جنجال ردیابهای جیپیاس
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ چین که تا پیشازاین با پیادهسازی دهها هزار دوربین و عینک هوشمند تشخیص چهره در اماکن عمومی، لباسهای ردیاب برای دانش آموزان و غیره شهروندان را در هرلحظه زیر نظر قرار میداد، حالا کارگران را بیشتر زیر ذرهبین برده است.
یک کمپانی چینی به نام Nanjing West River در استان «جیانگسو» کارگران خدماتی شهرداری را وادار به پوشیدن مچبندهای مجهز به ردیاب GPS کرده است. این مچبندها نهتنها امکان نظارت زنده بر کارگران و مکان آنها را فراهم میکند، بلکه در صورت توقف فرد برای بیش از ۲۰ دقیقه به آنها هشدار میدهند که به سرکار برگردند.
دادههای خروجی مچبندها به مرکز کنترلی ارسال میشود که در آن مکان و حرکات همه کارگران روی یک نمایشگر وسیع به تصویر کشیده میشود. به گفته یکی از کارگران که نخواسته نامش فاش شود، این سیاست باعث شده حتی در صورت نبود هیچ کاری برای انجام، کارگر ناچار به پرسه زدن بیهدف باشد.
Nanjing West River هدف از پیادهسازی این مچبندها را افزایش کارایی و بهرهوری کارکنان و کاهش هزینههای نظارتی اعلام کرده است. هرچند این شرکت پس از واکنشهای منفی دیگر شهروندان گزینه هشدار را غیرفعال کرده اما کماکان به استفاده از مچ و رهگیری کارگران ادامه میدهد.
اینکه استفاده از ردیاب GPS نقض حریم خصوصی است یا خیر بحثهای زیادی به راه انداخته اما معضلات چینیها به همینجا ختم نمیشود. کارفرماها در این کشور به استفاده از ابزارهای فناوری متنوعی برای نظارت بر کارکنان روی آوردهاند؛ علاوه بر این دولت هم به ترویج برنامههایی برای نظارت زنده بر رفتار شهروندان روی آورده که شامل استفاده از دوربینهای هوشمند تشخیص چهره، استفاده از یونیفورم های مجهز به رهیاب برای دانش آموزان و رتبهبندی شهروندان میشود.