توسعه نورون های ابررسانا با عملکردی مشابه ذهن انسان
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ به اعتقاد بسیاری از محققان ذهن انسان، قدرتمندترین ماشین و ابررایانهی روی زمین است. به گونهای که حتی با وجود ایجاد پیشرفتهترین ابزارها و هوشهای مصنوعی امروزی امروز، توان رقابت با آن وجود ندارد. همچنین سطح انرژی موردنیاز برای دستیابی به چنین ابزاری به حدی زیاد است که این مسئله را غیرممکن میکند.
با وجود این گروهی از پژوهشگران دانشگاه MIT به رهبری امیلی تومی (Emily Toomey) با استفاده از نانوسیمها، نورونهای ابررسانایی تولید کردند که سطح انرژی آن با ذهن انسان برابری میکند. محققان ادعا میکنند مصرف انرژی این دستاورد بسیار بهینهتر از دیگر نمونههای مشابه است. عملکرد این ابزار به ویژگیهای غیرخطی خاصی از نانوسیمها بستگی دارد که شباهت آن را به شیوهی فعالیت مغز انسان نزدیک میکند. این خصیصه به میزان رسانایی بستگی دارد که در زمان عبور جریان از آن، از سطح آستانه فراتر میرود.
زمانی که ابررسانایی از بین میرود، مقاومت افزایش پیدا میکند و در نتیجه یک پالس ولتاژ ایجاد میشود. از این پالس برای تنظیم و ایجاد پالسهای بعدی موجود در نانوسیم ابررسانا استفاده میشود. اثر این رویداد نوعی مدار به وجود میآورد که خواصی نزدیک به نورونهای واقعی دارند
پژوهشگران شرح دادند دستاورد آنها میتواند به مانند نورونهای واقعی، دیگر نورونها را تحریک کرده یا جلوی فعالیت آنها را بگیرد. این قابلیت تاکنون در هیچیک از محصولات گذشته پیادهسازی نشده بود. از طرفی نورونهای ابررسانا انرژی بسیار کمی مصرف میکنند که تقریباً با شبکه عصبی واقعی قابلمقایسه است.
با وجود همهی موارد یاد شده، نورونهای ابررسانا دارای محدودیتهای خاص خود هستند. برای مثال برخلاف شبکهی عصبی واقعی که هر نورون به هزاران نمونهی دیگر متصل است، تعداد اتصالات در این ابزار مصنوعی بسیار کم است.
اگر فناوری یاد شده با موفقیت به مرحلهی نهایی توسعه برسد، امکان استفاده از آن در حوزههایی مانند تشخیص الگو یا تصمیمگیری وجود دارد و سطح توان هوشهای مصنوعی افزایش خواهد یافت. با وجود این محققان ذکر کردند که زمان بسیار زیادی تا عملیاتی شدن این فناوری موردنیاز است.