رد درخواست شرکت جاسوسی اسرائیلی برای لغو شکایت واتسآپ
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ دادگاه عالی ایالات متحده پیشنهاد گروه «NSO»، سازنده اسرائیلی نرمافزارهای جاسوسی، را برای لغو دعوی حقوقی مطرح شده از سوی سرویس پیامرسان واتسآپ رد کرد.
دادگاه بدوی همان حکم قبلی را علیه شرکت اسرائیلیNSO مطرح کردند. واتسآپ مدعی است که NSO حدود 1400 کاربر سرویس پیامرسان رمزگذاری شده را با نرمافزارهای جاسوسی بسیار پیچیده هدف قرار داده است.
فیسبوک، مادر واتسآپ، که اکنون مِتا پلتفرمز (Meta Platforms) نامیده میشود، در تلاش است NSO را از پلتفرمها و سرورهای فیسبوک مسدود و خسارتهای نامشخص را بازیابی کند.
NSO ادعا کرد که باید به عنوان یک عامل دولت خارجی به رسمیت شناخته شود و بنابراین طبق قانون ایالات متحده که شکایتهای حقوقی علیه کشورهای خارجی را محدود میکند، از مصونیت برخوردار باشد. این درخواست برای 2 حکم قبلی دادگاه فدرال مبنی بر رد استدلالهای مشابه شرکت اسرائیلی، صدق میکند.
دولت بایدن توصیه کرد که دادگاه درخواست تجدیدنظر را رد کند. وزارت دادگستری آمریکا نیز نوشت که NSO در اینجا مصونیت ندارد.
پگاسوس (Pegasus)، به عنوان محصول شاخص NSO، به اپراتورها اجازه میدهد تا به طور مخفیانه به تلفن همراه هدف نفوذ و به پیامها و مخاطبین، دوربین، میکروفون و تاریخچه موقعیت مکانی دسترسی پیدا کنند. NSO در این خصوص مدعی شد :
«فقط سازمانهای مجری قانون دولتی میتوانند این محصول را خریداری کنند و تمام فروشها بهوسیله وزارت دفاع اسرائیل تأیید شده است. محصول ما، مشتریانش را شناسایی نمیکند.»
واتسآپ گفت که حداقل 100 نفر از کاربران مرتبط با شکایت آن روزنامهنگار، فعالان حقوق بشر و اعضای جامعه مدنی بودند. منتقدان اعلام کردند که مشتریان NSO شامل عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اردن و لهستان هستند و این کشورها از این سیستم برای جاسوسی از منتقدان و سرکوب مخالفان سوءاستفاده کردهاند.
NSO اظهار داشت که برای جلوگیری از سوءاستفادهها تدابیری در نظر گرفته، اگرچه شرکت اعتقاد دارد که کنترلی بر نحوه استفاده مشتریان از محصول ندارد؛ اما منتقدان براین باورند که تدابیر امنیتی کافی نیست.
پرونده واتسآپ یکی از سلسله نبردهای حقوقی است که NSO را درگیر کرده است. در یک شکایت جداگانه، اَپل گفت که قصد دارد از نفوذ NSO به محصولاتش جلوگیری کند و اینکه پگاسوس بر تعداد کمی از کاربران آیفون در سراسر جهان تأثیر گذاشته و کارمندان NSO را «مزدوران غیراخلاقی قرن ۲۱» نامید.
در ماه نوامبر گذشته، روزنامهنگاران یک رسانه خبری تحقیقاتی در السالوادور نیز پس از شناسایی نرمافزار جاسوسی پگاسوس در آیفونهایشان، از NSO به دادگاهی در ایالات متحده شکایت کردند.
کری دیسِل (Carrie DeCell)، وکیل ارشد مؤسسه نایت فرست (Knight First Amendment)، به عنوان نماینده روزنامهنگاران، در دانشگاه کلمبیا، در بیانیهای عنوان کرد :
«تصمیم امروز راه را برای شکایتهای مطرح شده از سوی شرکتهای فناوری و همچنین شکایت روزنامهنگاران و مدافعان حقوق بشر که قربانی حملات جاسوسی شدهاند، باز میکند.»
NSO در بیانیه خود ادعا کرد :
«ما مطمئن هستیم که دادگاه تشخیص خواهد داد که استفاده از پگاسوس از سوی مشتریانش قانونی بوده است.»
شرکت جاسوسی اسرائیلی همچنین از سوی وزارت بازرگانی ایالات متحده در لیست سیاه قرار گرفته و دسترسی آن به فناوری ایالات متحده را محدود کرده است. مقامات آمریکایی گفتند که محصولات این شرکت در سرکوب فراملی شریک هستند.