حرکت اعتراضی ویکیپدیا به قوانین کپیرایت اروپا
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ امروز وبسایتها و کسبوکارهای زیادی در قاره اروپا نسبت به وضع قوانین جدید کپیرایت (حق نشر) اعتراض خود را نشان دادند که در میان آنها ویکیپدیا نیز حضور داشته و به نشانه مخالفت، وبسایت خود را در بعضی کشورها از دسترس خارج کرده است.
قوانین مورد بحث که چند روز دیگر به رأی گذاشته میشوند، در کل مفاد عادی و مفیدی را در خود دارند اما در میان موارد مورد رأیگیری، دو بند 11 و 13 موجب بروز نگرانیهایی در میان فعالان و شرکتهای اینترنتی شده و موجی از اعتراضات را پدید آورده است.
شرکتها تنها به دو بند از قوانین جدید معترض هستند
بند 11 که به قانون «مالیات بر لینک» معروف شده، به تولیدکنندگان محتوا اجازه میدهد در صورت قرارگیری لینک مطالب آنها در پلتفرمهای دیگر (نظیر شبکههای اجتماعی، وبسایتها و...) از پلتفرم موردنظر هزینه دریافت کنند. بند 13 هم که به قانون «فیلتر آپلود» مشهور شده، پلتفرمها را نسبت به حقوق مالکیت معنوی و حق نشر محتواهایی که در آنها آپلود میشود، مسئول میکند.
اتحادیه اروپا معتقد است تصویب این قوانین، به تولیدکنندگان محتوا اجازه میدهد راحتتر از ارزشهای تولیدی خود دفاع کنند و در مقابل شرکتهای بزرگ آمریکایی از حقوق خود محافظت نمایند. از سوی دیگر اما فعالان حوزه معتقدند قانونگذاران وسعت اعمال قوانین جدید را درک نکردهاند و در صورت تصویب آنها، آزادی اینترنت را از بین خواهند برد.
به گفته منتقدان، بند 13 خطرات بیشتری به دنبال خواهد داشت؛ چراکه وبسایتها و پلتفرمهای اشتراک محتوا را مجبور به توسعه و استفاده از فیلترهای مختلفی خواهد کرد که درنهایت علاوه بر خطاهای احتمالی فراوان، منجر به افت کیفیت مطالب موجود نیز خواهد شد.
لازم به ذکر است که تاکنون بیش از 5 میلیون کاربر اروپایی تومار اعتراضی به قوانین جدید را امضا کردهاند و در روزهای آتی برنامههایی برای تظاهرات خیابانی در سراسر اروپا پیشبینیشده است.
گفتنی است به اعتقاد برخی از فعالان، اتحادیه اروپا تصمیم دارد قبل از شکلگیری اعتراضات گسترده و اعمال فشار از سوی کاربران، قوانین جدید را تصویب کند که در صورت رسیدن به این هدف، احتمالاً شاهد افت شدید حجم محتواهای جدید در پلتفرمهایی مانند Reddit، فیسبوک، Twitch، تامبلر و یوتیوب خواهیم بود.