جنگ سایبری آمریکا و روسیه بر سر انتخابات 2020
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ با توجه به گزارش منتشر شده در واشنگتن پست، مقامات فعلی و گذشته آمریکا، مقامات سایبری ارتش این کشور در حال توسعه جنگافزارهای اطلاعاتی تاکتیکی هستند. هدف از این کار، استفاده از آنها در برابر دولت روسیه، در صورتی است که بخواهند از طریق هک انتخابات الکترونیک 2020، در روند آن دخالت کنند.
مقامات یاد شده که نام آنها فاش نشده است، توضیح دادند، یکی از گزینههای موردبررسی فرماندهی سایری یا سایبرکام (CyberCom) آمریکا، هدف قرار دادن رهبران و نخبگان آمریکا است. با وجود این به نظر نمیرسد ولادیمیر پوتین، جزئی از این اهداف باشد. ایده این است که در صورت عدم توقف دخالت روسیه، بتوان به دادههای حساس افراد رقیب ضربه ضد. با وجود نام مقامات از ذکر جزئیات بیشتر خودداری کردند.
بابی چسنی (Bobby Chesney)، استاد قانون دانشگاه تگزاس در آستین گفت:
زمانی که روسیه، یک بدافزار را در شبکه برق قرار میدهد، به این معنی است که آنها نشان میدهند، در صورت تشدید شرایط قابلیت صدمه زدن به ما را دارند. مسئلهای که در اینجا ممکن است مدنظر قرار داده شود، برخلاف تحریمهای اقتصادی است که یک فرد را هدف قرار میدهد. بلکه یک سیگنال معتبر برای تصمیمگیرندگان اصلی ارسال میکند تا متوجه شوند در صورت انجام یک اقدام خصمانه، آسیبپذیر هستند.
فرماندهی سایبری آمریکا و پنتاگون تاکنون نسبت به گزارش یاد شده سکوت کردهاند.
ارتش آمریکا از سابقهای طولانی در انجام عملیات روانشناختی برخوردار است؛ اما اینترنت، شبکههای اجتماعی و تلفنهای هوشمند، دسترسی و دقت اینگونه روشها را تا حد بسیاری افزایش دادهاند. به نظر میرسد سازمانهای متعددی در دولت ترامپ به دنبال حصول اطمینان از این موضوع هستند که دشمنان خارجی توانایی دخالت در انتخابات 2020 را نداشته باشند.
جامعه اطلاعاتی آمریکا در نوامبر 2019 یک بروزرسانی طبقهبندی شده را به نام «برآورد اطلاعات ملی» منتشر کرد. در این سند آمده بود که روسیه قصد دارد به انتخابات 2020 حمله کند.
کنگره آمریکا و دولت ترامپ در طول یک سال گذشته، محدودیتهای انجام عملیات سایبری را به منظور مقابله با دشمنان، برای ارتش کاهش دادند. این عمل، بخشی از اقدامات مقاماتی مانند پاول ناکاسون (Paul Nakasone)، رییس فرماندهی سایبری و آژانس امنیت ملی آمریکا به حساب میآید تا تواناییهای تهاجمی آمریکا برای انجام عملیات سایبری افزایش پیدا کند.
چسنی ادامه داد:
این اقدام بسیار خوب است. ما در گذشته در زمینه ادغام جنگافزارهای اطلاعاتی سنتی و عملیات سایبری خوب عمل نکردیم؛ اما روسیه نشان داد که این دو به صورت فزایندهای از یکدیگر جداییناپذیر هستند.
در حالی که سازمانهای نظامی دیگری مانند فرماندهی مشترک عملیات ویژه (Joint Special Operations Command)، از تواناییهای جنگ سایبری و اطلاعاتی برخوردار هستند، فرماندهی سایبری اولین نهادی است که از این قدرتها به منظور مقابله با دخالت در انتخابات بهره میگیرد.
ناکاسون در اوایل دسامبر 2019 گفته بود:
تا 332 روز دیگر، کشور ما برای انتخابات ریاستجمهور آماده میشود. ما نمیتوانیم بیتفاوت باشیم. دفاع از ملت و انتخابات ما تا زمانی که بتوانیم آینده را ببینیم، هر روز اتفاق خواهد افتاد.
گزینههایی که در نظر گرفته میشوند، بر پایه اقداماتی که فرماندهی سایبری در انتخابات میان دورهای سال 2018 آمریکا انجام داد، است. سایبرکام با شروع اکتبر 2018 با استفاده از ایمیل، پاپ آپ و متنهای مختلف ترولهای اینترنتی روسیه را هدف قرار داد که در حال انتشار اطلاعات غلط در شبکههای اجتماعی بودند. این ترولها توسط آژانس تحقیقات اینترنتی (Internet Research Agency) روسیه که نهادی خصوصی بوده و رابطه نزدیکی با پوتین دارد کنترل میشدند.
سایبرکام همچنین پیامی را برای هکرهایی که با حوزه اطلاعات ارتش روسیه همکاری میکردند، ارسال کرد. این پیام نشان میدهد که آمریکا از هویت آنها با خبر است و توانایی فاشسازی آن را دارد.
با توجه به گزارش مقامات آمریکایی، زمانی که ترولها ادامه پیدا کرد، فرماندهی سایبری، با شروع روز انتخابات تا دو روز بعد، سرورهای خود را آفلاین کرد. آمریکاییها همچنین پیامی را به منظور سردرگم کردن مدیران سازمان روسی یاد شده ارسال کردند. تعدادی از کارمندان این سازمان به اندازهای تحت تأثیر قرار گرفته و ناراحت شدند که تحقیقاتی را به منظور شناسایی فردی که فکر میکردند از داخل اطلاعات را فاش ساخته است، شروع کردند.
یکی از افراد ناشناس یاد شده افزود، از دیگر گزینههای جدید آمریکا میتوان به هدف قرار دادن رهبران کلیدی خدمات امنیتی، نظامی و دولتی روسیه اشاره کرد. آمریکایی با انتشار اینگونه پیامها و انجام عملیات سایبری محدود، قصد دارند نشان دهند که به سامانههای خاص و حسابهای کاربری دسترسی دارند؛ بنابراین میتوانند در زمان مورد نظر هزینههایی را به دشمن تحمیل کنند. این پیامها به روشنی برای هدف مشخص میکنند که اگر حمله به انتخابات را متوقف نکند، عواقب مختلفی را در پی خواهد داشت. البته با توجه به تسلط پوتین و دولت کشور بر رسانهها آمریکا در این زمینه موفقیت چشمگیری به دست نیاورده است.
یکی از مقامات آمریکایی ادامه داد:
یکی دیگر از اقدامات احتمالی، به کارگیری اطلاعات غلط در رقابت میان دولت روسیه است. شورای امنیت ملی در سال 2016، در دولت اوباما، راهکارهایی سایبری را علیه روسیه توسعه داد که بسیار به اقدامات فعلی فرماندهی سایبری شباهت دارند؛ اما در آن زمان مورد توجه کسی قرار نگرفت.
آنها اظهار کردند:
بین سال 2016 و هماکنون، به اندازه شب و روز تفاوت وجود دارد.
مقامات شرح دادند، هرگونه عملیاتی باید توسط سازمانهایی مانند وزارت امور خارجه و آژانس اطلاعات مرکزی (CIA) مورد بررسی قرار میگرفت و توسط وزیر دفاع تأیید میشد.
میشل کارپنتر (Michael Carpenter)، مقام ارشد سیاست دفاعی سابق در زمان ریاست جمهوری اوباما گفت:
معمولاً برای تغییر رفتار دشمن، عملیات سایبری به تنهایی کافی نیست. میتوان یک پیام مفید را ارسال و بیان کرد که ما مراقب شما هستیم تا بیش از این پیش نروید. این احتمال وجود دارد که استفاده از ابزارهای دیگری مانند تحریم مؤثرتر باشد. به خصوص اگر متحدان نیز از آن پشتیبانی کنند.
کنگره آمریکا چند سال قبل تصویب کرده بود که میتوان در پاسخ به یک حمله سایبری، حملات فیزیکی و سنتی انجام داد. فرماندهی سایبری در آگوست 2018 به این مسئله سرعت بخشید. این یک تغییر کلیدی به حساب میآمد.
هیچ دفتر واحدی در وزارت دفاع برای نظارت بر عملیات سایبری، روانی و جنگ الکترونیک وجود ندارد؛ بنابراین کنگره در ماه جاری، موقعیتی را به عنوان مشاور اصلی عملیات اطلاعات به وجود آورد. هدف از این کار ایجاد هماهنگی راهبردی و سیاسی میان پنتاگون و سایر آژانسها بود.