راهحلهای پیشگیری از کلاهبرداریهای اینترنتی در شبکههای اجتماعی
به گزارش کارگروه شبکههای اجتماعی سایبربان؛ این واقعیت را نمیتوان انکار کرد که رسانههای اجتماعی بهعنوان یکی از محبوبترین وسایل ارتباطی در عصر مدرن مطرح شدهاند؛ بااینوجود شبکههای اجتماعی مانند تلگرام، اینستاگرام و واتس اپ در معرض حملات مکرر کلاهبرداران سایبری قرار دارند. ازآنجاکه این کلاهبرداریهای آنلاین مستقیم نیستند، بسیاری از ما از خطر آن اطلاع نداریم.
بسیاری از کلاهبرداریهای آنلاین رمزگشایی شدهاند. در این کلاهبرداریها کاربران رسانههای اجتماعی پیامی دریافت میکنند مبنی بر اینکه به آنها هدیه یا مزایایی داده میشود و از کاربران دعوت میشود تا روی لینکهای خاصی کلیک کنند. به کاربران گفته میشود که تنها با کلیک روی این لینکها میتوانند از این مزایا استفاده کنند؛ اما بهمحض کلیک روی لینکها، برخی از برنامهها یا بدافزارها در تلفن یا رایانه کاربران بارگیری میشوند و بدین ترتیب آنها قربانی کلاهبرداری سایبری میشوند.
کاربران شبکههای اجتماعی برای جلوگیری از چنین کلاهبرداریهایی باید چند نکته را مدنظر داشته باشند:
- هر زمان پیامی دریافت کردید که وعده سود زیاد به شما میدهد یا درخواست پول میکند، آن را یک کلاهبرداری تلقی کنید.
- هر زمان شخصی از شما نام کاربری و گذرواژه یا رمز دومتان را پرسید آن را یک کلاهبرداری تلقی کنید.
- هرگز اطلاعات بانکی خود مانند شماره کارتبانکی، CVV2، شناسه کاربری بانکداری اینترنتی و رمز بانکداری اینترنتی خود را با کسی به اشتراک نگذارید.
- هرگز رمز یکبارمصرف یا همان رمز پویای خود را با کسی به اشتراک نگذارید زیرا ممکن است به کلاهبرداران اجازه دسترسی به حساب بانکی یا سایر حسابهای شخصی شما را بدهد.