راهاندازی اولین سفارت دیجیتالی بهوسیله استونی
به گزارش واحد بین الملل سایبربان؛ وابستگی شدید زیرساختهای دولتی در استونی به اطلاعات و راهکارهای دیجیتالی باعث شده همواره این پرسش مطرح شود که در صورت بروز حملات سایبری یا حتی حملات نظامی بر علیه این کشور، چه بر سر اطلاعات دولت و شهروندان خواهد آمد؟!
از سوی دیگر، شرکتهای فعال در حوزه تکنولوژی، اطلاعات مربوط به کاربران را روی سرورهای مختلف در کشورهای سراسر جهان نگهداری میکنند. با این تفاسیر، همواره این احتمال وجود دارد تا رژیمهای سرکوبگر، از ابزارها و نفوذ خود استفاده کرده و به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند. به بیان دیگر، آنچه بر سر اطلاعات ذخیره شده شما میآید تا حد زیادی به موقعیت مکانی محل ذخیرهسازی اطلاعات بستگی دارد. از همین رو، این شرکتها نیز نمیتوانند گزینه مناسبی برای ایجاد نسخه پشتیبانی از اطلاعات دولتی و شخصی باشند. همین امر باعث شده دولت استونی با امضای توافقنامه جدیدی، اولین سفارت اطلاعات (Digital Embassy) را در لوکزامبورگ افتتاح کند. سفارتی که به طور ویژه برای ایجاد نسخه پشتیبان از اطلاعات دولت و شهروندان استونی راهاندازی شده است.
به بیان دقیقتر، استونی به جای اعتماد به کشورهای دیگر، محیط فیزیکی شخصی سازی شدهای را به راهاندازی سرور در لوکزامبورگ اختصاص داده است. نکته قابل توجه اینکه فضای یادشده، جزئی از خاک استونی به حساب خواهد آمد و از همین رو مدیریت اطلاعات در آن، تابع قوانین این کشور خواهد بود. به بیان دیگر، تمامی قوانین و راهکارهای حفاظت اطلاعات که در این کشور به مرحله اجرا درمیآیند، در سفارت دیجیتالی مستقر در لوکزامبورگ نیز کاربردی خواهند بود.
تا پیش از راهاندازی این سفارت دیجیتالی، دو گزینه برای پشتیبانگیری از اطلاعات، پیش روی دولتمردان استونی بود. در قالب گزینه اول، راهاندازی سفارتخانه فیزیکی در کشوری دوست در دستورکار قرار میگرفت و در قالب راهکار دوم، اطلاعات در فضای ابری با مالکیت مجازی استونی ذخیرهسازی میشد. نکته قابل توجه در این بین آن است که پیشرفت تکنولوژیکی استونی تا به حدی است که بازگشت به عصر کاغذ در این کشور جهت ایجاد نسخه پشتیبان از اطلاعات، غیرممکن بهنظر میرسد. Siim Sikkut مشاور دولت استونی در حوزه فناوری اطلاعات در این خصوص میگوید:
در حال حاضر ما تجهیزات ذخیرهسازی اطلاعات را در ابعاد گسترده در کشور استونی در اختیار داریم. با وجود این، برای آمادگی هرچه بیشتر در برابر وقایعی نظیر حملات سایبری، بلایای طبیعی یا حملات رایج روی دیتاسنترها، به ایجاد نسخه پشتیبان از اطلاعات، در محیطی خارج از محدوده مرزهای کشورمان نیاز داشتیم.
استونی ابتدا تمرکز روی ذخیرهسازی اطلاعات برپایه استفاده از سرویسهای ابری را در دستورکار قرارداد. به این منظور، در سال ۲۰۱۴ میلادی پروژه مشترکی با مایکروسافت کلید زده شد. این در حالی است که Sikkut معتقد است تکنولوژی ابری اگرچه فرصت خوبی را برای ایجاد نسخه پشتیبان از اطلاعات فراهم میکند اما دسترسی کامل و بیحد و حصر را به دولت این کشور نمیداد. از همین رو، راهاندازی سفارت دیجیتالی در کشورهای دوست، در اولویت قرارگرفت.
در پی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ میلادی، استونی به کشوری بدون زیرساختهای تکنولوژیکال تبدیل شد اما در ادامه شاهد پیشرفت چشمگیر این کشور در حوزه فناوری بودیم. در طول ۲۰ سال گذشته، استونی حرکت به سمت تبدیل شدن به قطب دیجیتالی را آغاز کرده و حالا تقریباً اکثر خدمات و سرویسهای دولتی به صورت آنلاین ارائه میشوند. این سیاستها، به سرمایهگذاری هرچه بیشتر در حوزه تکنولوژی این شرکت کمک کرده است تا برندهایی نظیر اسکایپ، ترنسفروایز، کازا، فیتسمی و پلیتک به قهرمانان ملی تبدیل شوند. این راهکارها باعث شده حتی بانک جهانی نیز در سال ۲۰۱۶ میلادی، استونی را نزدیکترین گزینه به یک جامعه تمام دیجیتالی معرفی کند.
از طرف دیگر، توسعه زیرساختهای تکنولوژیک باعث شده آسیبپذیری این کشور در برابر حملات سایبری، به ویژه آنهایی که توسط نفوذگران روسی پیریزی شدهاند افزایش یابد. به عنوان نمونه، میتوان به حملات سال ۲۰۰۷ میلادی نفوذگران روسی به زیرساختهای سایبری دولت استونی اشاره کرد. حملاتی که به از دسترس خارج شدن همزمان چیزی حدود ۵۸ وبسایت مهم این کشور شامل وبسایتهای دولتی، روزنامهها و بانکها منجر شد. به این ترتیب، توسعه سفارت دیجیتالی برای ذخیرهسازی ویژه اطلاعات، علاوه بر اینکه میتواند دولت این کشور را در برابر تهدیدهای سایبری محافظت کند، به شهروندان این کشور نیز این فرصت را خواهد داد تا حتی در کشورهای دیگر، از مزایای ذخیرهسازی اطلاعات بر اساس پروتکلهای تصویب شده در کشور خود بهرهمند شوند.