جولان رباتها در توئیتر و فقدان انگیزه برای اخراج آنها
به گزارش کارگروه شبکههای اجتماعی سایبربان؛ تحقیقات یک پژوهشگر نشان میدهد که 1600 ربات توئیتری که در انتخابات امریکا اقدام به انتشار پستهای افراطی میکردند، در فرانسه نیز اعتقادات ضد مكرون را گسترش میدهند.
روز چهارشنبه، روی نمای بیرونی دفتر مرکزی توئیتر در سانفرانسیسکو، پیام عجیب و ترسناکی ظاهر شد:
«از فعالیت رباتهای روسی جلوگیری کنید.»
فردی که هویتش برای شرکت مشخص نشده است، این پیام را روی دیوار انداخته بود.
رباتها یا برنامههای نرمافزاری خودکار، میتوانند به گونهای برنامهریزی شوند تا به صورت دورهای، پیامها را در بستر اینترنت ارسال کنند. در حال حاضر توئیتر در تلاش است به تشریح این مسئله بپردازد که روباتهای تحت کنترل مداخلهگرهای روسیه، چگونه برای تأثیرگذاری بر انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 مورد استفاده قرار گرفتهاند.
پلتیکو به نقل از مقامات ناشناس امنیت سایبری فعلی و سابق دولت، گزارش داده است که محققانی که امیدوار بودند با دادهکاوی توئیتر بتوانند دستان پشت پرده عملیات نفوذ روسیه را شناسایی کنند، احتمالاً این بخت را از دست دادهاند؛ زیرا توئیتر تمام توییتها و دادههای کاربران را حذف کرده است.
توئیتر به گونهای طراحی شده است که ربات پسند باشد. آنها میتوانند به تبلیغکنندگان در انتشار سریع پیامها کمک کنند و به شکایات مشتریان خدمات پاسخ دهند. تحقیقات دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و ایندیانا نشان میدهد که 9 تا 15 درصد از حسابهای فعال توئیتر، رباتها هستند. بسیاری از این رباتها به شکل بیآزاری در حال توئیت کردن سرخط خبرها، وضعیت آب و هوا یا تازههای نتفلیکس هستند. طبق اظهارات افراد آشنا با موضوع که درخواست کردند نامشان محرمانه بماند، پس از انتخابات 2016 امریکا، این اتفاق نظر در داخل شرکت وجود داشته که این بستر مورد سوءاستفاده قرار گرفته است. در هر حال، فراگیری و سودمندی رباتها بر همگان آشکار شده است. در یک مرحله، گفتگوهایی مطرح شد که آیا توئیتر باید حسابهای رباتی را علامتگذاری کند یا خیر؛ به طوری که کاربران بدانند با ربات طرف هستند. با وجود این، پس از انتخابات، بیشتر گفتگوها به این سمت کشیده شد که آیا توئیتهای ترامپ، قوانین توئیتر را نقض کرده است یا خیر.
توئیتر اعلام کرده است که اخیراً تغییرات زیادی انجام داده است؛ از جمله، فرآیندهای خودکاری پیشبینی کرده که ورودهای مشکوک را شناسایی کنند و جلوی ارسال محتوای نامناسب را در همان مبدأ بگیرند. با وجود این تحولات، کارشناسان میگویند که توئیتر هنوز تا رسیدن به فیسبوک و گوگل راه درازی در پیش دارد.
به گفته یک فرد آشنا با موضوع، مدیران توئیتر با کمیتههای کنگره و محققان، گفتگوهای متعددی داشتهاند؛ به این امید که قبل از جلسه استماع اول نوامبر، پاسخ سؤالاتشان را بگیرند. این شرکت در حال بررسی مسئله از زوایای مختلف است؛ از جمله درخواست از مهندسان برای بررسی استفاده از هرزنامه در این بستر و تقاضا از تیمهای کسبوکار برای کاوش در خریدهای تبلیغاتی شبکه تلویزیونی RT روسیه را در دستور کار خود دارد.
سخنگوی شرکت در بیانیهای مکتوب اعلام کرد: «همانطور که توئیتر در این سالها رشد کرده و به تکامل رسیده است، توانایی ما برای مقابله با چالشهایی مانند سوءاستفاده و آزار و اذیت نیز ارتقا یافته و رو به تکامل رفته است. به همین دلیل است که ما منابع بسیار بیشتری را روی بهبود اعتماد و ایمنی کاربران سرمایهگذاری کردهایم.» وی افزود: «علاوه بر ایجاد شورای اعتماد و ایمنی در سال 2016، تعداد کارکنان جهانی خود را که روی این موضوع کار میکنند، به طور قابلملاحظهای افزایش دادهایم و همچنان محصولات خود را بهروزرسانی میکنیم تا امنیت توئیتر ارتقا یابد.» شرکت بلومبرگ LP در حال توسعه یک شبکه جهانی اخبار فوری برای سرویس توئیتر است.
محققان مستقل در حال شروع واکاوی لایههای دخالت سیاسی هستند. بر اساس گزارشی از امیلیو فرارا (Emilio Ferrara)، استادیار دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، حدود 400 هزار ربات در روز انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در توئیتر در سال 2016 پیامهای سیاسی ارسال میکردند. فرارا به بلومبرگ گفت همان گروه از 1600 رباتی که در انتخابات ایالات متحده پیامهای افراطی جناح راست را ارسال میکردند، در انتخابات سال جاری فرانسه نیز، نظرات ضد مکرون ارسال کردند و در جریان انتخابات آلمان هم مطالب افراطگرایانه جناح راست را منتشر کردند.
شرکت امنیتی سایبری FireEye قبلاً گفته است که هزاران حساب جعلی مرتبط با روسیه را کشف کرده است که پیامهای ضد کلینتون ارسال کردهاند. بررسی این شرکت نشان داد که در روز انتخابات، یک گروه از رباتهای توئیتری، بیش از 1700 بار، هشتگ #جنگبادموکراتها را ارسال کرد. آنچه شرکت Fireie «رباتهای مشکوک روسی» مینامد، موجب رونقورزی هشتگ #شکستهیلاری در توئیتر شد.
آموزش الگوریتمهای توئیتر برای پیدا کردن توئیتکنندههای مخرب، کار چالشانگیزی است. مداخلهگرهای روسی به طور خاص، شبکههای خود را با نیروهای انسانی تکمیل میکنند که پول میگیرند تا همزمان با رباتها اقدام به ارسال پیامهای هماهنگ کنند. به گفته یک منبع آگاه، الگوریتمهای توئیتر نمیتواند تفاوت این دو را تشخیص دهد.
و سرکوب کردن رباتها، موقعیت توئیتر را در والاستریت، آسیبپذیر میکند. سرمایهگذاران، شرکت را به دلیل عدم موفقیت در جذب کاربران بیشتر، جریمه کردهاند. هرچقدر که حسابها و رباتهای جعلی بیشتری توسط توئیتر سرکوب شوند، تعداد کاربران فعال ماهانه آن نیز کاهش مییابد؛ معیاری که وال استریت آن را به دقت، تحت نظر دارد.
اسکات ترنتر (Scott Tranter)، از شرکای شرکت اپتیموس (Optimus) اپتیموس و مشاور در زمینه دادهها و فناوری میگوید:
«فکر میکنم توئیتر به دلایل تجاری نمیخواهد در این حوزه خوب ظاهر شود. اگر حسابهای جعلی داشته باشید و به اعتبار کاربران فعال، ارزش کسب کنید، ارزشگذاری، تعدیل خواهد شد.»
بسیاری از کمپینهای توئیتری از رباتهایی استفاده میکنند که به طور خودکار هر محتوایی را که از حسابهای خاص منتشر شود یا حاوی کلمات کلیدی خاصی باشد، بازتوییت میکند. انواع دیگر رباتها به گونهای تنظیم شدهاند که به توئیتهایی که دارای محتوای خاصی باشند، با اطلاعات از پیش نوشته شده، پاسخ دهند.
کریس شافر (Kris Shaffer)، پژوهشگر داده شناس در دانشگاه مری واشنگتن و پروژه «داده برای دموکراسی» دریافت که این راهبردها به طور گستردهای در مراحل اولیه انتخابات فرانسه مورد استفاده قرار گرفتهاند. بسیاری از توئیتها که به نام مارین لوپن یا مکرون اشاره میکردند، به طور خودکار پاسخهایی حاوی اطلاعات ناامیدکننده درباره هر یک از کاندیداها دریافت میکردند.
به اعتقاد شافر، این واقعیت که توئیتر به اندازه کافی با مشکلات تبلیغاتی و سوءاستفادهها برخورد نمیکند یا بدین معنی است که نمیتوانند آنچه را میگویند، عملی سازند یا این که آنها حقیقت را آن گونه که هست، بیان نمیکنند. گاهی اوقات، فعالانی که توجهات را به آفت رباتها در توئیتر جلب میکنند، قربانی حملات این رباتها میشوند. بن نیمو (Ben Nimmo)، یکی از همکاران ارشد آزمایشگاه پژوهشی شواهد دیجیتالی شورای آتلانتیک (DFRLab)، چندین شبکه بزرگ از رباتها را با دهها هزار حساب خودکار مرتبط با روسیه شناسایی کرده است. در ماه اوت، نیمو روی تحقیقی در شورای آتلانتیک مشغول کار بود که منتشر شد تا نشان دهد مفسران راست افراطی در امریکا برای نقل کاری که کرملین در حملات شارلوتسویل انجام میداد، از روایتهای مشابهی استفاده میکردند.
مدت کوتاهی پس از آن، یک حساب توئیتری که برای مدتها غیرفعال بود، با نمایش تصویری از چهره نیمو و یک بیوگرافی مبنی بر این که با @KremlinRussia در ارتباط است، دوباره آغاز به کار کرد. یک حساب جعلی دوم نیز برای مدیر آزمایشگاه پژوهشی شواهد دیجیتالی شورای آتلانتیک ساخته شد و توئیتی با این محتوا منتشر کرد: «دوست و همکار عزیز ما، بن نیمو امروز صبح از دنیا رفت.» طبق گفته نیمو، این بازتوییت بیش از 21 هزار بار و عمدتاً توسط رباتها بازتوییت شد. بعد از آن که نیمو این کمپینها را گزارش کرد، توئیتر بسیاری از توئیتها را حذف کرد.
محققان همچنین دریافتند که داعش با استفاده از رباتها در صدد برآمده تا در پشتیبانی برخط از خود، اغراق کند. موسسه بروکینگز، در سال 2014 هزاران حساب هوادار داعش را شناسایی کرد که از این تاکتیکها بهره میبردند.
ساموئل وولی (Samuel Woolley)، مدیر پژوهش آزمایشگاه اطلاعات دیجیتالی در موسسه غیرانتفاعی برای آینده، میگوید:
«سؤال بدیهی این است که آیا آسیب در حال حاضر اتفاق افتاده است؟ آیا توئیتر عملاً میتواند به این مشکل پاسخ دهد؟ این شبکه اجتماعی به شیوهای طراحی شده است که پاسخ دادن به این موارد در آن، غیرممکن است.»
علیرغم تمام توجهات اخیر، ابعاد دقیق جامعه رباتی توئیتر همچنان مبهم باقی مانده است. فرارا، استاد دانشگاه کالیفرنیا میگوید که دانشگاهیان از توئیتر خواستهاند تا در زمینه پژوهش با یکدیگر همکاری کنند اما این درخواست به نتیجه نرسیده است. به گفته فرارا، بدون در اختیار داشتن دادههای داخلی توئیتر، نمیتوان منشأ و هدایتگر رباتهایی را شناسایی کرد که طبق مشاهدات او، پستهایی با انگیزه سیاسی ارسال میکنند. آخرین باری که وی با توئیتر در تماس بود، به دوران پس از انتخابات ریاست جمهوری فرانسه بازمیگردد که در رابطه با تحقیق خود، در مورد چگونگی بهکارگیری رباتها در جریان انتخابات، از شرکت پرسوجو کرد.
فرارا اظهار داشت:
«ما بارها با توئیتر تعامل داشتیم؛ آنها همیشه به دیده تحقیر به تحقیقات ما را نگاه میکنند و روششناسی پژوهشهای ما را اشتباه میدانند؛ اما همواره حق با ما بوده است. آنها علاقهای به همکاری با محققان ندارند چرا که کار ما بازخوردهای نامطلوبی برای آنها در پی دارد.»
توئیتر از اظهار نظر درباره تعاملات خود با پژوهشگران خودداری کرد.