حذف نرمافزار AC19 از گوگل پلی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبریبان؛ شرکت گوگل در روز 20 اسفند 1398، یک برنامه اندرویدی را که دولت ایران بهمنظور آزمایش و ردیابی بیماری کووید 19 یا کرونا ویروس تولید کرده بود، از فروش گوگل پلی حذف کرد.
گوگل ادعا میکند پیش از حذف برنامه تعدادی از کاربران، دولت ایران را متهم کردهاند قصد دارد با استفاده از ترس به وجود آمده به علت کرونا، اقدام به جمعآوری اطلاعات شخصی مانند شماره تلفن و موقعیت جغرافیایی افراد بکنند.
لوکاس اسفانکو (Lukas Stefanko)، پژوهشگر بدافزار اندرویدی در ESET، در مصاحبه با وبگاه «ZDNet» توضیح داد بر پایه تحلیلهای صورت گرفته روی برنامه هیچگونه تروجان مخرب یا جاسوسافزاری در آن دیده نمیشود.
سخنگوی گوگل نسبت به موضوع یاد شده حاضر به اظهارنظر نشد؛ اما یک کارشناس که با سیاستهای گوگل پلی آشنایی کامل دارد شرح داد، دلیل حذف برنامه دولت ایران از فروشگاه گمراهکننده است. در واقع احتمالاً برنامه به این علت حذف شد که امکان شناسایی عفونت کرونا از طریق یک نرمافزار وجود ندارد. این در حالی است که برای تشخیص صحیح بیماری باید از گلوی افراد نمونهبرداری شده و باکتریهای آن کشت داده شوند.
برنامه یاد شده«AC19» نام دارد و از حدود یک هفته قبل از طریق فروشگاه گوگل و بسترهای شخص ثالث دیگر در دسترس قرار گرفت. سپس وزارت بهداشت ایران به صورت گسترده پیامکی را برای مردم ارسال و درخواست کرد تا با نصب برنامه، پیش از مراجعه به مراکز درمانی، احتمال ابتلای خود را موردبررسی قرار دهند.
برنامه AC19 در ابتدا برای ثبت افراد، شماره تلفن آنها را درخواست کرده و سپس چندین سؤال را برای تشخیص این که فرد به کرونا مبتلا است یا خیر، مطرح میکند. از طرفی نرمافزار موردبحث به جزئیات موقعیت مکانی افراد را نیز به منظور ثبت محلی که احتمالاً آلوده است یا خیر در خود ذخیره میکند. هرچند که برنامه در زمان نصب مجوز استفاده از موقعیتیاب جغرافیایی را از کاربر میگیرد.
برنامه AC19 توسط شرکت سرزمین هوشمند توسعه داده شده است که در گذشته نیز هاتگرام و طلا گرام را توسعه داده بود و گوگل با ادعای جاسوسافزار بودن، آنها را از فروشگاه خود حذف کرد.
وبگاه ZDNet همچنین نوشته است عدهای از مخالفان ایرانی که خواهان فاش نشدن نامشان هستند، ادعا میکنند دولت ایران میتواند از اپیدمی ایجاد شده بهره گرفته و مردم را مجبور به نصب AC19 کنند. سپس امکان جمعآوری اطلاعات مکانی یا نصب بدافزار روی ابزارهای کاربران به وجود میآید.