خبر لغو سفر رئیس جمهور برزیل به امریکا بعد از این اعلام شد که روسف روز دوشنبه در مورد مسئله جاسوسی امریکا با باراک اوباما، رئیس جمهور این کشور به صورت تلفنی گفتوگو کرد.
دفتر روسف روز سه شنبه (26 شهریور، 17 سپتامبر) در بیانیهای اعلام کرد: «دو رئیس جمهور تصمیم گرفتند این سفر رسمی را به تعویق بیاندازند چرا که نتیجه این سفر نباید مقید به موضوعی باشد که به طور قانع کنندهای برای برزیل حل نشده باقی مانده است.»
خبر لغو سفر رئیس جمهور برزیل به امریکا بعد از این اعلام شد که روسف روز دوشنبه در مورد مسئله جاسوسی امریکا با باراک اوباما، رئیس جمهور این کشور به صورت تلفنی گفتوگو کرد.
این تصمیم حاکی از افزایش تنشها بین دو کشور است که در پی انتشار اسنادی مبنی بر جاسوسی یک دههای امریکا از شرکتها و اشخاص برزیلی رقم خورد. ادوارد اسنودن، افشاگر و پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی امریکا در ماه جولای این اسناد را افشا کرد.
در بیانیه دفتر ریاست جمهوری برزیل آمده است: «شنود غیر قانونی ارتباطات بین شهروندان، شرکتها و اعضای دولت برزیل حاکی از اقدامی جدی در نقض حاکمیت ملی است و با همزیستی دموکراتیک بین کشورهای دوست ناسازگار است.»
بر پایه این گزارش، روسف قرار بود در اواخر ماه اکتبر با باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا دیدار و در مورد یک پیمان 4 میلیارد دلاری نظامی، همکاری در زمینه نفت و فناوری سوختهای زیستی بین دو کشور و همچنین دیگر طرحهای تجاری گفتوگو کند. تاریخ جدیدی برای این دیدار تعیین نشده است.
در عین حال، جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید گفت: «من فکر میکنم به دلیل اینکه این رابطه بسیار اهمیت داشته و همچنین به این علت که ابعاد زیادی دارد، رئیس جمهور طی تصمیمی مشترک موافقت کرد که این سفر به تعویق بیافتد.»
روزنامه اوگلوبو برزیل در ماه جولای اعلام کرد، آژانس امنیت ملی امریکا برای یک دهه از شرکتها و اشخاص حقیقی برزیلی جاسوسی کرده است.
این روزنامه 7 جولای گزارش داد، آژانس امنیت ملی، اطلاعات در مورد میلیاردها تماس تلفنی و مکاتبات اینترنتی در برزیل را جمع آوری کرده است.
در ادامه گزارش این روزنامه همچنین آمد، اطلاعات منتشر شده از سوی ادوارد اسنودن نشان میدهد شمار پیامهای تلفنی و اینترنتی که طی یک دوره 10 ساله توسط آژانس امنیت ملی امریکا در این کشور مورد جاسوسی قرار گرفت، نزدیک به 2 میلیارد و 300 میلیون مورد بوده است.
اسنودن، کارمند سابق سیا دو برنامه جاسوسی و فوق محرمانه دولت امریکا را لو داد؛ برنامههایی که طی آنها آژانس امنیت ملی و پلیس فدرال این کشور (افبیآی) میلیونها تماس تلفنی مردم امریکا و اروپا را مورد شنود قرار داده و همچنین دادههای اینترنتی شرکتهای بزرگی مانند فیسبوک، یاهو، گوگل، اپل و مایکروسافت را مورد نظارت قرار دادهاند.
زمانی که اسنودن اطلاعاتی در مورد فعالیتهای جاسوسی آژانس امنیت ملی علیه کشورهای متحد امریکا منتشر کرد، این رسوایی ابعاد جدیدی به خود گرفت.