خلاصه اخبار فناوری اطلاعات تا 16 شهریور
1) نسل جدید حسگرهای اثرانگشت به زودی عرضه میشوند
شرکت کوالکام در زمان برگزاری اجلاس IFA 2017 تأیید کرد که حسگرهای اثرانگشت از سال آینده در زیر نمایشگر قرار میگیرند.
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ هماکنون شایعات بسیاری دربارهی آیفون 8 و احتمالاً وجود حسگر اثرانگشت آن در زیر نمایشگر وجود دارد که هنوز نمیتوان دربارهی آن اظهار نظر کرد. از طرفی به تازگی شرکت کوالکام در نمایشگاه «IFA 2017» اعلام کرده است این حسگرها در سال 2018 گسترش خواهند یافت.
تحلیل:
درست است که حسگر یاد شده محدودیتهای محصول قبلی را از بین برده و آزادی عمل بیشتری حتی در زیر آب به کاربران خود میدهد؛ اما باید در نظر داشت این فناوری ممکن است به یک رادار کوچک برای ردیابی کاربران تبدیل شود.
برای نمونه احتمالاً به شکل راحتتری تمامی نقاطی که کاربر روی آن کلیک میکنند شناسایی شده و مورد سوءاستفاده قرار میگیرند. به علاوه جمعآوری اطلاعات در مورد کاربران و علاقهمندیهای آنها سادهتر خواهد شد.
به علاوه حسگرهایی که زیر نمایشگر قرار میگیرند دیگر به تمایل یا عدم تمایل کاربر برای استفاده از این فناوری توجهی نکرده و به جمعآوری اثرانگشت آنها میپردازند. همچنین اگر هکری این دستاورد را در اختیار گرفته و اثرانگشت غیرقابل تغییر کاربر را سرقت کند، میتواند تمام داراییهای وی که توسط فناوری بیومتریک محافظت میشوند را به سرقت ببرد.
2) رویکرد کیوبیتکوین معرفی شد
دانشمندان در حال ایجاد الگوریتمهای جدیدی برای بیتکوین هستند تا از آن در برابر پردازشی بسیار بالای سامانههای کوانتمی محافظت بکنند.
به تازگی بر پایهی استاندارد بیتکوین، نوعی رمزنگاری کوانتومی مطرح شده است که میتواند در برابر توان پردازشی رایانههای کوانتومی از این ارز دیجیتالی محافظت بکند. بیتکوینهای امروزی توسط کلید رمزنگاری عمومی سنتی رمزنگاری میشوند که در آینده میتوان آن را با بهره گرفتن از یک رایانهی کوانتومی قدرتمند از بین برد. با وجود این انتظار میرود استفاده از رمزنگاری کوانتومی -که به جای وابستگی به مسائل پیچیدهی ریاضی، از قوانین فیزیکی پیروی میکند- به مقاومت در برابر این گونه حملات کمک بسیاری میکند.
رویکرد مذکور که «کیوبیتکوین» (qBitcoin) نام دارد کلید رمزنگاری کوانتومی را بین فرستنده و گیرنده جابهجا میکند. در این روش سامانه برای توزیع کلید کوانتومی از پروتکلهای امنی مانند « BB84» مانند استفاده میکنند.
تحلیل:
ارزش و محبوبیت بیتکوین روزبهروز در حال افزایش است و الگوریتم آن به گونهای عمل میکند که معاملات و دارندگان آن ناشناس باقی بمانند. در مقابل بسیاری از دانشمندان در حال تحقیق روی فناوری رایانش کوانتومی هستند و معتقدند اولین کشوری که به آن دست پیدا کند به حکمران فضای سایبری تبدیل خواهد شد؛ زیرا میتواند به سادگی بیشتر الگوریتمهای رمزنگاری را مورد هدف قرار داده و بشکند.
هماکنون 5 شبکهی توزیع کلید کوانتومی در آمریکا، سوئیس، استرالیا، ژاپن و چین وجود دارد. به علاوه کشور چین در حال کار روی کانال ارتباطی مختص به خود به طول 2 هزار کیلومتر است. همچنین دانشمندان در حال توسعهی تعدادی شبکه توزیع کلید رمزنگاری کوانتومی ماهواره به ماهواره و ماهواره به ایستگاه زمین هستند.
مفهوم کیوبیتکوین یا چیزی مانند آن در دنیای امروز قابللمس نیست؛ اما اگر قرار باشد رایانههای کوانتومی قدرتمند در چند سال آینده به وجود آمده و الگوریتمهای رمزنگاریها را تهدید کنند، بهتر است به آن توجه شود. در نتیجه ممکن است شبکههای رمزنگاری کوانتومی امروزی در شبکهی کوانتومی جهانی گسترش پیدا کند.
از طرفی شایان یادآوری است که سامانههای کوانتومی فعلی بسیار ناپایدار بوده و کوچکترین تغییری در ذرات زیر اتمی مورد استفاده جامعیت اطلاعات را از بین میبرد. به علاوه فناوری بیتکوین که بر پایهی بر اساس بلاکچین عمل میکند نیز از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است. به گونهای که اگر اختلالی پیشآمده یا دادههای حساب یک نفر گم شود، دارایی وی برای همیشه از بین خواهد رفت. در نتیجه استفاده از رویکرد مذکور شاید امنیت دادهها را افزایش بدهد؛ اما خطر از بین رفتن داراییها را به شدت افزایش خواهد داد.
3) هوش مصنوعی آغازگر جنگ جهانی سوم خواهد بود
والادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه نیز به تازگی در طی اظهارنظری بیان کرد: «هوش مصنوعی نه تنها برای روسیه، بلکه به آیندهی تمامی انسانها تعلق دارد. این فناوری فرصتهای عظیمی را فراهم کرده؛ اما در کنار آن پیشبینی تهدیدات آن نیز بسیار مشکل است. هر کشوری که بتواند به هوش مصنوعی دست پیدا کند، به حکمران جهان تبدیل خواهد شد.»
ماسک به تازگی با انتشار توییتی موافقت خود را با پوتین نشان داده و نوشت: «به زودی چین، روسیه و همهی کشورهای دیگر در علوم رایانه قدرتمند خواهند شد. به احتمال زیاد مسابقهی شکل گرفته در سطح ملی، برای کسب برتری در حوزهی هوش مصنوعی، باعث شروع جنگ جهانی سوم خواهد شد.»
وی ادامه داد: «جنگ جهانی آینده ممکن است توسط رهبران کشورها آغاز نشود؛ بلکه اگر یک هوش مصنوعی تشخیص دهد حملهی پیشگیرانه بهترین راه پیروزی باشد؛ آن را آغاز کند.»
تحلیل:
ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت تسلا، اپن. ای.آی (Open AI) و اسپیس اکس تاکنون بارها نسبت به خطرات هوش مصنوعی هشدار داده و آن را خطری برای بقای نسل بشر به حساب آورده است و در جدیدترین اقدام خود نیز به همراه 115 نفر دیگر، در اجلاس بینالمللی مشترک هوش مصنوعی (IJCAI) نامهای سرگشاده را به سازمان ملل متحد ارسال کرده و هشدار دادهاند مسابقه تسلیحاتی ایجاد شده در زمینهی ساخت روباتهای قاتل باید هر چه سریعتر متوقف شود.
هوش مصنوعی نیز مانند دیگر فناوریهای ساخته شده توسط انسان، در صورت درست استفاده نشدن خطرات بسیاری را ایجاد میکند. برای نمونه هماکنون عاملهای این دستاوردها موفق شدهاند الگوریتمهای رمزنگاری و زبان گفتاری خاص خود را توسعه بدهند. از طرفی چیزی که بتواند به صورت خودکار به تأمین امنیت سایبری بپردازد؛ به طور طبع خواهد توانست در اقدامی متقابل به هدف مورد نظر خود نیز حمله کند.
4) فعالیتهای وزیر ارتباطات در هفتهای که گذشت
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت دوازدهم در هفتهای که گذشت فعالیتهای مختلفی انجام داد که میتوان خلاصهای از مهمترین آنها را در زیر مطالعه کرد.
• آذری جهرمی از دستور معاون اول رئیس جمهور برای ساماندهی تعدد کارتهای هوشمند در جلسه امروز هیات دولت خبر داد.
• وی در هفتهای که گذشت گفت: «تلاش می کنیم، در ۱۰۰ روز اول دولت دوازدهم، اینترنت ثابت و مصارف خانگی غیر حجمی شوند و حدف فروش اینترنت حجمی برای اینترنت ثابت در دستور کار وزارت ارتباطات قرار دارد.»
• وزیر ارتباطات در راستای حمایت از تولیدات بومی این حوزه طی نامهای خواستار پیگیری علت تنزل کارایی دو شرکت مخابراتی ورشکسته شد.