دنیا در مشت اینترنت اشیا
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ اصطلاح اینترنت اشیا اولین بار در سال 1999 به کار برده شد. اینترنت اشیا بیان میکند، همهی اشیا دارای هویت دیجیتالی بوده و به رایانهها، تلفنها و دیگر ابزارهای هوشمند اجازه میدهند آنها را مدیریت کنند. این اصطلاح امروزه به تمام اشیایی که توانایی اتصال به اینترنت را دارند اطلاق میشود.
اینترنت اشیا روزبهروز در حال رشد و فراگیر شدن است. گروهی از تحلیلگران پیشبینی کردهاند که هزینههای اینترنت اشیا در سال 2016 به 235 میلیارد دلار خواهد رسید که 22 درصد بیشتر از سال 2015 است. همچنین پیشبینی شده است، تا سال 2020 بیش از 20.8 میلیارد شئ به اینترنت متصل خواهند شد.
در حال حاضر بسیاری از شرکتهای فناوری اطلاعات روی پیشرفت اینترنت اشیا و کاربردهای آن در زمینههای مختلف تحقیق میکنند. با پیشرفت این فناوری، اینترنت اشیا به مرور زمان در همهی زمینهها ورود کرده و بسیاری از اشیا از طریق اینترنت به یکدیگر متصل خواهند شد.
در ادامه 10 بستر که اینترنت اشیا میتواند در آن به کار گرفته شود آورده شده است.
بلوتوثهای سریعتر، باهوشتر و با برد بیشتر
فناوری بلوتوثهای امروزی از سرعت و برد کمی برای انتقال دادهها برخوردار هستند؛ اما گروهی از پژوهشگران سعی دارند با ترکیب اینترنت اشیا و بلوتوث، استاندارد جدیدی را برای افزایش توانایی انتقال اطلاعات، برد و سرعت بلوتوث ایجاد کنند. این استاندارد جدید با نام بلوتوث اسمارت (Bluetooth Smart) شناخته میشود و به اشیا کمک میکند تا حجم بیشتری از اطلاعات را با سرعت بیشتر و با بردی 4 برابر نسبت به فناوری امروزی جابهجا کنند.
دفتر کار هوشمند
با کمک اینترنت اشیا میتوان تمام ابزارهای ضروری و موردنیاز یک دفتر را به کمک اینترنت به یکدیگر متصل کرد تا با مدیریت آنها کارها سریعتر و با دقت بیشتری پیش برود. همچنین امروزه تقریباً تمام کارمندان یک شرکت از تلفنهای هوشمند برای انجام کارهای روزانهی خود استفاده میکنند. مدیران یک شرکت میتوانند با متصل کردن تلفنهای هوشمند کارمندان به سامانهی اتوماسیون شرکت خود، کارمندان را زیر نظر گرفته و وظایفشان را به آنها یادآوری کنند.
بهعنوان مثال میتوان با استفاده از موقعیت جغرافیایی کاربر و جمعآوری اطلاعات وظایفی که انجام میدهند کارایی کارمندان را افزایش دهند.
اینترنت فیزیکی و کمک به فروشندگان
از سال 2014 با استفاده از نوعی فناوری بلوتوث که انرژی بسیار کمی برای فعالیت میخواهد در بعضی از فروشگاهها و شهرهای هوشمند استفاده میشود. فروشندگان از این فناوری برای تبلیغات خود استفاده میکنند. آنها با کمک این فناوری، تبلیغات خود را به عابرینی که از نزدیکی فروشگاه عبور میکنند، ارسال میکنند. با استفاده از این فناوری، تلفنهای هوشمند تنها در مکانهای از پیش تعیین شده اطلاعات موردنیاز خود را دریافت میکنند. همچنین با استفاده از این فناوری سرعت تبادل اطلاعات، بین کاربران ابزارهای هوشمند در یک محدودهی خاص فراهم میشود.
بهطور کلی این فناوری اطلاعات را در زمینهی از پیش تعیین شده و در یک محدودهی خاص در اختیار مردم قرار میدهد. این فناوری به کمک اینترنت اشیا مانند یک فانوس دریایی عمل میکند و کاربران را در یک محدودهی خاص به سمت هدف مورد نظر جذب خواهد کرد.
به عنوان مثال میتوان این فناوری را در کنار اشیایی که در موزه به کار میروند استفاده کرد تا زمانی که کاربر به نزدیکی آن شئ می رسد، بتواند اطلاعات آن را روی تلفن هوشمند خود مشاهده کند.
استفاده از اینترنت اشیا در انواع حسگرها
امروزه انواع بسیاری از حسگرها توانایی اتصال به اینترنت و تبادل اطلاعات با یکدیگر را دارند و میتوان این حسگرها از طریق ابزارهای هوشمند مدیریت کرد. تعدادی از محققان معتقدند که اینگونه حسگرها را باید اینترنت حسگرها (IoS) نامگذاری کرد. با این وجود انواع حسگرهایی که توانایی اتصال به اینترنت را دارند، اطلاعات را دریافت کرده و با قرار دادن آنها در اینترنت، اطلاعات را با یکدیگر به اشتراک میگذارند.
نظارت اینترنت اشیا بر سلامت جامعه
در حال حاضر ابزارهای هوشمند پوشیدنی بسیاری وجود دارد که با استفاده از اینترنت اشیا، بر سلامت بیماران نظارت کرده و اطلاعات جسمی و روحی بیمار، مانند قند خون را به بیمارستانها ارسال میکنند. این موضوع در آیندهای نزدیک رابطهی سنتی بین بیمار و پزشک را تغییر خواهد داد و احتمالاً بیمارها بدون مراجعه به پزشک میتوانند روشهایی بازیابی سلامت خود را به دست بیاورند.
همچنین عدهای از محققان روی تولید رباتهای بسیار کوچکی کار میکنند که با تزریق به داخل بدن انسان و ارسال و دریافت اطلاعات کاربر، خود بتوانند با بیماری مقابله کنند.
یکی از مشکلات تولید این رباتها منبع انرژی موردنیاز آنها است. محققان مختلفی در حال تحقیق روی فناوریهای مختلف برای شارژ ابزارهای هوشمند مانند استفاده از بدن انسان، هوا، ان. اف. سی و امواج رادیویی هستند و انتظار میرود، یکی از این روشها برای برطرف شدن مشکل باتری رباتهای ارسالی به داخل بدن استفاده شوند.
محققان پیشبینی کردهاند ارزش ابزاری که از اینترنت اشیا برای کنترل سلامتی مردن استفاده میکنند تا سال 2020 به 47.7 میلیارد دلار خواهد رسید.
علاقهی شرکتها به اینترنت اشیا
شرکتهای بسیاری در حال حاضر در تلاش هستند تا در رقابت با یکدیگر محصولات خود را به اینترنت اشیا مجهز کنند. شرکتها قصد دارند با هوشمند سازی محصولات، خود کارایی آنها را برای کاربران افزایش دهند. بهعنوان مثال شرکتهای خودروسازی میتوانند با افزودن این فناوری به خودروهای بیرانندهی خود، قابلیتهای آنها را افزایش دهند.
جان فیلیپس (John Phillips)، مشاور ارشد شرکت آمریکایی زیورا (Zuora)، گفت: «تا زمانی که تولیدکنندگان محصولات مختلف، تمرکز خود را روی تولید محصولات بر مبنای اینترنت اشیا نگذارند این فناوری فراگیر نخواهد شد. »
وی ادامه داد: «در 12 ماه آینده انتقال اطلاعات از طریق فیبر نوری ارزش بیشتری از انتقال برق با استفاده از سیم مسی خواهد داشت. شرکتهای فناوری باید تلاش بسیاری بکنند تا با جمعآوری اطلاعات و خدماتدهی به مردم با کمک اینترنت اشیا این فناوری را فراگیر کنند. »
تحلیلگران بسیاری اعتقاد دارند میلیاردها اشیای مختلف تا سال 2020 به اینترنت متصل خواهند شد؛ اما آیا این موضوع حقیقت دارد؟
مایکل بارکوی (Michael Barkway)، یکی از مشاوران شرکت مشارکت فناوری انگلیس (The Technology Partnership)، اعتقاد دارد، با توجه به استانداردهای امروزی و ابزارهای هوشمند بسیاری که بر اساس این استانداردها در بازار مصرف وجود دارد، رشد و فراگیری اینترنت اشیا کندتر از پیشبینیهای انجام شده خواهد بود.
افزایش رقابت برای تولید پلتفرمهای مختلف اینترنت اشیا
فناوری اینترنت اشیا تنها در حسگرها، ابزارهای هوشمند و خودروهایی که به جمعآوری اطلاعات میپردازند خلاصه نشده و در خدمات ابری نیز به کار گرفته میشود.
شرکتهای بسیاری مانند آرم و اینتل سعی دارند با راهاندازی بستر خدمات ابری و نرمافزاری خود برای اینترنت اشیا، عملیات تولید محصولات و پردازش اطلاعات آن باهدف افزایش سرعت را سادهسازی کنند. این شرکتها قصد دارند تا با این کار بیشتر سهام بازار اینترنت اشیا را به خود اختصاص بدهند.
شرکتهایی بسیاری، خدمات ابری خود را راهاندازی کردهاند. از معروفترین خدمات میزبانی ابری در این زمینه میتوان به هومکیت اپل (Apple HomeKit)، گوگل بریلو (Google Brillo)، اینتل آیاوتیویتی (IoTivity)، آلجوین کوالکام (AllJoyn)، آرم امبد (ARM mbed) و بسیاری پلتفرمهای دیگر اشاره کرد
تحلیلگران پیشبینی کردهاند، احتمالاً در سالهای آینده اتحادیههای جهانی، تالارهای گفتگو و کیت توسعه نرمافزاری و ابری بسیاری در رقابت با یکدیگر تشکیل خواهند شد.
کاربرد اینترنت اشیا برای ایستگاههای هواشناسی
باوجود اینکه 29 هزار پایگاه هواشناسی در سراسر دنیا وجود دارد، پیشبینی وضع آبوهوا بهطور دقیق هنوز هم غیرممکن است. در آینده اینترنت اشیا بهعنوان یک ایستگاه هواشناسی برای هر فرد عمل خواهد کرد. اشیا متصل به اینترنت میتوانند با جمعآوری اطلاعات، از مشاهدات و اطلاعات ایستگاههای هواشناسی و دیگر ابزارهای مشابه خود، با سرعت بیشتری وضع آبوهوا را پیشبینی کنند. ساخت ایستگاههای هواشناسی در حال حاضر بسیار هزینه بر است؛ اما با استفاده از اینترنت اشیا، حسگرهای به کار رفته در تلفنهای هوشمند و ابزارهای مخصوص هواشناسی میتوان هزینههای پیشبینی هوا را کاهش داد.
ایجاد شغل
با وجود اینکه سالها از معرفی اینترنت اشیا و پیشرفت آن میگذرد؛ هنوز تعداد بسیاری از مردم با این فناوری، مفهوم و کاربردهای آن، آشنا نیستند. به همین دلیل به نظر میرسد، بهزودی بسیاری از شرکتها، افرادی را برای آموزش مفهوم این فناوری و کاربرد محصولات خود در بخش تبلیغات استخدام کنند. البته به نظر میرسد این شغل نیز موقتی باشد و با فراگیر شدن اینترنت اشیا، این افراد کار زیادی برای انجام دادن نخواهند داشت.
کنترل و افزایش کیفیت خواب
هماکنون بیش از 9 هزار برنامه و ابزار هوشمند مختلف برای کنترل کیفیت خواب مردم ساخته شده و در اختیار آنها قرار گرفته است. این برنامهها معمولاً با توجه به زمانی که به آنها داده میشد یا یادگیری از کاربر، چراغهای خانه را در زمان مناسب، خاموش و روشن میکردند.
این برنامهها، با استفاده از اینترنت اشیا و اتصال همهی ابزارهای هوشمند خانه به یکدیگر، با دقت بیشتری از کاربر یاد گرفته و رفتار خواب آنها را شناسایی میکنند. همچنین این نرمافزارها میتوانند اطلاعات خواب کاربر را جمعآوری کرده و کیفیت آن را بسنجند.
شرکت سامسونگ، در سال،2016 یکی از انواع، نسل جدید ابزارهای خواب را عرضه خواهد کرد. این وسیله با قرارگیری زیر تخت کاربر، اطلاعات روشنایی، دما و دیگر اطلاعات اتاق کاربر را در هر دقیقه اندازهگیری و ثبت میکند.