جاسوسی روزنامهنگار بلژیکی با جاسوسافزار اسرائیلی پگاسوس
به گزارش کارگروه بینالملل سایبریان؛ براساس گزارش رسانههای بلژیکی، سرویس اطلاعات نظامی این کشور معتقد است که یک روزنامهنگار بلژیکی به نام پیتر وِرلیندن (Peter Verlinden) و همسرش ماری باموتیس (Marie Bamutese) مورد حمله نرمافزارهای جاسوسی ساخته شده بهوسیله گروه «NSO» اسرائیل قرار گرفتهاند که احتمالاً به دستور دولت رواندا بوده است.
«Le Soir» و «Knack»، 2 روزنامه بلژیکی و بخشی از کنسرسیوم رسانهای جهانی هستند که ادعاهایی مبنی بر استفاده گسترده از نرمافزار پگاسوس شرکت اسرائیلی منتشر کردهاند و گزارش دادند که سرویس اطلاعات و امنیت عمومی بلژیک (SGRS) معتقد است که تلفنهای پیتر وِرلیندن و ماری باموتیس با استفاده از فناوری NSO هک شدهاند.
در تحقیقات منتشر شده در ماه ژوئیه سال جاری، NSO متهم به فروش این جاسوسافزار به دولتهای آذربایجان، بحرین، قزاقستان، مکزیک، مراکش، رواندا، عربستان سعودی، مجارستان، هند و امارات متحده عربی شد که از آن برای هک کردن تلفنهای مخالفان، روزنامهنگاران و فعالان حقوق بشر استفاده کردند.
پس از افشای این گزارش، اطلاعات نظامی بلژیک فهرستی از قربانیان احتمالی تهیه و تلفنهای آنها را از نظر علائم حمله سایبری بررسی کرد.
در گزارش 4 صفحهای سرویس امنیت و اطلاعات عمومی بلژیک، ارزیابی شده بهوسیله 2 روزنامه بلژیکی، آمده است :
«با توجه به اینکه تحقیقات کامل هنوز ادامه دارد، سرویس ما احتمال میدهد که پیتر وِرلیندن و ماری باموتیس مورد حمله نرمافزار پگاسوس قرار گرفته باشند. با توجه به زمان نفوذ و ماهیت افراد هدف، سرویس اطلاعات و امنیت عمومی بلژیک ارزیابی میکند که چنین نفوذی به احتمال زیاد بهوسیله رواندا آغاز شده است.»
به گفته کارشناسان، نرمافزار جاسوسی پگاسوس میتواند دوربین یا میکروفون تلفن را روشن و دادههای آن را جمعآوری کند؛ این جاسوسافزار پس از افشای فهرستی از حدود 50 هزار هدف احتمالی نظارتی در سراسر جهان به گروههای حقوق بشری، در مرکز طوفان قرار گرفته است؛ ظاهراً وِرلیندن به دلیل حرفه طولانی مدت خود به عنوان روزنامهنگار متخصص در آفریقای مرکزی مورد هدف رواندا قرار گرفته است.
این روزنامهنگار بلژیکی در واکنش به پروژه پگاسوس اظهار داشت :
«با توجه به رابطه من با دولت رواندا، واقعاً تعجب نمیکنم این کشور در تلاش است تا دریابد که من و همسرم چه میکنیم. در سالهای اخیر، ما مورد انتقاد ترولهای اینترنتی در رسانههای اجتماعی قرار گرفتهایم. در سال 2018، ما شکایتی را برای افترا ثبت کردیم. به عبارت دیگر، ما به رژیم رواندا عادت کردهایم.»
وی تا سال 2019 به مدت 32 سال در صداوسیمای عمومی بلژیک کار میکرد. باموتیس نیز پناهنده سابق رواندا با ملیت بلژیکی است.
در این میان شرکت اسرائیلی NSO تأکید کرد که نرمافزارش فقط برای مبارزه با تروریسم و جنایات دیگر در نظر گرفته شده و لیست هدف گزارش شده مربوط به این شرکت نیست.
هفته گذشته، یائیر لاپید (Yair Lapid)، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی انتقادات خود را از مقررات اسرائیل در مورد گروه NSO مطرح کرد و قول داد که نرمافزار جاسوسی بحث برانگیز شرکت اسرائیلی برای اهداف نادرست استفاده نخواهد شد.