about-3 back-contact back-deep eitaa کانال روبیکاخبرگزاری سایبربان
مطالب پربازدید
هوش
1403/08/29 - 07:56- هوش مصنوعي

هوش مصنوعی و دانش‌آموزان؛ تحولی که باید برای آن آماده شد

آموزش و پرورش، به خصوص مدارس به عنوان مهم‌ترین بستر تربیت نسل آینده، نقش کلیدی در آماده‌سازی دانش‌آموزان برای ورود به دنیای هوش مصنوعی دارد. اکنون هوش مصنوعی برای دانش‌آموزان یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت است.

ساخت
1403/09/24 - 08:40- آسیا

ساخت پیچیده‌ترین سلاح سایبری زیرساختی جهان توسط ایران

کارشناسان ادعا کردند که بدافزار مرتبط با ایران زیرساخت‌های حیاتی ایالات متحده و رژیم صهیونیستی را هدف قرار داده است.

راه‌اندازی
1403/09/28 - 07:37- آسیا

راه‌اندازی اولین کامپیوتر کوانتومی ساخت رژیم صهیونیستی

رژیم صهیونیستی از راه‌اندازی اولین کامپیوتر کوانتومی ساخت خود با استفاده از فناوری پیشرفته ابررسانا خبر داد.

انتشار شده در تاریخ

خلاصه ای از نمایشگاه جیتکس 2017

جیتکس 2017، در تاریخ 8 تا 12 اکتبر برگزار شد و بیش از صد کشور از جمله ایران در آن حضور داشتند که در ادامه خلاصه‌ای از رویدادهای آن ذکر شده‌اند.

مقدمه

نمایشگاه جیتکس یا فناوری اطلاعات و ارتباطات خلیج‌فارس (1GITEX) از سال 1981 به صورت سالانه در امارات متحده‌ی عربی، در شهر دوبی برگزارش می‌گردد. جیتکس بزرگ‌ترین همایش این حوزه‌ی در خاورمیانه است و هر ساله صدها شرکت از سراسر جهان در آن حضور پیدا می‌کنند تا جدیدترین محصولات خود را به نمایش بگذارند.

 

1-گسترش تجهیزات خودران پلیس دوبی

جیتکس
جیتکس 2017

پلیس دوبی در سی و هفتمین سال برگزاری جیتکس فناوری‌های جدید خود را به نمایش گذاشت. یکی از محصولات به نمایش درآمده، طرحی مفهومی از موتورهای پرنده خودران بود که توسعه‌ی آن با همکاری یک شرکت روسی آغاز شده است.
مقامات پلیس دوبی توضیح دادند، پهپادهای الکترونیکی که ظاهری شبیه به موتور دارند را می‌توان از راه دور نیز هدایت کرد.
محصول دوم موتور دیگری با نام «روبو بایک» (robo bike) است که می‌تواند تعادل خودش را حفظ کرده و با همکاری یک شرکت ژاپنی تا سال 2020 ساخته خواهد شد. روبو بایک می‌تواند در مواجه با تراکم ترافیکی به سرعت به شرایط پاسخ بدهد. از طرفی ویژگی حفظ تعادل خودکار آن باعث می‌شود تا راننده روی مأموریت و هدف تمرکز کرده، هدایت وسیله نقلیه ساده‌تر بشود. این موتور به 8 دوربین با قابلیت دید 360 درجه و تشخیص چهره مجهز است.
پلیس دوبی خودروی نظارتی خودران کوچکی را نیز به نمایش گذاشت که هم‌اکنون آماده‌ی استفاده در خیابان‌های آن است. از اهداف اصلی این خودرو مبارزه با جرم و جنایت، حفظ امنیت و افزایش شادی شهروندان ذکر شد.
مقامات از ایستگاه پلیس هوشمند خود که با هدف ارائه‌ی ساده‌تر و سریع‌تر خدمات ایجاد شده است، رونمایی کردند. به علاوه این ایستگاه حریم خصوصی مراجعه‌کنندگان را حفظ کرده و دسترسی به پاسگاه را برای آن‌ها ساده‌تر می‌سازد.

 

2- ایجاد مرکز نوآوری در دوبی

جیتکس
جیتکس 2017

دیوید میدز (David Meads)، معاون مدیر شعبه‌ی خاورمیانه و آفریقای سیسکو اعلام کرد این شرکت قصد دارد مرکزی با عنوان «نوآوری و تجربه» (innovation and experience) در دوبی افتتاح بکند.
میدز اشاره کرد با وجود اینکه در گذشته مرکز بالا در اروپا، آمریکا و آسیا-اقیانوسیه افتتاح شده است، بنیاد دوبی، اولین نمونه در جهان خواهد بود که قابلیت نوآوری‌ها را با تجربه‌ی مشتری‌ها ترکیب می‌کند.
مدیز گفت:

هدف ما این است که به مشتریان و شرکای خود، معنای دیجیتالی شدن در بخش عمومی، آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، خرده فروشی و مالی را نشان بدهیم. چنین موضوعی یک بیانیه برای نشان دادن اهمیت این منطقه برای ما است.

میدز حاضر به ارائه‌ی توضیحاتی بیشتر نشد؛ اما به نظر می‌رسد مرکز موردنظر تا پیش از پایان سال میلادی جاری افتتاح گردد.
وی افزود:

امارات متحده‌ی عربی و عربستان سعودی، دو عدد از 16 کشوری هستند که سیسکو راه برد «شتاب دیجیتالی کشور» (CDA2) را در آن پیش گرفته است و این شرکت بر اساس آن با رهبران ملی، صنعتی و دانشگاهی همکاری می‌کند.

معاون مدیر شعبه‌ی خاورمیانه و آفریقای سیسکو ادامه داد: «ما با همکاری دولت امارات دلارهای خود را برای ایجاد راه‌حل‌های کلیدی در زمینه‌های مختلف سرمایه‌گذاری می‌کنیم. در بسیاری از موارد از سراسر جهان، نمونه‌هایی از آموزش، بهداشت، شهرهای هوشمند، تولید، انتقال مواردی از این دست وجود دارند که ما با سرمایه‌گذاری مشترک خواهیم توانست مفاهیم آن را گسترش بدهیم.»
سیسکو در ماه ژوئن سال 2016 نیز همکاری خود را با مقامات عربستان سعودی آغاز کرد تا فرصت‌های بالقوه‌ی موجود در توسعه‌ی زیرساخت‌های فناوری اطلاعات ملی، ترویج کسب‌وکارهای نو، شبیه‌سازی استارت‌آپ‌ها و تقویت پژوهش‌ها و بخش آموزش شناسایی شده و به کار گرفته شوند.
بر اساس گزارش منتشر شده توسط سیسکو در اوایل سال 2017، ارزش بخش عمومی و خصوصی عربستان تا 10 سال آینده به بیش از 124.1 میلیارد دلار افزایش خواهد یافت و این نشانه گر رشد 0.27 درصدی تولید ناخالص ملی رخ می‌دهد.

 

3- سرمایه‌گذاری گسترده برای توسعه زیرساخت‌های مخابراتی

جیتکس
جیتکس 2017

صالح العبدولی (Saleh Al Abdooli)، مدیرعامل اتصالات، شرکت مخابرات امارات متحده عربی، در حاشیه نمایشگاه جیتکس گفت:

این شرکت قصد دارد روی توسعه و نوسازی زیرساخت‌های مخابراتی، گسترش شبکه‌های تلفن همراه، فیبر نوری و پیاده‌سازی نوآوری‌های تازه، بیش از 800 میلیون دلار سرمایه‌گذاری کند.

عبدولی اشاره کرد، اتصالات در طول چند سال گذشته حدوداً 8.44 میلیارد دلار روی توسعه‌ی شبکه‌های سرمایه‌گذاری کرده است. در نتیجه‌ی این سرمایه‌گذاری‌ها، نسل سوم و چهارم اینترنت همراه، به ترتیب 99.57 و 97.78 مناطق تحت پوشش آن‌ها قرارگرفته‌اند. از طرفی 93.28 درصد از مناطق مسکونی به فیبر نوری مجهز شده‌اند که بزرگ‌ترین سطح پوشش در سراسر جهان به حساب می‌آید.
عبدولی اظهار داشت بر اساس نقشه راه شرکت یاد شده، امارات متحده‌ی عربی تا سال 2020 تحت پوشش کامل نسل پنجم اینترنت همراه (5G) قرار می‌گیرد تا سریع‌ترین، هوشمندترین و پیشرفته‌ترین شبکه در تمام جهان به وجود آمده، گردشگران از یک تجربه‌ی دیجیتالی هیجان‌انگیز لذت ببرند.
وی ادامه داد:

ارتباطات 5 جی نقش مهمی در توسعه‌ی شهرهای هوشمند ایفا می‌کند.

وی افزود:

یکی از اصلی‌ترین دلایل پذیرش ابزارهای متصل به اینترنت و اینترنت اشیا، نسل پنجم اینترنت همراه است. با پیاده‌سازی این فناوری فرصت‌های بزرگی برای رشد اقتصادی، تحصیلی، حمل‌ونقل و بسیاری حوزه‌های دیگر ایجاد می‌گردد.

در نهایت اعلام شد شرکت اتصالات قصد دارد در سال 2017، آزمایشی را برای دستیابی به بالاترین سرعت قابل‌ارائه توسط 5 جی انجام بدهد.

 

4- رکوردشکنی اینترنت 5 جی

جیتکس
جیتکس 2017

اتصالات، مخابرات امارات متحده‌ی عربی در زمان برگزاری نمایشگاه اینترنت 5 جی را آزمایش و رکورد جهان را جابه‌جا کرد.
اتصالات اینترنت 5 جی را آزمایش کرده و به سرعت 71 گیگابیت در ثانیه دست‌یافت. این شرکت در این نمایش از پهنای باند 2 گیگاهرتز و آنتن‌های مخابراتی میمو (MIMO) استفاده کرد تا بتواند سرعت انتقال داده‌ها را افزایش بدهد.
احمد بن علی، معاون مدیر اتصالات و سخنگوی مقامات آن گفت:

آزمایش 5 جی در سال 2018 ادامه خواهد یافت و در 2019 اجرایی خواهد شد.

احمد بن علی گفت: «آزمایش 5 جی از چند سال گذشته شروع شده است و ما در امتحان چنین سرعتی پیشگام هستیم.»
وی ادامه داد:

ما مفتخریم که اعلام کنیم اتصالات به سریع‌ترین سرعت 5 جی در یک آزمایش زنده دست پیدا کرده است. سرعت 71 گیگابیت در ثانیه ساکنان شهرها و خانه‌های هوشمند را قادر می‌سازد از مزایای بروزترین فناوری‌ها بهره‌مند شوند.

وی اظهار داشت؛ نمایشگاهی که در سال 2020 برگزار می‌شود، سریع‌ترین اینترنت جهان را به خود اختصاص خواهد داد.
از دیگر موارد به نمایش درآمده توسط اتصالات، می‌توان به خودروی «مدل اکس تسلا» اشاره کرد که از طریق ارتباطات 4 جی اتصالات به اینترنت دسترسی دارد. به علاوه می‌توان به روبات انسان نمای «سوفیا» (Sofia) اشاره کرد.

 

5- دبی اولین دولت استفاده‌کننده از بلاک‌چین

وزارت زمین دوبی (DLD) اعلام کرد اولین نهاد دولتی در جهان خواهد بود که از فناوری بلاک‌چین استفاده می‌کند.
اقدام بالا با همکاری شرکت «اسمارت دوبی3» و با شعار «ساده، امن، سریع» با شروع جیتکس، آغاز شد.
وزارت زمین دوبی از بلاک‌چین برای ایجاد یک پایگاه داده‌ی امن به منظور ذخیره‌سازی داده‌های همه‌ قرار داده‌های حوزه املاک مانند اجاره نامه‌ها، ارتباطات با اداره آب و برق، مخابرات و دیگر صورت‌حساب‌های مرتبط با استفاده می‌کند. این بستر شامل یک پایگاه داده‌ی شهروندان و مسافران نیز می‌شود که داده‌های کارت شناسایی امارات و اعتبار ویزای اقامت اشخاص را خود ذخیره می‌کند. این موضوع به مردم اجازه می‌دهد در هر زمان و از هر مکانی در دنیا به صورت الکترونیکی پرداخت‌های خود را انجام دهند. این ویژگی نیاز مراجعه به تمام نهادهای دولتی را از بین می‌برد.
سلطان بطی بن مجرن، سرپرست وزارت زمین دبی گفت: «به کارگیری سیستم بالا با تعهد ما برای اجرایی شدن دستورالعمل‌های محمد بن راشد آل مکتوم، نخست‌وزیر امارات و حاکم دبی، ممکن شد تا دوبی به هوشمندتریم شهر دنیا تبدیل گردد.»
مجرن افزود:

اقدام یا شده با طرح «راهبرد بلاک‌چین دوبی4»، در اکتبر 2016 توسط حمدان بن محمد آل مکتوم، ولیعهد دوبی، آغاز شد تا اولین دولتی در دنیا باشد که تا سال 2020 تمام تراکنش‌ها را از این بستر صورت بگیرد.

وی ادامه داد:

وزارت زمین پایگاه داده‌ای هوشمند و امن را ایجاد کرده است که داده‌های واقعی همه‌ی قراردادها را نگهداری می‌کند. این موضوع آن را به اولین نهادی تبدیل می‌کند که همه‌ی تمام تراکنش‌ها را از طریق شبکه‌ی بلاک‌چین انجام می‌دهد.

مجرن اشاره کرد به مرور زمان کاربردهای بیشتری برای بلاک‌چین در نظر گرفته خواهد شد.
وی اظهار داشت:

شرکای بسیاری مانند بانک‌ها، خدمات آب و برق و بسیاری نهادهای خدماتی دیگر، در آینده‌ای نزدیک با ما در زمینه‌ی بلاک‌چین همکاری خواهند کرد تا خدمات خود را بهبود بدهند.

 

6- خط عبور عابر هوشمند

جیتکس
جیتکس 2017

اداره‌ی راه‌ها و حمل‌ونقل دوبی (RTA5) در زمان برگزاری اجلاس جیتکس 2017 از گذرگاه عابر پیاده‌ی جدیدی به نام «سیگنال پیاده‌رو هوشمند» (Smart Pedestrian Signal) رونمایی کرد که با بهره گرفتن از حسگرها، حرکت عابران را شناسایی کرده و امنیت آن‌ها را افزایش می‌دهد.
مقامات اداره‌ی راه‌ها و حمل‌ونقل توضیح دادند طرح یاد شده در رستوران‌های سیتی‌واک (City Walk) و شهرهای البشرا و المرقبات دبی مورد آزمایش قرار گرفته است.
فناوری سیگنال پیاده هوشمند ترافیک عابران را قبل و هنگام عبور بررسی می‌کنند. سپس به صورت خودکار زمان باقیمانده را تنظیم می‌کند تا علاوه بر حصول اطمینان از امنیت و راحتی آن‌ها بیشترین تعداد افراد را از خیابان عبور بدهد.
ميثا بن عداي، مدیرعامل سازمان ترافیک و جاده‌های دوبی گفت:

نتایج آزمایش‌های اولیه در خیابان آل‌سعود بهبود کارایی عملیاتی و افزایش سطح ایمنی را به نمایش گذاشت. طرح یاد شده با توجه به مواردی مانند تغییرات ترافیکی، تراکم عابر پیاده و امکانات تازه‌ای که در کنار پیاده قرار می‌گیرند، در دیگر مناطق دوبی گسترش خواهد یافت.

 

7- ارائه خدمات مساوی به مردم با اراده

جیتکس
جیتکس 2017

اداره‌ی راه‌ها و حمل‌ونقل دوبی از فناوری جدیدی رونمایی که به افراد ناتوان کمک می‌کند با این اداره تماس ویدئویی برقرار بکنند.
فناوری یاد شده به افراد کم‌توان اجازه می‌دهد با ورود به وبگاه اداره‌ی راه‌ها و حمل‌ونقل دوبی و انتخاب گزینه‌ی «مردم با اراده» (people with determination) یک تماس ویدئویی بگیرد. سپس به مرکز تماس این اداره و فردی که به زبان اشاره مسلط است منتقل می‌شود. در نهایت اگر مشتری درخواست تماس برقرار شده ضبط می‌گردد.
فناوری یاد شده با همکاری شرکت‌های «آوایا لایو» (Avaya Live)، «وب آر.تی.سی» (Web RTC) و «مرکز قراردادهای آوایا آئورا» (Avaya Aura Contact Centre) که مسئول انتقال تماس‌ها به فرد مناسب است ایجاد شد.
احمد محبوب، مدیر اجرایی اداره‌ی مذکور گفت:

مردم با اراده در طول زندگی خود به پشتیبانی همه‌جانبه نیاز دارند و ما مفتخریم که به عنوان بخشی از این حمایت، خدمات خود را در سطحی برابر با مردم عادی به آن‌ها ارائه می‌دهیم. با تشکر از آوایا ما می‌توانیم خدماتی که آن‌ها سزاوارش  هستند به آن‌ها ارائه بدهیم و این عمل به ابزار و برنامه‌ی اضافی نیاز ندارد.

 

8- پهپادها مشکل ترافیک امارات را حل می کنند

مقامات اماراتی قصد دارند با استفاده از یک سیستم مدیریت هوشمند ترافیکِ بر پایه پهپاد، این مشکل را در ابوظبی و دیگر نقاط این کشور برطرف کنند.
اداره حمل‌ونقل ابوظبی جزئیات طرح یاد شده را در اولین روز نمایشگاه جیتکس اعلام کرد. برای اجرای این طرح پهپادهای « Matric 600» و «Inspire 2» بر فراز شهرهای هدف به پرواز درخواهند آمد و وضعیت ترافیکی را کنترل کرده و اطلاعات مربوط به گره‌های ترافیکی را برای مراکز تصمیم‌گیری شهری ارسال می‌کنند.
مدیریت پهپادها با استفاده از برنامه‌ای خاص صورت می‌گیرد. حمل‌ونقل این پهپادها در سطح شهر و به پرواز درآوردن آن‌ها توسط یک خودروی فورد اف ۱۵۰ صورت می‌گیرد و خودروهای یادشده به عنوان مراکز کنترل موقت پهپادها به کار گرفته شده و تصاویر ویدئویی زنده را از طریق شبکه بی‌سیم وای‌فای دریافت می‌کنند.
داده‌های جمع‌آوری شده در مرکز کنترل مورد تجزیه‌وتحلیل قرار می‌گیرند و در نهایت پیشنهاداتی برای تسهیل وضعیت ترافیکی و مشکلات ناشی از تصادفات و همین‌طور هدایت سریع‌تر نیروهای امدادی به آنان ارائه می‌شود.
صالح المرزوقی مدیر سیستم‌های ترافیک هوشمند در اداره حمل‌ونقل ابوظبی، علت استفاده از این سیستم را ارزان قیمت‌تر بودن آن در مقایسه با روش نصب دوربین‌های شهری و اتصال آن‌ها به مرکز کنترل از طریق شبکه فیبر نوری می‌داند.
هر یک از این پهپادها می‌توانند پس از شارژ کامل به مدت ده ساعت در هوا پرواز کنند و تا ارتفاع ۱۲۰ متری بالا بروند. آن‌ها می‌توانند تا ۷ کیلومتر از خودروهای اف -۱۵۰ فاصله بگیرند. البته بر طبق قوانین محلی پهپادهای یادشده حق ندارند از ارتفاع ۶۰ متری بالاتر بروند.
نصب دوربین‌های دمانگار جمع‌آوری اطلاعات توسط این پهپادها را در صورت وقوع مه یا توفان شن نیز ممکن می‌کند. تکمیل این سیستم که به زودی مورد استفاده قرار می‌گیرد سه سال زمان برده است.

منبع: مهر

9- سرمایه‌گذاری اتحادیه اروپا در کشورهای حوزه خلیج‌فارس

تانیا میلیکی ساتاری (Tania Mielikki Sateri)، مشاور تجاری اتحادیه اروپا گفت:

اتحادیه اروپا امیدوار است «شرکت‌های کوچک و متوسط» (SME) اروپایی بتوانند به امارات متحده‌ی عربی و دیگر کشورهای عربی حوزه‌ی خلیج‌فارس (GCC) کمک کنند به اهداف خود در توسعه‌ی شهرهای هوشمند و پایدار دست یابند.

با توجه به اینکه اولین بار است اتحادیه اروپا در جیتکس حضور می‌یابد، ساتاری توضیح داد آن‌ها در حال بررسی این موضوع هستند که چگونه می‌توانند با کمک به اقتصادهای منطقه‌ای، به اقتصاد خود تنوع بیشتری بدهند.
ساتاری ادامه داد:

برای مثال در اروپا، توسعه‌ی پایدار موضوعی است که دولت‌ها برای مدت‌های طولانی روی آن سرمایه‌گذاری می‌کنند. ما نیز با مسائل مشترکی مانند توسعه‌ی پایدار مواجه هستیم و اروپا در این رابطه نقش یک مربی را ایفا می‌کند.

هیئت همراه اتحادیه اروپا شامل 15 شرکت کوچک و متوسط می‌شود که از بین 2 هزار مرکز مختلف که در برنامه «افق 2020» (Horizon 2020) حضور دارند، انتخاب شده‌اند. این شرکت‌ها از کشورهای متفاوت و بخش‌های مختلف اتحادیه اروپا هستند و در زمینه‌هایی مانند خدماتی ابری، ابزارهای پوشیدنی و امنیت سایبری فعالیت می‌کنند.
وی افزود:

از دیدگاه تاریخی، اصلی‌ترین صادرات اتحادیه اروپا را ماشین‌آلات، هواپیماها و سامانه‌های حمل‌ونقل تشکیل می‌دهد. البته ما معتقدیم تنوع آن می‌تواند بیشتر باشد. شرکت‌های یاد شده می‌توانند از طریق فناوری به مراکز محلی کمک بکنند.

ولفگنگ پنزیز (Wolfgang Penzias)، یکی دیگر از مشاوران تجاری اتحادیه اروپا گفت:

فناوری‌هایی که توسط شرکت‌های کوچک و متوسط ما ارائه می‌شوند برای دولت‌هایی مانند امارات متحده‌ی عربی، حیاتی هستند.

پنزیز گفت:

خدمات مؤثرتر یک شرط کلیدی در شهرها یا کشورهای کارآمد به حساب می‌آیند. ما تلاش می‌کنیم با همکاری دولت‌های عربی خلیج‌فارس، راه‌حل‌های مناسبی را در این زمینه پیدا کنیم.

 

10- تبدیل تلفن هوشمند به گذرنامه

جیتکس
جیتکس 2017

در زمان برگزاری نمایشگاه جیتکس دستاوردهای متنوعی معرفی شد که قرار است به زودی در فرودگاه دوبی مورد استفاده قرار بگیرند.
اداره کل اقامت و امور خارجی دوبی (6GDRFA) در حال جایگزینی دروازه‌های کنترلی هوشمند به جای نمونه‌های سنتی آن‌ها است تا نیاز مسافران دوبی به ارائه‌ی مدارک فیزیکی از بین برود.
عامر راشد المهيري، مدیر بخش نرم‌افزارهای هوشمند اداره‌ی یاد شده گفت:

شروع حرکت و بررسی شدن مسافر با استفاده از برنامه‌ی «کیف پول هوشمند امارت متحده عربی/اسمارت ولت» (Smart UAE Wallet) کمتر از 15 ثانیه طول خواهد کشید و در این مدت اطلاعات گذرنامه و داده‌های دروازه‌های هوشمند می‌شود.

المهيري گفت:

دروازه‌های الکترونیکی واقع در فرودگاه دوبی هم‌اکنون برای دسترسی به سامانه به "کد اماراتی" (Emirates ID) نیاز دارند؛ اما با دروازه‌های هوشمند تنها باید بارکد روی تلفن هوشمند مسافران چک شده و دروازه بازگردد. سپس مسافر اثرانگشت خود را اسکن می‌کند و این فرایند در کمتر از 15 ثانیه به پایان می‌رسد.

در امارات متحده‌ی عربی و کشورهای عضو اتحادیه عربی خلیج‌فارس که از دروازه‌های هوشمند استفاده می‌کنند؛ دیگر مسافران در صف‌های طولانی انتظار نخواهند ایستاد.
برنامه‌ی اسمارت ولت را می‌توان به صورت رایگان از فروشگاه‌های «گوگل پلی» و «آی‌تونز» دریافت کرد.
اداره کل اقامت و امور خارجی دوبی ادعا کرد برنامه‌ی اسمارت ولت امن بوده و تمام بررسی‌های امنیتی را پشت سر گذاشته است. همچنین اعلام شد با وجود این دستاورد دیگر نیازی به حمل گذرنامه وجود ندارد؛ زیرا تمام داده‌های حیاتی مانند نام، شماره‌ی صندلی و شماره‌ی پرواز در ابزار کاربران ذخیره شده است.
همچنین اعلام شد محلی که مسافران از آن عبور می‌کنند به 80 دوربین مجهز شده است که می‌تواند چهره و عنبیه چشم افراد را بررسی بکند. این طرح تا قبل از تابستان 2018 در پایانه سوم فرودگاه دوبی اجرایی خواهد شد و پوشش آن تا سال 2020 تکمیل می‌گردد.
اقدامات بالا با وجود ساده‌تر ساختن روند بررسی مدارک و افزایش سرعت کار، خطرات گسترده‌ای نیز به همراه دارد. برای نمونه قرار گرفتن تمام اطلاعات شهروندان و مسافران روی یک برنامه‌ی موبایلی خطر هک و سو استفاده شدن از داده‌ها را افزایش می‌دهد. برای نمونه می‌توان به سامانه‌ی ادهار هند اشاره کرد که اطلاعات بیومتریک و فردی بیش از 1 میلیارد نفر را در خود نگهدار می‌کند. با وجود این که مقامات این کشور تأکید بر امن بودن آن داشتند مدتی قبل، این بستر هک شده و پرونده‌ی بیش از 200 میلیون نفر به بیرون درز کرد.
به علاوه از آنجایی که همه‌ی داده‌ها در اختیار مقامات قرار می‌گیرد، احتمالاً سو استفاده و انجام عملیات‌های نظارتی روی مردم به وجود می‌آید.

 

10- شرکت‌های ایرانی حاضر در جیتکس

تعدادی از شرکت های فناوری ایرانی نیز در نمایشگاه جیتکس حضور داشته و محصولات خود را معرفی کردند که در ادامه می‌توان نام و زمینه‌ی فعالیت تعدادی از آن‌ها را مطالعه کرد.

 

10-1-گلدنت

گلدنت دارای تأییدیه دانش‌بنیان از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و پروانه ارائه خدمات ديتا از وزارت ارتباطات است. این شرکت در سال 2 هزار (1379) باهدف ارائه خدمات در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات فعالیت خود را آغاز کرد. در حال حاضر این مجموعه با بهره‌گیری از بیش از 15 سال تجربه در زمینه‌های ICT  موفق به ثبت 8 اختراع و دریافت پروانه بهره‌برداری گردیده است.
شرکت مورد بحث از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دارای نمایندگی‌های داخلی و بین‌المللی بوده و می‌تواند به سرعت فناوری‌ها را وارد یا صادر بکند و با بهره‌مندی از این مزیت طرحی را به نام «بستر مبادلات خدمات بین‌المللی» آغاز کرده است.
بر اساس گفته‌های خسروی،مدیرعامل گلدنت، این شرکت در نمایشگاه سال 2017، قصد معرفی «مرکز صادرات-واردات ایرانی» (صادرات محصولات فناوری اطلاعات و ارتباطات) و «بستر مبادلات بین‌المللی خدمات» را دارد تا علاوه بر جذب مشتریان بیشتر، بتواند با همتایان خود در دیگر کشورها همکاری کند.
همچنین اعلام شد بر اساس یافته‌های جدید در حوزه‌ی فناوری اطلاعات و ارتباطات، ایران در یک دهه‌ی آینده به کشوری پیشرو در این زمینه تبدیل خواهد شد.

 

10-2-دژ افزار نت

در توضیحات شرکت امنیت اطلاعاتی دژ افزار نت به طور خلاصه  آمده است:

دژ افزار بر اساس یافته‌های جدید در حوزه‌ی فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران در یک دهه‌ی آینده به کشوری پیشرو در این زمینه تبدیل خواهد شد. شناخت خوبی که طی سال‌های متمادی از شرکت‌های فعال در حوزه امنیت و مشتریان آن‌ها به وجود آمده بود، سبب گردید «فایروال آریادژ» به عنوان اولین و مهم‌ترین محصول در شرکت تولید شود. شناخت ما یک دید دقیق از محصولات داخلی؛ به‌خصوص فایروال به حدی بود که می‌دانستیم فلان محصول برتر کشور در فلان سازمان تراز اول کشور با آنکه قابلیت‌های زیادی بر اساس کاتالوگ دارد؛ اما تنها ویژگی NAT آن استفاده می‌شود و به خاطر الزام پدافند غیرعامل کشور ملزم به استفاده از فایروال بومی شده بودند و در کنار آن یک فایروال خارجی دیگر حضور داشت‌. این یعنی عمق فاجعه.

مدیرعامل شرکت مذکور در نمایشگاه جیتکس اشاره کرد بیشتر رقیبان آن‌ها محصولات آمریکایی هستند که در سراسر دنیا، به خصوص اروپا فروش بسیار خوبی دارند؛ اما با توجه به هزینه‌های پایین تحقیقاتی و قیمت کمتر محصولات، بازار مناسبی را برای خود تصور می‌کنند. همچنین اعلام شد با وجود این که تولیدات خارجی به خوبی در ایران به فروش می‌رسند؛ موفق به کسب بخشی از بازار شده‌اند.
مدیرعامل دژ افزار نت هدف از حضور در جیتکس را به دست آوردن مشتری‌های جدید به خصوص در خاورمیانه عنوان کرد. در نهایت اعلام شد با توجه به وضعیت فعلی داخل ایران، آینده‌ی خوبی را برای حوزه‌ی فناوری اطلاعات و ارتباطات آن متصور نیستند؛ مگر اینکه فعالان این حوزه موقعیت خود را تثبیت کرده و از فرار مغزها جلوگیری کنند.

 

10-3-درسا

درسا یکی از شرکت‌های ایرانی فعال در حوزه‌ی «سامانه اطلاعت مدیریت پروژه» (7PMIS) است. درسا فعالیت خود را از سال 1381 با تمرکز در حوزه‌ی یاد شده در زمینه‌ی انرژی، نفت و گاز آغاز کرد.
مدیرعامل درسا در زمان انجام یک مصاحبه توضیح داد تاکنون تقریباً همه‌ی پروژه‌های نفت و گاز و پتروشیمی ایران توسط این شرکت انجام شده است.
وی اشاره کرد محصولات آن‌ها تا پیش از سال 2005 و اعمال تحریم‌ها به فرانسه و انگلیس صادر می‌شد و بعد از تفاهم برجام تمام تلاش خود را برای بازگشت به بازارهای بین‌المللی به کار بسته‌اند. از طرفی محصول آن‌ها هم‌اکنون با استانداردهای جهانی سازگار بوده و قابلیت رقابت با شرکت‌های فعال در این حوزه را دارد.
وی اظهار کرد شرکت‌هایی در کانادا، آمریکا، انگلیس و فرانسه محصولاتی مشابه را تولید می‌کنند؛ اما به علت تحریم‌ها در ایران فعالیت ندارند؛ اما در بیشتر کشورهای عربی منطقه دارای نمایندگی هستند.
وی درباره‌ی آینده‌ی ایران در حوزه‌ی فناوری اطلاعات گفت:

شرکت‌ها و متخصصان بسیار با استعدادی در ایران حضور دارند؛ اما ما راه بردهای همکاری با دیگر نقاط جهان را به علت سال‌های جدایی از آن، فراموش کرده‌ایم. هم‌اینک ظرفیت‌های بالقوه‌ای در ایران وجود دارند که بهتر است به جای دادن این فرصت‌ها به دیگر کشورها، خودمان از آن بهره ببریم. به خواست خدا و با توجه به برنامه‌ها و سیاست‌های جدید دولت، امیدواریم نام خود را در کنار دیگر کشورهای جهان مشاهده کنیم. من فکر می‌کنم، قطعاً در این زمینه پیروز خواهیم بود.

10-4-وستا

در توضیح شرکت وستا آمده است:

وستا با در نظر گرفتن اهداف بلندمدت، تحقیق، پیاده‌سازی و توسعه علوم رایانه‌ای و فناوری اطلاعات، تولید راهکارهای نرم‌افزاری را برای حوزه فعالیت خود انتخاب کرد. وستا فعالیت خود را از شهریورماه سال 1386 به صورت رسمی آغاز کرد. با توجه به تجربه و دانش موجود خود، حوزه تخصصی فعالیت شرکت، یادگیری الکترونیکی با چشم‌انداز بومی کردن دانش و فناوری لازم در این حوزه، انتخاب شد.
وستا در تلاش است با ارائه و ایجاد راه‌حل‌های نرم‌افزاری در زمینه یادگیری الکترونیکی، نوید استفاده از تمامی قابلیت‌های آموزش الکترونیکی را به همه اقشار جامعه در هر سطح آموزشی بدهد، تا آموزش الکترونیکی به عنوان مدل مناسبی از آموزش سازگار و اثرگذار، در تمامی نقاط ایران عزیز، پذیرفته شود و مورد استفاده روزافزون قرار گیرد.

هدف وستا بهبود شرایط زندگی همه‌ی اقشار جامعه ذکر شده است. همچنین از دلایل حضور این شرکت در جیتکس، گفتگو و مشورت با دیگر مراکز خارجی است که فعالیت مشابه دارند تا راه‌کاری برای همکاری با یکدیگر پیدا کنند. اهداف فعلی آن‌ها کشورهای خاورمیانه و همسایه‌ی ایران است.
مدیرعامل وستا گفت:

تحلیلگران فناوری اطلاعات و ارتباطات چشم‌انداز خوبی را در این حوزه برای ایران پیش‌بینی می‌کنند؛ اما برای درست یابی به آن باید اصلاحاتی صورت بگیرد.

 

11- اعلام آمادگی ۷ کشور برای سرمایه‌گذاری در ICT ایران

در آخرین روز از نمایشگاه جیتکس 2017، نشست مشترک فعالان حوزه ICT ایران با حضورنمایندگان مجلس، مسئولان دولتی و رؤسای تشکل‎های ICT اتاق بازرگانی و مدیران شرکت‌های ICT جهان برگزار شد.
بهزاد سلطانی، رئیس هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی، سید مرتضی موسویان، رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه‎های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، روح‌الله استیری، مدیرکل دفتر توسعه کسب‌وکار بین‌الملل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، رمضان‌علی سبحانی‌فر، عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی و محمدرضا طلائی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات و اقتصاد رسانه اتاق بازرگانی ایران با ایراد سخنرانی و اعلام آمادگی بخش خصوصی برای همکاری با شرکت‌های خارجی و برنامه‌های حمایتی دولت در برقراری و گسترش ارتباطات بین‌المللی حوزه ICT، با بزرگان صنعت ICT جهان به بحث و گفتگو نشستند.
در این نشست تعداد زیادی از مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌های ایرانی و همچنین مدیران شرکت‌های ICT از کشورهایی چون ژاپن، ایرلند، چین، سنگاپور، هند، لبنان و برزیل حضور داشتند و در گفت‌وگو با فعالان ICT ایران عنوان کردند که آمادگی سرمایه‌گذاری در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران را دارند.
در ابتدای نشست صمیمانه بزرگان ICT ایران و جهان، محمدرضا طلائی، رئیس فدراسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگانی ایران اطلاعاتی در مورد تشکیل پاویون ایران در جیتکس 2017 ارائه کرد و گفت: «کشور ایران طی سه سال گذشته حضور پررنگی در این نمایشگاه به عنوان یکی از مهم‌ترین نمایشگاه‌های منطقه در حوزه ICT داشته است و امسال نیز 12 شرکت در پاویون ایران در سالن شیخ راشد حضور به هم رساندند و به معرفی دستاوردهای خود پرداختند.»
وی افزود:

همچنین 29 استارتاپ ایرانی در بخش "startup movement" جیتکس حضور داشتند که حضور 12استارتاپ با حمایت اتاق بازرگانی تهران، 6 استارتاپ با حمایت اتاق بازرگانی اصفهان و 10 استارتاپ با حمایت سازمان نظام صنفی رایانه‌ای صورت گرفت.

طلائی تصریح کرد:

با توجه به نیروی متخصص و جوانی که سالانه از دانشگاه‌ها فارغ‌‎التحصیل می‌شوند و پتانسیل موجود در شرکت‌های ایرانی فعال در حوزه ICT و شرکت‌های دانش‎بنیان در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، ایران کشور مهم منطقه خلیج فارس برای سرمایه‌گذاری و مشارکت با غول‌های ICT جهان و حضور پر رنگ‌تر در بازار منطقه خواهد بود.

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان نرم‌افزار ایران، جیتکس را به عنوان پل ارتباطی با دنیای فناوری اطلاعات جهان برای معرفی پتانسیل‌های تولیدی و صادراتی ایران و آشنایی با آخرین دستاوردهای فناوری کشور معرفی کرد.
وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر شرایط خوبی برای حضور شرکت‎های خارجی که تمایل دارند در ایران سرمایه‎گذاری کنند به وجود آمده است، گفت:

برنامه‌ها و تسهیلاتی که دولت ایران برای همکاری شرکت‌های خارجی با شرکت‌های ایرانی فراهم ساخته، فضای مناسبی برای تأمین نیازهای داخلی و توسعه صنعت فاوا در ایران بوجود آورده است.

طلائی افزود:

با توجه به اینکه شرکت‌های فعال در ایران آماده حضور در بازارهای بین‌المللی شده‎اند، جیتکس فرصتی فراهم کرده تا بین شرکت‌های ایرانی و خارجی ارتباطی برای حضور پر‎رنگ‌تر در منطقه ایجاد شود.

وی اضافه کرد:

نمونه‌هایی در این خصوص داشتیم که شرکت‎های فرانسوی در ایران شرکت ICT به ثبت رسانده‎اند و با استخدام نیروی انسانی متخصص ایرانی محصولاتی را برای بازار فرانسه تولید کرده‌اند.

رییس فدراسیون فاوا ایران در ادامه سخنان خود گفت:

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تسهیلات زیادی به شرکت‌های دانش‌بنیان ارائه می‌دهد و از طرفی شرکت‎های خارجی که به عنوان شرکت دانش‎بنیان در ایران ثبت می‎شوند نیز می‎توانند از این تسهیلات برخوردار شوند.

وی افزود:

با مقایسه حقوق و دستمزد یک نیروی انسانی متخصص در ایران و اروپا می‌توان به مزیت نسبی تولید نرم‌افزار و محتوا در ایران پی برد و یکی از ابزارهای مهم برای معرفی این زمینه‌های مثبت نمایشگاه‌های معتبر بین‌المللی مانند جیتکس و سبیت است.

طلائی درباره حضور استارتاپ‌های ایرانی در نمایشگاه جیتکس گفت:

مجموعا 465 استارتاپ از 40 کشور درسالن Startup Movement جیتکس حضور داشتند که از این تعداد 29 استارتاپ ایرانی بودند.

وی با بیان اینکه استارتاپ‎های ایرانی در این دوره از نمایشگاه خوش درخشیدند، گفت: «با انتخاب هیئت داوران 54 استارتاپ به مرحله نهایی راه یافتند تا به معرفی توانمندی‌های خود بپردازند که با انتخاب 4 استارتاپ از ایران بیشترین تعداد به کشورمان تعلق گرفت که برای اولین گام برای حضور در مجامع بین‌المللی بسیار مثبت است.
طلائی افزود:

4 استارتاپ ایرانی نیز موفق شدند دستاوردها و توانمندی‌های خود را به سرمایه‌گذاران دنیا معرفی کنند اما در نهایت نتوانستند جایزه 180هزار دلاری را از آن خود کنند.

به گفته وی، استارتاپ موزرا و کامنت ماینر معرفی شده از طرف سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور، استارتاپ خبریو از طرف اتاق بازرگانی تهران و استارتاپ اترس از طرف اتاق بازرگانی اصفهان توانستند توجه هیئت داوران را به خود جلب کنند.
در ادامه این نشست، روح‌الله استیری، مدیر کل دفتر توسعه کسب‌وکار بین‌الملل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و رمضانعلی سبحانی‌فر، عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی به ایراد سخنرانی پرداختند و توضیحاتی درباره گام‎های دولت ایران برای حمایت از شرکت‎های دانش‎بنیان و جذب سرمایه‌گذاران خارجی ارائه کردند.
رمضانعلی سبحانی‌فر در توضیحات خود با تأکید بر اینکه مجلس شورای اسلامی ایران توجه و حمایت ویژه از دانش‎بنیان‌ها را تکلیف تمام نهادها کرده است، گفت:

قوانین و مقررات زیادی از لحاظ حقوقی و مالی برای حمایت از شرکت‎های دانش‎بنیان مصوب شده است.

وی افزود:

از نظر حقوقی تمام تلاشمان را کرده‎ایم تا امور اداری برای شرکت‎های دانش‌بنیان تسهیل شود و از نظر مالی نیز به شرکت‌های دانش بنیان وام‎های بلاعوض و معافیت مالیاتی تعلق می‌گیرد که شرکت‌های خارجی برای سرمایه‌‍گذاری در ایران نیز می‎توانند از این تسهیلات استفاده کنند.

شرکت‌های خارجی می‌توانند بدون همکاری با شرکت‌های ایرانی به صورت مستقل در ایران سرمایه‌گذاری کنند
سبحانی‌فر اضافه کرد:

نیازی نیست شرکت‌های خارجی حتماً با شرکت‌های ایرانی همکاری داشته باشند تا از تسهیلات برخوردار شوند، بلکه می‌توانند به صورت مستقل در ایران سرمایه‌گذاری کنند.

در این نشست مدیران شرکت‌های ICT از کشورهایی چون ژاپن، کویت، چین، سنگاپور، هند، لبنان و برزیل حضور داشتند و اعلام کردند که آمادگی سرمایه‌گذاری در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران را دارند.

منبع: تسنیم

 

نتیجه‌گیری:

جیتکس به صورت سالانه برگزار می‌شود و در طی آن شرکت‌ها و کشورهای بسیاری با یکدیگر قرارداد همکاری امضا کرده و به تبادل دانش و اطلاعات می‌پردازند. از جمله مهم‌ترین رویدادهای این نمایشگاه می‌توان به فناوری‌های معرفی شده توسط دولت دوبی اشاره کرد.
به طور کلی فناوری‌های معرفی شده برای فرودگاه دوبی، ابزارهای شناسایی پلیس، دستاورد بلاک‌چین وزارت زمین و دیگر موارد مشابه، شاید در ظاهر برای آسایش مردم و تبدیل این شهر به شادترین مکان دنیا ایجاد شده باشند؛ اما با خطرات بسیاری نیز مواجه هستند هر یک از فناوری‌های معرفی شده در بالا به صورت جداگانه در حال جمع‌آوری اطلاعات شخصی، بیومتریک و اطلاعات مالی کاربران بوده و به مرور زمان احتمالاً در یک پایگاه داده‌ی واحد جمع‌آوری می‌کند.
برای نمونه اقدام بالا تقریباً به سامانه‌ی آدهار هند شباهت دارد. در این سامانه نیز اطلاعاتی مانند نام، نام خانوادگی، حساب بانکی، عنبیه‌ی چشم، اثرانگشت و بسیاری دیگر از داده‌ها ذخیره شده است. با وجود این که دولت هند این سامانه را بسیار امن می‌پنداشت، مدتی قبل مورد حمله‌ی سایبری قرار گرفت و اطلاعات بیومتریک بیش از 200 میلیون نفر به بیرون درز کرده. از طرفی عده‌ای از کارشناسان معتقد بودند دولت هند از این بستر برای نظارت بیشتر روی مردم خود استفاده می‌کند. در نتیجه چنین مسئله‌ای را می‌توان برای سامانه‌های بیومتریک دوبی نیز متصور شد؛ زیرا در صورت هک شدن آن‌ها، دیگر راهی برای جایگزینی داده وجود ندارد.
شرکت‌های ایرانی بسیاری نیز در نمایشگاه جیتکس حضور داشتند که با توجه به نظرهای آن‌ها و مورد توجه قرار گرفتن توسط دیگر کشورها، به نظر می‌رسد با پیگیری سیاست‌های درست، تبدیل شدن به یکی از قطب‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات دور از ذهن نباشد.

_______________________________________________

1- Gulf Information & Technology Exhibition
2- country digital acceleration
3- هدف شرکت اسمارت دوبی (Smart Dubai) تبدیل این محل به شادترین مکان دنیا است.
4- Dubai Blockchain Strategy
5- The Roads and Transport Authority
6- General Directorate of Residency and Foreigners Affairs
7- Project Management Information Systems

تازه ترین ها
تشکیل
1403/10/23 - 15:15- آسیا

تشکیل سازمان امنیت سایبری در ترکیه

ترکیه با هدف ارتقای امنیت سایبری ملی سازمان ریاست امنیت سایبری را تأسیس کرد.

دبی
1403/10/23 - 13:08- هوش مصنوعي

دبی میزبان رقابت برترین توسعه دهندگان بازی هوش مصنوعی

دبی میزبان رویدادی برای رقابت برترین توسعه دهندگان بازی هوش مصنوعی در 23 ژانویه امسال خواهد بود.

تولید
1403/10/23 - 12:55- آمریکا

تولید تراشه‌های ۴ نانومتری در آمریکا

شرکت صنایع نیمه‌رسانا تایوان، تولید تراشه‌های ۴ نانومتری را در آریزونا آمریکا آغاز می‌کند.

مطالب مرتبط

در این بخش مطالبی که از نظر دسته بندی و تگ بندی مرتبط با محتوای جاری می باشند نمایش داده می‌شوند.