آمریکایی هستند.
آیفون 5S اپل یک باتری پشتیبان (back-up) دارد تا به هیچ وجه اجازه خاموش شدن کاملِ دستگاه را ندهد. این عامل به همراه GPS تعبیه شده داخل تلفن به نیروهای امنیتی امکان میدهد تا فرد مورد نظرشان را نقطه به نقطه ردیابی کرده و در صورت لزوم به سرعت دستگیر کنند. این ماجرا آنقدر جدی و حقیقی ست که نیروهای امنیتی آمریکا ابراز امیدواری کرده اند که بتوانند ظرف ماههای اول، صدها مظنون پیدا کنند.
شرکت اپل و NSA درحالی از حق قانونی خود در استفاده از اطلاعات مشتریان شان حرف میزنند که بسیاری از مصرف کنندگان روی خوشی به این کار نشان نمیدهند. یکی از مشتریان سالخورده اپل میگوید: «من پیرم و توان از بر کردن رمز عبور را ندارم. اول از این ایده که با اثر انگشت قفل دستگاه را باز کنم خوشم آمد. اما از طرف دیگر نباید به خاطر یک اتفاقِ منجر به قتلی که در دهه ۷۰ [میلادی] رخ داده و پای من هم به آن باز شده بود احساس نگرانی کنم... این آزادی [وعده داده شده] نیست»
برنامه نویسان اپل شبانه روز درحال کارند تا تلفن 5S برای روز عرضه آماده شود و هرچند به گفته خودشان دقت اسکن اثر انگشت دستگاه فعلاً در حدود ۹۰ درصد است ولی قرار نیست زمان تعیین شده به این خاطر معوق شود.
خوب حالا نظرتان چیست؟ فکر میکنید اینها همه توهم توطئه عده ای خیال پرداز است و نه شرکت اپل وَ نه NSA هیچ علاقه ای به جمع آوری جزئیترین اطلاعات همه ملتها ندارند؟ یا برعکس به نظر شما این فقط بخش کوچکی از کل روندی ست که مخفیانه و دور از انظار عموم در جریان است؟ حتماً در بحث شرکت کنید و به ما بگویید با توجه به این اخبار، برخورد شما با آیفون جدید چه خواهد بود؟ اگر در ادامه شرکتهای دیگر هم مثل همیشه به تبعیت از اپل، اسکنر اثر انگشت را به تلفنهای هوشمند خود اضافه کنند چطور؟