خانه هوشمند ضرورتی برای فردا
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ خانه هوشمند به خانهای اطلاق میشود که ساکنین آن امکان کنترل و نظارت بر لوازم و وسایل منازل خود را از راه دور و یا نزدیک داشته تا بتوانند برنامههای مختلف را برای آن تعریف و اجرا کنند.
با بهرهگیری فناوری اینترنت اشیا میتوان وسایل و لوازم خانه از یخچال تا جاروبرقی را هوشمند و از فاصلههای بسیار طولانی آنها را کنترل و نظارت کرد.
با استفاده از این نوآوری میتوانیم یخچالی داشته باشیم که به ما بگوید چه موادی داخل آن وجود دارد و یا در و پنجرهها را از راه دور باز و بسته کرد و همچنین سایر لوازم خانه مانند لامپها، دستگاه تنظیم سرمایش و گرمایشی را بااتصال به اینترنت هوشمند نظارت کرد.
مدیریت مصرف انرژی ازجمله مزایای خانههای هوشمند
عضو هیئتعلمی دانشگاه علم و صنعت ایران، خانه هوشمند را یکی از کاربردهای متداول اینترنت اشیا اعلام کرد و گفت: مدیریت مصرف انرژی، کنترل و مراقبت از راه دور وسایل خانه و کنترل هوشمندانه سیستمهای روشنایی و سرمایشی و گرمایشی منازل را ازجمله مزایای خانه هوشمند است.
علیاکبر جلالی ادامه داد: این موضوع بهسرعت درحالتوسعه است و در برخی کشورهای توسعهیافته، اقدامات خوبی در زمینه ساخت خانههای هوشمند انجام دادهاند تا مردم در رفاه بیشتری قرار گیرند. بهکارگیری فناوریهای پیشرفته برای ساخت خانه هوشمند یکی از خواستههای انسانها بوده و در توسعه فناوریها همواره سعی میشد که راهحلی مناسب برای تحقق این موضوع مهم فراهم شود.
وی بابیان اینکه تمام وسایل خانه میتواند هوشمند شود، افزود: وسایل خانه مانند درها، وسایل آشپزخانه ازجمله یخچال، ظرفشویی، گاز، پلوپز و فر و دستگاههای گرمایشی و سرمایشی و روشنایی، تلویزیون و جاروبرقی را میتوان از طریق اتصال به اینترنت هوشمند کرد تا امکان برقراری ارتباط با آنها فراهم شود.
جلالی ادامه داد: پاسخگویی به افراد مراجعهکننده به منازل، باز و بسته کردن درهای الکترونیکی از راه دور و یا شناسایی خودرو و امکان تردد آن به پارکینگ از دیگر خدمات قابلارائه توسط خانه هوشمند است.
گسترش فعالیت برای ساخت خانه هوشمند در ایران
جلالی بابیان اینکه فعالیتهای لازم برای ساخت خانه هوشمند در ایران رواج و گسترشیافته است، گفت: با توجه به توسعه خانه هوشمند در کشورهای پیشرفته ما هم باید به دنبال بهرهگیری مناسب از این فناوری باشیم.
عضو هیئتعلمی دانشگاه علم و صنعت ایران ادامه داد: برخی وسایل بهصورت مستقل از هم در خانهها، هوشمند شدهاند اما این کار باید با بهرهگیری از فناوری پیشرفته اشیا انجام گیرد تا مردم از رفاه بیشتری برخوردار شوند.
وی بر لزوم فرهنگسازی استفاده بهینه و صحیح از این نوآوری جدید تأکید کرد و گفت: مردم بهخصوص دانشگاهیان باید با مزایای این فناوری پیشرفته به نحو مطلوب آشنایی پیدا کنند تا از آسیبهای آن به دور باشند.
جلالی به ساخت نمونهای از خانه هوشمند در دانشگاه علم و صنعت ایران اشاره کرد و افزود: این خانه با استفاده از فناوری پیشرفته میتواند 30 تا 40 فرایند را بهصورت هوشمند انجام دهد و در آینده نزدیک این تعداد به یکصد مورد میرسد.
مسئولان باید زیرساخت استفاده از این فناوری پیشرفته را فراهم کنند
وی بابیان اینکه مسئولان باید زیرساخت استفاده از این فناوری را در کشور فراهم کنند، افزود: اینترنت موجود کشور جوابگوی نیازهای این فناوری نیست و اقدامات لازم برای فراهم شدن امکانات و تجهیزات لازم باید صورت گیرد.
جلالی گفت: اگر از این فناوری جدید بهره نبریم از دنیا عقب میافتیم و مسئولان باید برنامهریزی لازم را برای ورود مناسب کشور به عرصههای مختلف این فناوری به عملآورند.
وی توسعه شغل را از مزایای این فناوری اعلام کرد و افزود: دانشجویان و فارغالتحصیلان با گذراندن دورههای آموزشی کاربردی میتوانند در این عرصه فعالیت کنند.
استفادههای فراوان از کاربردهای اینترنت اشیا
کارشناس حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات به استفادههای فراوان از کاربردهای اینترنت اشیا اشاره کرد و گفت: خانه هوشمند یکی از انواع کاربردهای اینترنت اشیا است که دارای مزایای فراوانی است.
محمد خاکی ادامه داد: خانه هوشمند خانهای است که بدون حضور انسان هم پابرجا است و اگر اتفاقی در این خانه رخ دهد اعم از نشت گاز، سرقت و آتشسوزی، بلافاصله صاحبخانه مطلع میشود.
وی گفت: برنامه نرمافزاری بر روی تلفن همراه افراد نصب میشود تا آنان از طریق اینترنت، امکان کنترل و نظارت از راه دور بر وسایل و لوازم هوشمند خانه خود را داشته باشند.
خاکی از ایجاد چند نمونه از کاربردهای اینترنت اشیا در دانشگاه علم و صنعت ایران اشاره کرد و گفت: شهر هوشمند، خانه هوشمند، سلامت هوشمند، پیمایش خودرو و شبکه حسگرها بهصورت نمونه در این دانشگاه ایجادشده است.
کارشناس حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات گفت: مقدمات کار استفاده از این فناوری پیشرفته در کشور باید فراهمشده تا مردم بهرههای لازم را از این نوآوری ببرند.
مقابله با موازی کاری در هنگام پیادهسازی فناوری پیشرفته اشیا
رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات بر لزوم همگرایی و همکاری برای پیادهسازی فناوریهای پیشرفته اشیا تأکید کرد و افزود: اغلب فنّاوریهای پیشرفته بهصورت مناسب در کشور مطرح میشود اما همنوایی همگرایی برای پیادهسازی کامل آن تقریباً وجود ندارد و موازی کاری در این زمینه فراوان است.
دکتر علیرضا یاری گفت: اینترنت اشیا بهعنوان یک طرح در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در حال انجام است و امیدواریم این موضوع بتواند هماهنگی لازم بین بخشی را در این زمینه ایجاد کند.
وی به مزایای خانههای هوشمند با بهرهگیری از اینترنت اشیا اشاره کرد و افزود: صرفهجویی در هزینهها، مدیریت مصرف انرژی، حفاظت از وسایل و لوازم منازل و بهخصوص راحتی و آرامش انسان از مهمترین مزایای خانههای هوشمند است.
یاری گفت: وقتی اشیا خانه هوشمند میشود میتوان از راه نزدیک و یا دور آنها را کنترل کرد، مثلاً یک ساعت قبل از ورود به خانه سیستم گرمایشی و سرمایشی شروع به کار کند تا با ورود اعضای خانواده از فضای مطبوعی برخوردار شوند.
وی ادامه داد: خانه هوشمند درصدد مصرف بهینه برق است و در ساعتهایی که مصرف برق گران است از سلولهای خورشیدی و یا باطری استفاده کند.
اینترنت اشیا فناوری پیشرفتهای است که در آن برای هر موجود قابلیت ارسال داده از طریق شبکههای ارتباطی اعم از اینترنت و یا اینترانت فراهم میشود. مهمترین مزیت همهگیر شدن اینترنت اشیا، قابلیت اتصال انواع اشیا و وسایل به دنیای مجازی است.
اینترنت اشیا برای نخستین بار در سال 1999 میلادی توسط کوین اشتون مورداستفاده قرار گرفت و جهانی را توصیف کرد که در آن هر چیزی، ازجمله اشیا بیجان، برای خود هویت دیجیتال داشته باشند و به رایانهها اجازه دهند آنها را سازماندهی و مدیریت کنند.