رونمایی از شبکه ملی اطلاعات در هفته دولت
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ محمدجواد آذری جهرمی در یک برنامه تلویزیونی ابعاد مختلف راهاندازی فاز نخست شبکه ملی اطلاعات و تأثیر آن را در سهم ترافیک داخلی ارتباطات، رشد ظرفیت جابهجایی داده و تأثیر اقتصادی آن را در کشور، تشریح کرد.
وی بابیان اینکه فاز نخست شبکه ملی اطلاعات بعد از سالها در هفته دولت سال جاری رونمایی میشود گفت: پیادهسازی مراکز تبادل داده که از پیشنیازهای شبکه ملی اطلاعات به شمار میرود چندی پیش انجام شد که اگرچه بهرهبرداری از آن، چیزی حدود ۶۳۰ میلیارد تومان از درآمدهای شرکت ارتباطات زیرساخت را کاهش داد اما باعث شد تا قیمت استفاده از اینترنت کاربران نهایی، بسیار کاهش پیدا کند.
شبکه ملی اطلاعات یک تعریف واحد نداشت
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت با اشاره به دلایل تأخیر درراه اندازی شبکه ملی اطلاعات گفت: این شبکه از ۱۱ سال پیش به اسامی مختلفی چون اینترنت ملی و یا اینترانت ملی مطرحشده بود تا اینکه براساس ماده ۴۶ قانون برنامه پنجم توسعه بهعنوان یک تکلیف به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات سپرده شد.
وی افزود: بنا بود که در ۲ سال اول این برنامه، اجرای آن به پایان برسد که متأسفانه امکانات لازم برای اجرای آن فراهم نشد.
آذری جهرمی با تأکید بر اینکه شبکه ملی اطلاعات یک تعریف واحد نداشت، تصریح کرد: از همان ابتدا تعریفهای ارائهشده از شبکه ملی اطلاعات بسیار متفاوت بود و تحلیلها و تعبیرها از آن زیاد بودند؛ اما تدبیر مقام معظم رهبری در تشکیل شورای عالی فضای مجازی بر این بود که متخصصان و اهالی فن دور یک میز بنشینند و در مورد آن به جمعبندی برسند.
معاون وزیر ارتباطات خاطرنشان کرد: بعد از تصویب شبکه ملی اطلاعات در برنامه پنجم، الزامات به آن اضافه شد که برای تهیه این الزامات جلسات متعددی برگزار شد و سرانجام ۱۸ ماه این طرح ملی در قالب یک تعریف واحد به جمعبندی رسید. در پی آن نیز نقشه راه آماده شد تا از موازی کاریهای بیمورد و فعالیتهای خارج از برنامه جلوگیری به عمل آید.
پیادهسازی شبکه ملی از اکنون احساس میشود
جهرمی با تأکید بر اینکه اعتبار جمله «شبکه ملی اطلاعات نداریم» رو به اتمام است، اظهار کرد: طبق برنامهریزی صورت گرفته، قرار است فاز نخست شبکه ملی اطلاعات بهصورت رسمی در هفته دولت به بهرهبرداری برسد. ضمن اینکه هماکنون زنجیرههای فعالیت شبکه ملی اطلاعات کار خود را شروع کردهاند و پیادهسازی آن اکنون احساس میشود.
وی گفت: سه سال پیش در حالی صحبت از اجرای شبکه ملی اطلاعات بود که کل ظرفیت ترافیک جابهجایی اطلاعات در کشور به ۶۲۴ گیگابیت بر ثانیه نیز نمیرسید و شبکه فیبر نوری استانی ۲۳ هزار کیلومتر بود. با این ظرفیت، این طرح قابلیت اجرا نداشت.
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت بابیان اینکه هماکنون ظرفیت انتقال ترافیک کشور به ۴ هزارگیگابیت بر ثانیه (حدود ۶.۵ برابر) افزایشیافته است، ادامه داد: تا پایان دولت یازدهم، ظرفیت شبکه فیبرنوری نیز به ۱۰ هزار کیلومتر میرسد.
سرویسهای تصویری داخلی جای «نت فیلیکس» را میگیرند
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت همچنین در اشاره به سهم ترافیک اینترنت داخلی و خارجی در کشور گفت: در سال ۹۳ سهم ترافیک استفاده از اینترنت خارجی به داخلی ۹۰ به ۱۰ درصد بود که امروز این سهم به ۶۰ به ۴۰ درصد رسیده است.
وی گفت: باید برای ادامه این تغییر سهم، اقتصاد بر مبنای شبکه ملی اطلاعات ایجاد شود. چراکه اگر اقتصاد در شبکه ملی اطلاعات نهادینه شود، بهجای سرویسهایی چون «نت فلیکس»، کاربران داخلی از سرویسهای تصویری داخلی استفاده کنند که علاوه بر درآمد، سبب اشتغالزایی نیز میشود.
جهرمی خاطرنشان کرد: هماکنون ۲۵ هزار تیم توسعه نرمافزار در کشور تشکیلشده که ۱۰۰ هزار اشتغال در این راستا ایجادشده است. همچنین در پی ارائه تسهیلات به تولیدکنندگان محتوا، نرخ پهنای باند برای آنها به صفر رسیده است. این در حالی است که تا قبل از اردیبهشت امسال این تولیدکنندگان بابت هر ۱۰ گیگابیت پهنای باند چیزی حدود ۱.۷ میلیارد تومان پرداخت میکردند.
وی گفت: براساس مصوبه اخیر رگولاتوری نیز، کاربر نهایی اگر یک واحد اینترنت خارجی مصرف کند میتواند معادل آن ۲ واحد از ترافیک داخلی استفاده کند که اگر توسعه بازار در شبکه ملی اطلاعات صورت گیرد این میزان به یکدهم نیز قابل کاهش است.