توسعه شبکههای اجتماعی داخلی و بازار کار
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ امروزه شرکتهای بزرگ حوزه فاوا بخصوص شرکتهای متولی شبکههای اجتماعی محبوب نقش مهمی در بازار کار ایفا میکنند.
این نقش چه ازلحاظ کشف و استخدام نیروی متخصص، توسعه توانمندیها و آموزش نیروها، دریافت بازخورد و تعامل مستقیم با مشتریان، توسعه برند شرکتها و... در حال افزایش بوده و فرصت مهمی را برای اقتصاد ایجاد میکند.
شرکتهای بزرگ فعال در حوزه رسانههای اجتماعی در سالهای اخیر توانستهاند تأثیر چشمگیری بر روی بازار کار کشور میزبان خود داشته باشند.
این شرکتها با جذب نیروهای متخصص چه در سطح داخلی و چه در سطح بینالمللی ضمن بهرهمندی از توانمندیهای این نیروها، بستری را برای رشد بازار کار بهصورت عام در اختیار قرار میدهند زیرا بسیاری از این نیروها با کسب دانش لازم و برخورداری از تجربه باارزش فعالیت در کنار سایر نخبگان حوزه فاوا و سایر حوزههای مرتبط، اقدام به راهاندازی کسبوکارهای نوین و فعالیتهای کارآفرینی در کشور فعالیت خود میکنند و این تجارب بهتدریج در سطح بازار کار آن کشور رسوخ میکند.
ایجاد چنین پتانسیلهایی از اولین اولویتهای دولت جمهوری اسلامی ایران است تا بهتدریج تمامی جامعه از فضای بالغ ایجادشده در این راستا بهرهمند گردند.
نگاه به همین امر است که باعث شده کشورهای فعال و پیشرو در حوزه فاوا از ایالاتمتحده آمریکا گرفته تا دانمارک و کشورهای آسیای شرقی به دنبال تغییر قوانین خود برای جذب سادهتر و سریعتر نیروهای متخصص از سایر کشورها باشند، امری که میتواند چالشی مهم برای بازار کار داخلی این کشورها تلقی شود.
جدول زیر نرخ پیشبینیشده رشد فرصتهای شغلی در صنایع مختلف در مقایسه با صنعت فناوری اطلاعات را نشان میدهد.
شبکههای اجتماعی هم نقش مهمی در رشد فرصتهای شغلی در حوزه فناوری اطلاعات بازی میکنند، هم بستری برای تسهیل و مدیریت سایر فرصتهای ایجادشده در صنایع گوناگون هستند.
یک نمونه مهم از تأثیر شبکههای اجتماعی را در فضای منابع انسانی میتوان شبکههای اجتماعی کسبوکار محور دانست.
یکی از معتبرترین این شبکهها در سطح بینالمللی که تنها در نیمه اول سال 2015 بیش از یک میلیارد و 350 میلیون دلار درآمد کسب کرده، توانسته است بهعنوان مهمترین ابزار کاریابی و ارتباطات حرفهای در محیط اینترنت مطرح شود.
این شرکت با دید بلندمدت تبدیلشدن به بورس جهانی بازار کار اهدافی مانند تأثیر مستقیم بر نرخ بیکاری کشورهای مختلف، تسهیل فرآیند کاریابی هوشمند بر اساس سابقه و تاریخچه فعالیت اعضا، شفافسازی مسیرهای کاری ممکن بر اساس توانمندیهای اعضا و ارائه خدمات آموزشی موردنیاز و توانمندسازی محققین و متولیان حوزه بازار کار با استفاده از حجم وسیع دادههای ثبتشده در شبکه را در پیشگرفته است.
اضافه سازی امکانات جدید به این شبکه و شبکههای مشابه در سالهای اخیر مانند دسترسی به منابع متعدد آموزش نیروی انسانی متخصص در راستای همین دید بلندمدت است.
بااینکه فعالیت در چنین شبکهای برای نیروی متخصص کشور ما مجرای مهمی برای ارتباطات کاری بینالمللی، بهخصوص در شرایط پس از تحریم بهحساب میآید اما عدمحمایت از شبکههای مشابه داخلی به معنای از دست دادن حاکمیت ملی بر روی بازار کار داخلی در آینده نهچندان دور میتواند تلقی شود.
پرواضح است که کشورهایی با چنین بستر مهمی نهتنها تسلط بیشتری بر روی بازار کاری آینده دارند بلکه به همین دلیل قدرت تصمیمگیری و اعمالنفوذ بیشتری نیز ازلحاظ اقتصادی در گستره فعالیت خود پیدا خواهند کرد.
با توجه به نکات مطرحشده وجود مراکز رسانهای اجتماعی قدرتمند و بسترهای فعالیت اجتماعی برای بازار کار ایران ضروری به نظر میرسد که با پشتیبانی صحیح دولت پتانسیل رقابت بیشتر ارائهدهندگان خدمات اجتماعی بومی چه در سطح داخلی، منطقهای یا بینالمللی فراهم میشود.