حملات سایبری؛ همچنان بزرگترین ترس رای دهندگان آمریکایی
به گزارش واحد امنیت سایبربان؛ در حالی که تمامی ایالتهای آمریکا برای مقابله با همه بحرانهایی که ممکن است روند رأیگیری انتخابات آمریکا را مختل نماید، از طوفان گرفته تا قطعی برق و حملات تروریستی، سالهای متمادی صرف تفکر و برنامهریزی نمودهاند، اما در زمینه توسعه تدابیر احتیاطی در حوزه سایبری، برای حفاظت بهموقع از سیستمها در برابر حملات هکری در حین برگزاری انتخابات ریاست جمهوری 2016، عملکرد مناسبی نداشتند و به اعتقاد کارشناسان امنیتی، هنوز آمادگی لازم برای مقابله با بحرانهای احتمالی را ندارند.
جرمی اپستین (Jeremy Epstein)، دانشمند ارشد علوم رایانه در مرکز بینالمللی تحقیقاتی غیرانتفاعی SRI و متخصص دستگاههای رأیگیری الکترونیکی، در مورد عدم پیشبینی تدابیر احتیاطی از جانب مسئولان امنیتی انتخابات میگوید: «آنها در حال حرکت به سمت موضوع هستند ولی عمدتاً نمیدانند چه سؤالاتی باید بپرسند.»
بهتازگی، یک شرکت امنیتی، تحقیقی را دراینباره، از ایالتهای مختلف آمریکا انجام داده و بر اساس آن، نتایج جالبتوجهی را به دست آورده است. بر این اساس، دوازده مقام انتخابات ایالتی که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفتهاند، بر این موضوع اصرار دارند که سیستمهای رأیگیری ایمن هستند، زیرا تقریباً کلیه بخشهای فرآیند رأیگیری در محیطی امن و آفلاین انجام میگیرد. همچنین این مقامات، مکرراً اذعان داشتند که در موارد تحت کنترل آنها، محدودیتهایی هم وجود دارد و قبول دارند که اختلالات سایبری موجود بر سر راه هزاران بخش مجاور در سیستم انتخابات، از قبیل سوابق ثبت آنلاین و انتشار برگههای رأی، آنها را با چالشهایی روبرو میسازد.
بنا به اعتقاد اکثریت کارشناسان امنیتی، اختلال اینترنتی یا هک میتواند در روز انتخابات باعث آشفتگی و هرجومرج شود و این به منزله پایانی سیاه برای انتخاباتی نگرانکننده است که تحت اتهامات جاسوسی سایبری روسیه، به فضایی مبهم با آیندهای نامعلوم تبدیل شده است.
دقیقاً هفته گذشته بود که هکرها موقتاً بخش قابلتوجهی از اینترنت را با اختلال مواجه کردند. این مورد، بدترین سناریوی ممکنی بود که برای این کشور رخ داد و در صورت تکرار در هشتم نوامبر، روزی که بیش از 100 میلیون آمریکایی پای صندوقهای رأی خواهند رفت، ممکن است سبب بروز مشکلات جدی در سراسر کشور شود. همین موضوع سبب شده است که دغدغه تضمین سلامت انتخابات، ذهن بسیاری از آمریکاییها را به خود مشغول سازد و آنها را برای حضور در پای صندوقهای رأی دچار ابهام و تردید کند.
یک حمله سایبری گسترده باعث میشود ایالتها زمانی که مشغول اخذ آراء رأیدهندگان ثبت نام شده هستند، شوکه شوند. آنگاه نوبت به اثرات قطعی اینترنت بر خود رأیدهندگان میرسد که در بسیاری از موارد، راهی درست برای یافتن مراکز رأیگیری، انجام آخرین تحقیقات در مورد نامزدها یا صرفاً فهمیدن این که چه کسی برنده شده است، پیدا نمیکنند.
ادگاردو کورتس (Edgardo Cortes)، مأمور عالیرتبه واحد انتخاباتی ویرجینیا که اوایل ماه جاری، درست پیش از موعدی کلیدی، با چالش اختلال در سیستم ثبت رأی آنلاین دست به گریبان بود، گفت: «مطمئناً اگر دسترسی به اینترنت در ایالتها کاملاً قطع باشد، با معضل بسیار مهمی روبرو هستیم و خسارات آن، قابل پیشبینی نخواهد بود».
برایان کمپ (Brian Kemp)، فرماندار ایالت جورجیا نیز در صحبتهایی در این رابطه گفت: «اگر چنین اتفاقی رخ دهد، بخش بزرگی از واکنش ما، به این ربط دارد که چگونه اعتماد مردم و مطبوعات را جلب کنیم».
مقامات فدرال، ایالتی و محلی برای مواجهه با موارد غیرمترقبه، تمرین و رویارویی داشتهاند، هر چند که تاکنون برای آزمودن آنها در جبهه سایبری در حوزه انتخابات عمومی، مورد خاصی پیش نیامده است؛ به عبارت دیگر، این انتخابات پیش رو که تحت سایه سنگین روسها انجام میشود، بزرگترین رزمایش سایبری در حوزه انتخابات الکترونیک خواهد بود.
نفوذ به پایگاههای داده ثبت رأی در ایالتهای ایلی نویز و آریزونا در اوایل تابستان امسال، موجب شد اف. بی. آی در سطح ملی به سایر ایالتها هشدار دهد و آنها را برای مقابله با تهدیدات سایبری احتمالی، به فکر چارهاندیشی بیندازد. همچنین 42 ایالت تاکنون، در زمینه تقویت رویههای سالم سایبری و ارزیابی آسیبپذیریهای آنلاین آنها از وزارت امنیت داخلی درخواست کمک کردهاند.
بسیاری از ایالتهایی که در این تحقیق، در زمینه تهدیدات انتخاباتی مورد مطالعه قرار گرفتند، اعلام کردند که تمرکز اصلی آنها در زمان برنامهریزی برای هرج و مرج انتخاباتی شامل بلایای طبیعی، قطع برق و از سال 2001، تهدید حملات تروریستی داخلی بوده است؛ اما در کنار آن، این ایالتها شروع به انطباق برنامههای احتیاطی خود کردهاند به نحوی که اختلالات اینترنتی، شامل قطعی برق و خدمات تلفنی را نیز در نظر بگیرند. این به معنای ذخیره برگههای پشتیبان کاغذی رأیگیری برای مواقعی است که دستگاههای رایانهای از کار میافتند. آنها برای مواقعی که فهرستهای ثبتنام دستکاریشده باشند، برگههای رأی موقت کنار گذاشتهاند؛ و از اطلاعات کلیدی لازم درباره محلهای رأیگیری و رویههای حسابرسی پس از انتخابات، پرینتهای کاغذی تهیه میکنند. بااینحال، تمامی این تمهیدات، نتوانسته خیال رأیدهندگان آمریکایی را برای برگزاری یک انتخابات مطمئن و بدون دغدغه راحت کند.
برخی مقامات ایالتی نیز در این رابطه اظهار داشتند اخیراً سیاستهای خود را به نحوی مورد بازنگری قرار دادهاند که بعضی از درسهای آموخته شده از طوفان سندی در سال 2012 را در بر گیرد. در بسیاری از ایالتها، این امر به تغییراتی در قانون انجامیده است، طوری که اگر آرای غایب یا آنلاین در روز انتخابات به خدمت گرفته شوند و نتوانند به شخصه رأی دهند، فعالان موارد اضطراری اکنون میتوانند آرای غایب یا آنلاین را در صندوق بریزند. آنها همچنین از کارکنان فناوری اطلاعات میخواهند گوش به زنگ آژانسهای سایر ایالتها باشند؛ و در صورتی که رولهای ثبتنام دستکاری شده باشد، رأیدهندگان ملزم خواهند بود هنگام پر کردن برگههای موقت، اظهارنامه امضا کنند. این کار وقتگیر خواهد بود و ممکن است به انتظار طولانیتری منتهی شود اما هدف آن است که به رأیدهندگان مادام که طبق مهلت از پیش تعیینشده در صف هستند، اجازه رأیدهی داده شود.
جیمز اسکات، عضو ارشد مؤسسه فناوری زیرساختهای حیاتی اظهار داشت ایالتها با چالشی اجتنابناپذیر روبرو هستند زیرا بودجه و کارکنان متخصص کافی برای پرداختن به بسیاری از تهدیدات پیش رو در اختیار ندارند. او گفت: «جالب است که میشنویم مقامات ایالتی میگویند در برابر حمله سایبری ایمن هستند. این گفته آنها به نوعی نشان میدهد که تا چه اندازه در عصر دیجیتال فاقد صلاحیت احراز چنین مسئولیتی هستند».