راهاندازی رادار فضایی آمریکا در آینده نزدیک
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبریان؛ با توجه به گزارش منتشر شده از سوی رییس آزمایش و ارزیابی عملیات وزارت دفاع آمریکا، نیروی هوایی آمریکا میتواند جدیدترین رادار فضایی خود را در فوریه 2020 مورد استفاده قرار دهد. این رادار به منظور شناسایی و ردیابی اشیا موجود در فضا کاربرد خواهد داشت. این سامانه اسپیس فنس (Space Fence) نام دارد.
گزارش یاد شده به دنبال معرفی سامانه مذکور توسط مرکز سامانههای فضایی و موشکی نیروی هوایی در تاریخ 10 دسامبر 2019 منتشر شد. در آن زمان اعلام شده بود که توسعه سامانه تکمیل شده، برای انجام آزمایشهای اولیه آماده میشود و به زودی برای استفاده در اختیار ارتش قرار میگیرد.
اسپیس فنس توسط مرکز عملیات فضایی ادغام شده (Combined Space Operation Center) مدیریت میشود. این سامانه از طریق شناسایی اشیا موجود در فضا، سطح آگاهی موقعیتی در آن محیط را بهبود داده و اطلاعات را برای شبکه نظارتی نیروی هوایی ارسال میکند. با وجود این که هدف اصلی این رادار شناسایی اشیا در پایینترین مدار زمین با نام لئو (LEO) است؛ اما این انتظار وجود دارد که بتواند اشیا موجود در لایههای بعدی با نامهای مئو (MEO) و جئو (GEO) را نیز ارائه بدهد.
لاکهید مارتین مسئولیت ساخت اسپیس فنس را بر عهده داشته است. این شرکت ادعا میکند با استفاده از فناوری رادار باند اس حالت جامد (solid-state S-band radar) موفق به ساخت راداری شده است که میتواند اشیایی حتی با ابعاد کمتر از 10 سانتیمتر را نیز شناسایی کند. با وجود این میزان توانایی واقعی سیستم هنوز مشخص نیست. از طرفی متخصصان هشدار دادهاند اشیا کوچکتر از یک سانتیمتر به علت سرعت بالایی که دارند همچنان میتوانند آسیبهای جدی به داراییهای فضایی وارد کنند. برای مثال از این بستر میتوان به منظور شناسایی تهدیدات احتمالی ماهوارههای موقعیتیاب جغرافیایی یا ایستگاه بینالمللی فضایی بهره گرفت.
در زمان آزمایش اسپیس فنس نشان داده شد این سامانه میتواند اشیایی که در گذشته قابلشناسایی نبودند را تشخیص بدهد. با وجود این پژوهشگران شرح دادند پس از راهاندازی نهایی منطقه تحت پوشش و تعداد اشیا قابلشناسایی به صورت همزمان به طور چشمگیری افزایش خواهد یافت.
البته سامانه موردبحث کامل نیست، زیرا شامل یک رادار در یک محل –جزایر مارشال- میشود و از نظر فیزیکی نمیتواند به طور دائم اشیا کوچک را زیر نظر بگیرد. به علاوه با وجود این در لایه لئو از دقت مورد نظر برخوردار است؛ اما در مئو و جئو نمیتواند انتظارات را برآورده کند. از طرفی این سیستم دارای مشکلاتی مرتبط با اپراتور است که همچنان تعدادی از آنها برطرف نشدهاند. برای مثال این سامانه در ابتدا قادر به برنامهریزی و انجام صحیح وظایف نبود و فشار کاری کاربر نهایی را بیشتر میکرد. این مسئله تا حد زیادی با بروزرسانیهای نرمافزاری برطرف شده است.
متخصصان معتقدند اسپیس فنس را میتوان در اوایل سال 2020 به صورت کامل عملیاتی کرد.