جایگزینی کامپیوترهای خارجی با نمونههای داخلی در چین
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ به گفته بلومبرگ (Bloomberg)، دولت چین دستور داد که سازمانها و شرکتهای با سرمایهگذار دولتی، باید تمام کامپیوترهای خارجی را تحویل دهند و کامپیوترهای داخلی را جایگزین کنند. با این کار، چین قصد دارد تولیدکنندگان رایانه خود را تقویت و از امنیت کشور بهتر محافظت کند.
دولت چین قرار هست اینکار را طی 2 سال آینده انجام دهد و گفته شده در این عملیات حداقل 50 میلیون کامیپوتر با نمونههای داخلی مانند لنوو (Lenovo) جایگزین خواهند شد. اچپی (HP) و دِل (Dell) هنوز هم فروشندگان اصلی رایانههای شخصی در چین هستند و هر 2 بیشتر از لنوو در این کشور میفروشند.
کارشناسان معتقدند که دولت چین در مورد استفاده از رایانههای شخصی تولیدکنندگان خارجی، سیاست ناامیدی را دنبال کرده، اما برای مدت طولانی همچنان مجبور بود از رایانههای خارجی زیادی استفاده کند. بلومبرگ نوشت که سختافزار و نرمافزار تولیدکنندگان چینی سالهاست که از تولیدکنندگان خارجی عقب ماندهاند، اما اکنون شرکتهای چینی مانند شرکت ابری «Inspur» و لنوو نقش اصلی را در صحنه جهانی ایفا میکنند؛ بنابراین چین جرأت یافته قدم بردارد. پس از دولتهای مرکزی، دولتهای منطقهای نیز باید ظرف 2 سال تغییر کنند.
بعد از دستور دولت، سهام شرکتهای سازنده کامپیوتر چینی و نرمافزارهای آنها، رشد داشته که بزرگترینشان در بخش کامپیوترها شرکت چینی لنوو و در بخش نرمافزار «Kingsoft»، سازنده مجموعه نرمافزاری «WPS» است که جایگزین آفیس مایکروسافت به حساب میآید.
البته چین جایگزینی همه قطعات این کامیپوترها با نمونه داخلی را اجباری نکرده، بلکه قطعاتی که ساخت آنها مشکلساز است یا توان ساخت قطعات در این کشور وجود ندارد، مثل پردازندههای اینتل و «AMD»، کماکان بهوسیله شرکتهای چینی در کامپیوترهایشان قابل استفاده خواهند ماند. همچنین برخی سازمانها مانند شرکتهای رسانهای و امنیتی همچنان میتوانند کامپیوترهای خارجی پیشرفته را در صورت نیاز خریداری کنند.
علاوه بر ممنوعیت رایانههای شخصی خارجی، کامپیوترهای داخلی از سیستمعاملهای توسعه یافته در چین، که توزیعی از لینوکس هستند و بهوسیله شرکتهای چینی توسعه یافتهاند، استفاده میکنند. بدین صورت این سیستم عامل و نرمافزارها جایگزین ویندوز مایکروسافت و دیگر نرمافزارهای عمدتاً آمریکایی خواهند شد. اما مشکل عمده نرمافزارهای هستند که استاندارد صنایع به حساب میآیند و جایگزین داخلی ندارند، بنابراین جایگزینی آنها پیچیده خواهد بود.
به گفته بلومبرگ، تصمیم برای ممنوعیت رایانههای شخصی خارجی دلایل مختلفی دارد. اول اینکه چین به شدت به فناوری آمریکا وابسته خواهد بود؛ برای مثال، این وابستگی با تحریمهای هوآوی آشکار شد که باعث شد این غول چینی از فناوری ایالات متحده استفاده نکند. دوم اینکه، نگرانیهایی در مورد ایمنی استفاده از دستگاههای خارجی وجود دارد.