روابط اسرائیل و چین زیر ذرهبین آمریکا
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ با توجه به افزایش تنش بین واشنگتن و پکن، روابط اسرائیل با چین از سوی دولت آمریکا مورد بررسی دقیق قرار گرفت؛ براساس گزارشها، ایالات متحده از متحدان خود از جمله رژیم صهیونیستی خواست تا روابط خود را با چین در حوزههای حساس امنیتی قطع کنند. این موضوع همچنین در دیدار مایک پمپئو (Mike Pompeo)، وزیر امورخارجه آمریکا از اراضی اشغالی نیز مطرح شد.
پمپئو در این سفر به اسرائیل در خصوص مشارکت چین در پروژههای زیرساختی و ساخت کارخانه بزرگ نمکزدایی در جنوب اراضی اشغالی (سورک 2 در نزدیکی اشدود) هشدار داد. اما گزارشهای اخیر حاکی از آن هستند که ایالات متحده به دقت روابط پکن و تلآویو را در حوزههای مختلف بررسی میکند. به عنوان مثال، بلومبرگ در گزاشی نوشت که مشارکت دانشگاهی اسرائیل با همتایان چینی خود بهویژه در پروژههای توسعه و تحقیق فناوری زیر ذرهبین آمریکا قرار دارند.
آمریکا از چند سال گذشته برای نظارت بیشتر روی سرمایهگذاریهای خارجی در مناطق حساس فشار روی اسرائیل را شروع کرده بود. به دنبال این فشارها، اسرائیل کمیته ویژهای برای محدود کردن سرمایهگذاریهای چین تأسیس کرد. اما به گفته یک مقام ارشد ناشناس آمریکایی، اسرائیل باید اقدامات سختگیرانهتری برای کاهش روابط با چین اتخاذ کند. اورشلیم پست به نقل از یکی از مقامات آمریکایی نوشت :
«من گمان نمیکنم درخواست مؤدبانه این موضوع را حل کند؛ این اولویت اصلی ایالات متحده است.»
عدم تمایل مقامات اسرائیلی برای سخن گفتن در مورد این موضوع نشانگر موضوع مهمی است؛ در 20 سال گذشته، اسرائیل برای گسترش روابط تجاری خود با چین و استفاده از محصولات اسرائیلی در بازار این کشور بسیار تلاش کرده است. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در سال 2017 از چین بازدید کرد و هر 2 طرف توافق کردند که روابط خود را برای مشارکت نوآورانه جامع افزایش دهند.
طبق گزارشی از رادیو ارتش اسرائیل، ایالات متحده اخیراً درخواست اسرائیل مبنی بر بخشودگی با توجه به کاهش روابط تجاری با چین را نپذیرفت. به گفته اورشلیم پست، مقامات آمریکایی که با آنها مصاحبه شده از چنین درخواستی اطلاع نداشتند.
واضح است که ایالات متحده بهطور فزایندهای نارضایتی خود را از روابط اسرائیل با چین در زمینههای مختلف مرتبط با تحقیقات دانشگاهی در حوزه فناوری، حضور پکن در پروژههای زیربنایی اسرائیلی، سرمایهگذاریهای چینی در شرکتهای مهم اسرائیلی و صادرات فناوری پیشرفته اسرائیلی به چین را ابراز داشتهاند.
به گفته کارشناسان غربی، نگرانی اصلی آمریکا در مورد سرمایهگذاری چین در فناوریهای اسرائیلی در حوزههای هوش مصنوعی، ارتباطات ماهوارهای و امنیت سایبری است؛ دولت آمریکا میترسد که این فناوریها برای ایجاد تغییرات اساسی مورد استفاده قرار گیرند. از این منظر، ورود شرکت چینی هوآوی به بازار اسرائیل قطعاً باعث ناراحتی واشنگتن شد. در سال 2019، جان بولتون (John Bolton)، مشاور امنیت ملی ایالات متحده از اسرائیل خواست تا مواضع سختگیرانهتری در برابر زدتیئی و هوآوی، شرکتهای بزرگ تجهیزات ارتباط از راه دور چینی داشته باشد.
سرمایهگذاری چین در بندر حیفا و دخالت این کشور در ساخت بندر اشدود نیز از دیگر دلایل نگرانی آمریکا محسوب میشود.