خیز چین، برای مسلحسازی شبکههای اجتماعی
به باور بسیاری از کارشناسان غربی، بیشک با افزایش توان سایبری روسیه و تأیید امکان از بین بردن ثبات و تنشزایی در کشورهای دمکراتیک، از طریق رزمآراییهای رایانیکی و حربههای مؤثر اطلاعاتی، چین نیز با الگوبرداری از کرملین، نبرد بزرگی را علیه غرب آغاز خواهد کرد.
شی جینپینگ، رئیس جمهور و دبیر حزب کمونیست خلق چین، پیشتر بارها حفظ آرامش داخلی و اعتلای تصویر جمهوری نامبرده را در بیرون از مرزهای این کشور، اولویتهای اصلی دولت، اعلام کرده است.
از دیدگاه صاحبنظران علوم سیاسی، پس از انتخابات 2016 آمریکا و افشای نقش روسیه در این رقابت سیاسی، مقامات اروپایی نیز وقوع سناریویی مشابه را در کشورهای خود محتمل میدانند. اما ساکنان قاره سبز، تنها بازیگران سیاسی جهان نیستند که توجهشان به حملات سایبری روسیه جلب شده است؛ رهبران چین نیز سرگرم بررسی راهبرد و یادگیری روش مسکو در اجرای عملیات یادشده هستند.
کارنامه دولت و بودجه سالانه امنیت داخلی چین نشان میدهند که حفظ پایداری داخلی کشور، همواره اولویت نخست شی جینپینگ بوده است. درحالی که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، رقم بودجه امنیت داخلی این دولت، بسیار بالاتر از مبلغی است که سالانه، رسما اعلام میشود.
از مصادیق مهم این رویکرد میتوان به ممنوعیت بهرهگیری کاربران از ویپیان و محدودسازی فعالیتهای شرکتهای فنآوری غیرچینی در این کشور اشاره کرد. ازسوی دیگر، تنگنای آنان در بهرهگیری از پروکسیها، رصد و نظارت دولت مرکزی را بر فعالیتهای اینترنتی شهروندان چین افزایش میدهد.
در فضای امروز جامعه جهانی، شبکههای اجتماعی، از ابزار اصلی جنگ اطلاعات و پروپاگاندا بهشمار میروند و بر پایه ادعاهای مطرحشده ازسوی مؤسسات امنیتی غربی، روسیه در این بعد از جنگ سایبری، سرمایهگذاری کلانی کرده، به بهرهبرداری از آن در وقایع سیاسی شاخصی چون اشغال شبه جزیره کریمه و انتخابات ریاست جمهوری 2017 آمریکا پرداخته است.
اکنون باید دید که چین در مواجهه با رقبای جهانی خود در فضای سایبری، بیشتر از کدام ترفند و رویکرد بهره خواهد برد. مقامات سیاسی امنیتی غرب، پیش از این، بارها سرقت سایبری و نقض مالکیت معنوی را مهمترین بخشهای فعالیتهای خصمانه پکن در فضای مجازی دانستهاند. بیشک این درحالی است که چین با نیمنگاهی به عملکرد روسیه و ایالات متحد در این میدان نبرد تازه، انواع دیگر عملیات سایبری را نیز در دستور کار قرار داده است و این امر، بهمعنای فزونی حجم و کیفیت یورشهای سایبری و بیثباتی بیش از پیش فضای بینالملل خواهد بود.