دارپا در جستجوی کریستال زمان
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان، به نقل از «iflscience»؛ یکی از تازه ترین مباحثی که دانشمندان به تحقیق روی آن پرداخته اند «کریستال های زمان» (Time Crystals) نام دارد. این مبحث به الگوی رفتار اتم ها در مقابل پالس های الکترومغناطیسی اشاره دارد که در فضا و زمان تکرار می شوند. این الگو بسیار دقیق است به گونه ای که می توان از آن برای ساخت ساعت های اتمی یا رایانه های کوانتومی کاربردی، استفاده کرد. سازمان دارپا مدتی قبل اعلام کرد در قالب پروژه ای به نام «درینکس» (DRINQS1) روی کریستال های زمان تحقیق می کند.
گروهی از دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا در سانتا باربارا، توضیح دادند اگر کریستال های زمان با فرکانس های خاصی هدف قرار گیرند، پاسخ آن با فرکانس متفاوتی دریافت خواهد شد. برای مثال اگر پالس لیزری در هر 10 ثانیه تابانده شود، نوسانات آن در هر 20 تا 30 ثانیه بازتاب می گردند.
پژوهشگران برای درک مسئله ی بالا از مثال زیر استفاده کردند:
فرض کنید 2 نفر، 2 انتهای طنابی را به دست گرفته و در حال چرخاندن آن هستند و فرد سومی که در میانه ی آن ایستاده است شروع به پریدن می کند. در شرایط عادی به ازای هر بار چرخش دست دو نفر کناری، ریسمان یک بار می چرخد و فرد وسط نیز، تنها یک بار پرش می کند؛ اما اگر این موضوع را با کریستال های زمان در نظر بگیریم، به ازای هر سه حرکت دست، طناب تنها یک دور می زند و در نتیجه فرد وسط نیز تنها یک پرش انجام می دهد.
کریستال های زمان را شاید بتوان نوع جدیدی از ماده در نظر گرفت که احتمالاً در ساخت رایانه های کوانتومی، ساعت های اتمی، مغناطیس سنج و حسگرهای دقیق تر کاربرد دارند. برای نمونه هر چه نیروی گرانشی قوی تر باشد، زمان کندتر می گذرد. در نتیجه می توان از این دستاورد برای زمان سنج های دقیق تر استفاده کرد. هر چند روی زمین محلی با جاذبه های متفاوت به سختی یافت می شوند؛ اما این فناوری امکان به وجود آوردن سامانه های موقعیت یابی بدون کمک ماهواره های GPS را فراهم می کند.
با وجود این سازمان دارپا در گفتگو با خبرنگاران با محرمانه خواندن این پروژه از ارائه ی جزئیات بیشتر و اعلام هدف نهایی تحقیقات خودداری کرد.
- Driven and Nonequilibrium Quantum Systems