جدال چین و ایالاتمتحده آمریکا بر سر قوانین حاکم بر فضای سایبری
این جدال از جایی شروع شد که باراک اوباما دریکی از سخنرانیهای اخیرش با موضوع فضای سایبری از وضع قوانین جدید بر فضای سایبری کشور چین ابراز نارضایتی کرد و اظهار داشت: دولت آمریکا تمامی کمپانیهای خود در حوزه فناوری اطلاعات را مستلزم خواهد کرد به رعایت قوانین سختگیرانه سایبری در قبال کشور چین.
امروز در واکنش سخنرانی اخیر رئیسجمهور آمریکا، سخنگوی وزارت خارجه چین به صراحت از وضع این قوانین بر فضای سایبری خود دفاع کرده و در بخشی از سخنانش، اینگونه عنوان کرد: تمام کشورها با توجه به توانمندیها و قوانین داخلی خود در حفظ و امنیت فضای اینترنتی خود اقداماتی انجام میدهند، که این اقدامات در راستای تحقق اهداف کشورشان است که به هیچوجه قابل سرزنش و نقد توسط کشورهای دیگر نیست. او در بخش دیگری از سخنرانیاش قوانین وضعشده توسط دولت اوباما را در حوزه موازین ضد تروریسم، کسبوکار و فناوری نسبت به کشورش را بهشدت موردانتقاد قرارداد و اذعان داشت اینگونه قوانین در آمریکا موجب شده است تا تمام کمپانیهای حوزه اطلاعات و فناوری کلیدها و رمزنگاریهای خود را در اختیار دولت آمریکا قرار دهند و این یعنی ایجاد یک درب پشتی برای آمریکا آن هم به منزله دسترسی و نظارت بر روی دولت چین، کاربران و تاجران چینی در حوزه فضای اینترنتی.
اوباما در مصاحبهای با رویترز در روز دوشنبه، اذعان کرد: رویکرد دولت من در قبال چین بسیار روشن است و اگر دولت چین قصد دارد در بازار ایالاتمتحده آمریکا تجارت کند، میبایست در قوانین حاکم بر فضای سایبری خود تغییراتی را ایجاد کند.
از طرفی گروههای تجاری آمریکایی نیز با اتخاذ قوانین جدید دولت آمریکا مخالف هستند زیرا این قوانین آنان را مجاب میکند که حتماً برای تحویل مبالغ خود به بانکهای چینی از پروتکلهای اختصاصیافتهای که دولت در اختیار آنان قرار میدهد استفاده کنند. اگرچه قوانینی که وضعشده مورد تأیید نیست ولی این قوانین در یک سال اخیر به اولویت اول ایالاتمتحده آمریکا تبدیلشده است.
از طرفی اظهارات ادوارد اسنودن (کارمند قدیمی و تحت تعقیب آژانس امنیت ملی آمریکا) بیانگر این است که هدف ایالاتمتحده از این کار ایجاد روشی است مخفیانه به جهت جاسوسی از شرکتهای چینی و همچنین مدارس آن هم در ظاهر به عنوان نظارت و ایجاد امنیت.
روز سهشنبه دولت چین طی سخنرانیهای سخنگوی وزیر خارجه خود نشان داد قصد ندارد به آمریکا اجازه جاسوسی بدهد. و در پایان سخنانش اشاره داشت به عملیات اخیر مشترک میان انگلیس و آمریکا در هک کردن و شنود سیمکارتهای مشترکین تلفن همراه در سراسر جهان، او مخالفت خود و دولت چین را از هرگونه فعالیتهای جاسوسی توسط چند کشور که در حوزه فناوری نسبت به بقیه کشورها پیشرفتهتر هستند را اعلام داشت و نظارتی که بر پایه جاسوسی باشد را برخلاف سیاستهای کشورش دانست و گفت: آمریکا میبایست قوانین ضد تروریسم را به جای اینکه در جهان به اجرا بگذارد بهتر است در کشور خود اجرایی کند.
اخیراً چین با استفاده از فیترینگ آنلاین، وبسایتهایی نظیر فیسبوک و توئیتر را مسدود کرده است و بسیاری از سایتها را بهطور مستقیم کنترل میکند که نتیجه این فعالیتها، اعمال سختگیریهایی از سوی آمریکا در قبال کسبوکار و حوزه فناوری اطلاعات چین بوده است و این فشارها از وقتی بیشتر شد که کشور چین یک ماه پیش اعلام کرد درحالتوسعه بخشی یک سامانه امنیتی سایبری بسیار قوی است که قرار است فضای سایبری را از هرگونه مطالب هرز و فعالیتهای جاسوسی مصون بدارد و دولت نیز موظف است شرکتهای تجاری که صلاحیت آنها تأیید نشده است را مسدود و از فعالیت آنها در بازار چین جلوگیری کند.