رسواییهای جاسوسافزار اسرائیلی تمامی ندارد؛ این بار نوبت به السالوادور رسید
به گزارش کارگروه بینالملل سایبریان؛ براساس گزارش جدید یک گروه ناظر، تلفنهای همراه دهها روزنامهنگار و فعال در السالوادور حداقل از اوایل سال 2020 هک و روی آنها نرمافزار جاسوسی پگاسوس (Pegasus) ساخت اسرائیل، که بنابر ادعای رژیم صهیونیستی معمولاً فقط در دسترس دولتها و مجریان قانون است، نصب شده است.
«Citizen Lab» در دانشگاه تورنتو اعلام کرد که اپراتور این نرمافزار جاسوسی را شناسایی کرده که به طور انحصاری در السالوادور کار میکند و روزنامهنگاران و فعالانی را هدف قرار میدهد که بسیاری از آنها در حال تحقیق در مورد فساد دولتی بودهاند. البته محققان نتوانستند به طور قطعی تعیین کنند که هکها از سوی دولت السالوادور بودهاند.
دولت نایب بوکله (Nayib Bukele)، رئیس جمهور السالوادور هرگونه ارتباط با فناوری پگاسوس را تکذیب و ادعا کرد که مشتری سازنده آن یعنی شرکت اسرائیلی «NSO Group» نیست.
فناوری پگاسوس به کاربران اجازه میدهد پیامها، عکسها، مخاطبان، اسناد و سایر اطلاعات حساس رمزگذاری شده را بدون اطلاع کاربران از تلفنهای آلوده سرقت کنند. همچنین میتواند با فعالیت مخفیانه، دوربین و میکروفون گوشیها را به دستگاههای شنود تبدیل کند.
سوفیا مدینه (Sofia Medina)، سخنگوی رئیس جمهور، در گفتگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس مدعی شد که دولت در حال بررسی هک گزارش شده است. مدینه اظهار داشت که او و حداقل 2 مقام دولتی دیگر در ماههای اخیر هشدارهایی از شرکت فناوری اَپل مبنی بر اینکه ممکن است خودشان قربانی هکهای دولتی شده باشند، دریافت کردهاند.
گروه NSO، که سال گذشته از سوی دولت ایالات متحده در لیست سیاه قرار گرفت، ادعا میکند که نرمافزارهای جاسوسی خود را فقط به مجریان قانون و سازمانهای اطلاعاتی دولتی میفروشد که بهوسیله وزارت دفاع اسرائیل بررسی شدهاند.
پس از آنکه اعضای 3 گروه حقوق بشر، 6 نشریه خبری و یک روزنامهنگار مستقل مشکوک شدند که شاید هدف هک قرار گرفته باشند، Citizen Lab یک تحلیل قانونی از 37 دستگاه انجام داد؛ این تحقیقات از سوی گروه حقوق اینترنتی «Access Now» انجام و بهوسیله آزمایشگاه امنیتی عفو بینالملل بررسی شد.
جان اسکات رِیلتون (John Scott-Railton)، محقق ارشد آزمایشگاه Citizen و نویسنده این گزارش، تهاجمی بودن و تداوم هک را «عجیب و شگفتانگیز» نامید.
او به آسوشیتد پرس (AP) گفت این هک به ویژه با توجه به رویکرد تهاجمی فزاینده بوکله نسبت به رسانههای مستقل در کشور، که رئیس جمهور مرتباً آنها را به انتشار مطالب نادرست متهم میکند، نگران کننده است.
اسکات رِیلتون توضیح داد :
«من موارد زیادی از موارد مربوط به پگاسوس را دیدهام، اما مسئله نگرانکننده در این مورد، کنار هم قرار گرفتن آن با تهدیدات فیزیکی و زبان خشونتآمیز علیه رسانهها در السالوادور بود.»
هدف قرار گرفتن خبرنگاران
به گفته کارشناسان، از میان سازمانهایی که هدف قرار گرفتند، سایت خبری آنلاین اِلفارو (El Faro) بیشترین ضربه را خورد.
محققان آزمایشگاه سیتیزن اظهار داشتند که ردپایی از آلودگی جاسوسافزار پگاسوس را در تلفنهای همراه 22 خبرنگار، سردبیر و پرسنل اداری، بیش از دو سوم کارکنان شرکت، و شواهدی مبنی بر سرقت دادهها از بسیاری از این دستگاهها، از جمله چند دستگاه با چندین گیگابایت داده استخراج شده، پیدا کردند.
در این گزارش آمده است که اِلفارو به مدت حداقل 17 ماه، بین 29 ژوئن 2020 تا 23 نوامبر 2021، تحت نظارت مستمر بوده و تلفن سردبیر اُسکار مارتینز (Oscar Martinez)، حداقل 42 بار نقض شده است.
کارشناسان معتقدند که اِلفارو در زمان نفوذهای پگاسوس، گزارش گستردهای درباره رسواییهای مربوط به دولت بوکله، از جمله ادعاهایی مبنی بر مذاکره او برای یک معامله مالی با باندهای خشن خیابانی کشور با هدف کاهش میزان قتل و افزایش حمایت مردمی از حزب ایدههای جدیدش، گزارش کرد.
Citizen Lab قبلاً استفاده از پگاسوس برای هدف قرار دادن روزنامهنگاران، مدافعان حقوق بشر، دیپلماتها و مخالفان را در چند سال گذشته کشف کرده بود. اهداف از عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مکزیک و ایالات متحده بودند.
اَپل در ماه نوامبر گذشته از گروه NSO شکایت و تلاش کرد نرمافزار جاسوسی پگاسوس را از نفوذ به سیستم عاملهایش باز دارد. فیسبوک نیز در سال 2019 ضمن شکایت از NSO، مدعی شد که شرکت صهیونیستی برنامه پیامرسان واتسآپ را هک کرده است.