زیرساخت های حیاتی؛ هدف اساسی در جنگ های سایبری
به گزارش کارگروه حملات سایبری سایبربان؛ ظهور عصر اطلاعات مفاهیم و مبانی زندگی دوران صنعتی را دستخوش تحول نمود و به تبع آن در عرصه جنگ، انقلاب اطلاعات به گونه ای مفهوم نبرد را تغییر داده که دیگر شاهد نبرد فرسایشی نیروهای نظامی نخواهیم بود. در عوض نیروهای کوچک و چالاکی که با اطلاعات بلادرنگ ماهواره ها و حسگرهای صحنه نبرد مسلح شده اند، با سرعت اعجاب آوری به محل های غیرمنتظره حمله می برند و کسی که در جنگ اطلاعات بیشتری دارد، ابهام فضای جنگ را از بین برده و از مزایای قطعی آن بهره مند خواهد شد.
مفهوم جنگ سایبری به دنبال ظهور فناوری های عصر اطلاعات نظیر ماهواره، پست الکترونیک، اینترنت، رایانه و سایبر ریزتراشه ها و تبدیل جهان به یک دهکده مطرح گردیده است. جنگ سایبری هر سه ضلع مثلث دولت، ملت و نیروهای مسلح را شامل می شود و یکی از بارزترین تهدیدات ناهمطراز می باشد.جنگ سایبری ارتباط تنگاتنگ با مفهوم سایبرنتیک دارد که به معنای «دانش کنترل و ارتباط در انسان، حیوان و ماشین» می باشد. امروزه اغلب سامانه های کنترل و ارتباط با استفاده از تراشه های حافظه و واحدهای ریزپردازنده خودکار شده و به هدفی ایده آل برای رزمنده سایبری تبدیل گشته اند که حیطه مطلق سایبر نتیک محسوب می شود. ایده کلی درباره گسترش جنگ سایبری بر این موضوع استوار است که هر طرف که از آخرین دستاوردهای فناوری برخوردار بوده و فشار بیشری بر دشمن وارد آورد و موفق به ایجاد اختلال در سامانه های ارتباطاتی و هدایت و کنترل رقیب در محیط سایبر شود، نیمی از جنگ را از پیش برده است.
جنگ سایبری با قصد کارهای سیاسی و یا آرمانی انجام و مکان ها و زیرساخت های حیاتی مانند انرژی، حمل و نقل، ارتباطات و سرویس های ضروری را هدف قرار می دهند و از شبکه به عنوان بستر انجام این اعمال خرابکارانه استفاده می کند. کارشناسان نظامی دنیا هفت شیوه مختلف جنگ سایبری و اطلاعاتی را این موارد برمی شمارند:
- جنگ فرماندهی و کنترل که هدف آن قطع کردن سردشمن، یعنی از بین بردن مغز متفکر دشمن است
- جنگ بر پایه اطلاعات که متشکل از طراحی، حفاظت و ممانعت از دسترسی به سیستم هایی است که برای برتری بر فضای نبرد در جستجوی دانش کافی هستند
- جنگ الکترونیک با استفاده از تکنیک های رادیویی، الکترونیک یا رمزنگاری
- جنگ روانی که در آن از اطلاعات برای تغییر ذهنیت و طرز فکر دوستان، بی طرف ها و دشمنان استفاده می شود
- جنگ هکرها که در آن به سیستم های رایانه ای حمله می شود
- جنگ اطلاعاتی اقتصادی ایجاد مانع در برابر اطلاعات یا تسهیل جریان اطلاعات با هدف کسب برتری اقتصادی
- جنگ سایبری ترکیبی از همه موارد شش گانه بالا؛
از مصادیق عینی جنگ سایبری می توان به جنگ بین روسیه و گرجستان، جنگ 33 روزه اسرائیل و حزب الله لبنان، جنگ بین روسیه و استونی، جنگ بین آمریکا و چین اشاره کرد.
نمونه هایی از جنگ های سایبری
اختلال در شبکه حمل و نقل و ترافیک شهری
برای نمونه چنانچه مهاجمی به سیستم مدیریتی شبکه ارتباطی و حمل و نقل مترو که توسط سیستم های مکانیزه کنترل می شود نفوذ و کنترل آن را به دست آورد، می تواند با دادن برنامه ای اشتباه به سیستم های هدایت کننده باعث برخورد قطارها شده و چنین حادثه ای باعث کشته و مجروح شده عده زیادی از مردم خواهد شد.
اختلال در سیستم برق
فرضا سیستم برق منطقه یا یک شهر که به کمک شبکه های رایانه ای کنترل می شود مورد تهاجم و یا حمله نفوذگران قرار گیرد و به طور کلی قطع و یا کنترل آن به دست مهاجمان افتد، در این صورت تمام سیستم های خدماتی، اضطراری و سیستم های خانگی، که وابسته به فعال بودن شبکه برق می باشند مختل خواهند شد.
اختلال در شبکه های مالی و بانکی
با توجه به اینکه کنترل و دسترسی به سیستم های خودپرداز و یا سامانه های پوز توسط سیستم مرکزی رایانه ای کنترل و هدایت می شود اگر هکری به این سیستم نفوذ کرده و کنترل آن را به دست گیرد، می تواند موجودی حساب های مختلف را جابجا کند و این گونه اختلالات، نظام بانکی را مختل و منجر به ترس مردم و بی اعتمادی و هجوم آنها به بانک ها می شود.
اختلال در شبکه اطلاع رسانی
در زندگی کنونی رسانه ملی به عنوان یک رسانه قابل اعتماد و در دسترس همگان به پخش خبرهایی از قبیل مسائل مهم روز، اخبار هواشناسی، وقوع حوادث و اتفاقات داخلی و خارجی به یکی از مهترین عناصر تبدیل شده است. حال اگر رسانه ملی مورد تهاجم یا حمله نفوذگران قرار گیرد و کنترل آن به دست مهاجمان بیفتد، برای مثال مهاجمان با اشاعه یک خبر دروغین مانند وقوع زلزله در رادیو یا تلویزیون می توانند سبب ایجاد رعب و وحشت عمومی گردند.