راهاندازی مرکز مقابله با تهدیدات هیبریدی در فنلاند
به گزارش واحد بینالملل سایبربان؛ به تازگی چند کشور عضو اتحادیه اروپا و ناتو تفاهمنامهای را امضا کردند که به موجب آن یک مرکز تحقیقات سایبری در هلسینکی، پایتخت فنلاند تاسیس میشود. این مرکز قرار است درباره نحوه مقابله با تهدیداتی همچون حملات سایبری، تبلیغات و اطلاعات جعلی تحقیق کند.
امریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، سوئد، لهستان، فنلاند، لتونی و لیتوانی از جمله کشورهایی بودند که این تفاهمنامه عضویت را امضا کردند و قرار است سایر اعضای جدید در ماه جولای 2017 آن را امضا کنند. پیشبینی میشود تا پایان سال 2017 تعداد اعضای این گروه به ده تن برسد.
مرکز مذکور در هلسینکی مستقر شده و شبکهای متشکل از کارشناسان کشورهای عضو را پدید میآورد. تیم مدیریت این مرکز قرار است در هفته جاری، نخستین جلسه کاری خود را برگزار کند. بودجه سالانه این مرکز حدود یک و نیم میلیون یورو اعلام شده است که نیمی از مبلغ را فنلاند تامین میکند و باقی آن را سایر کشورهای عضو پوشش میدهند.
وزیر امور خارجه فنلاند، تیمو سوئینی (Timo Soini) در یک کنفرانس خبری گفت: «این مرکز، کمکی واقعی به افزایش همکاریها بین اتحادیه اروپا و ناتوست... فعالیتهای هیبریدی به بخش ثابتی در محیط امنیتی اروپا تبدیل شدهاند.» سوئینی هدف از راهاندازی مرکز جدید را ارتقای آگاهی درباره تهدیدات هیبریدی و آن دسته از آسیبپذیریهای جوامع اعلام کرد که مهاجمان میتوانند در عملیات هیبریدی از آنها سوءاستفاده کنند. وی افزود: «بهکارگیری راهبردهای هیبریدی، انسجام و انعطافپذیری داخلی جوامع اروپایی را در معرض آزمون قرار میدهد... بیان خطرات، تنها چاره کار نیست و علاوه بر آن، به انعطافپذیری اجتماعی نیاز داریم که رویکردی جامع به امنیت محسوب میشود.»
وعده راهاندازی این مرکز تخصصی، در اجلاس ناتو که تابستان 2016 در ورشو برگزار شد، اعلام شده بود. در آن اجلاس بر افزایش همکاریها بین ناتو و اتحادیه اروپا به ویژه در حوزه امنیت سایبری تاکید شده بود. اکنون، وعده اجلاس ورشو محقق شده و این حکایت از آن دارد که کارزارهای تبلیغاتی آنلاین و تاثیرگذاری بر فرایندهای سیاسی کشورها، موجب نگرانی کشورها شده است. آلمان اخیرا از تشدید کارزارهای اطلاعات جعلی و حملات سایبری هدفمند علیه خود خبر داد. فنلاند نیز سال گذشته، درباره آنچه حملات تبلیغاتی شدید روسیه علیه خود میخواند، اظهار نگرانی کرده بود.
در زمانهای که کشوری مانند امریکا نیز در برابر تبلیغات آنلاین و کارزارهای هیبریدی، آسیبپذیر نشان میدهد، کشورهای اروپایی به این نکته پی بردهاند که برای مقابله با این گونه تهدیدات باید دست یاری به سوی ناتو و دیگر اعضای اتحادیه اروپا دراز کنند. فنلاند که میزبان مرکز تخصصی مقابله با تهدیدات هیبریدی است، از اعضای نظامی غیرمتعهد اتحادیه اروپا محسوب میشود و با روسیه، 1300 کیلومتر مرز مشترک دارد. غرب، روسیه را متهم میکند که در درگیریهای اوکراین، از کارزارهای موسوم به هیبریدی بهره گرفته و علاوه بر آن، در انتخابات ریاست جمهوری امریکا نیز مداخله کرده است. روسیه این اتهامات را رد کرده است.