توسعه ساعت اتمی برای ابزارهای قابل حمل
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ بسیاری از خدمات ارتباطاتی، مسیریابیها، تراکنشهای مالی، خدمات ابری توزیع شده و دفاعی به دقت بالای ساعتهای اتمی –ابزارهایی که بر پایه رصد نوسان اتمها با بیشترین دقت ممکن، زمانسنجی میکنند- وابسته هستند.
استفاده از توان اتمها برای محاسبه دقیق زمان به حجم گستردهای از فناوریها نیاز دارد که انرژی و هزینهی بسیاری زیادی طلب میکند. فناوریهای جدیدی مانند 5 جی و جایگزینهای موقعیتیاب جغرافیایی (GPS) به زمان بدنی دقیق روی تجهیزات قابلحمل نیاز دارند و تقاضا برای نمونههای بسیار کوچک و دارای عملکرد بالای این ابزار رو به افزایش است.
سازمان دارپا در طول چند دههی گذشته، سرمایهگذاریهای گستردهای را روی توسعه و کوچکسازی فناوری ساعتهای اتمی انجام داده است. بر همین اساس «ساعتهای اتمی در ابعاد تراشه» (CSAC) ساخته شده که هماکنون به صورت تجاری در دسترس هستند و با توجه به ابعاد، وزن و انرژی (SWaP) موردنیاز، کارایی بسیار بالایی را ارائه میدهند. با وجود این عملکرد نسل اول این ساعتها به علت فیزیک طراحی آنها محدود شده است. برای نمونه کالیبره کردن موردنیاز و رانش فرکانس (frequency drift) ممکن است در زمانبندی اختلال ایجاد کرده، دستیابی به بیشتری ن دقت و قابلیت اعتماد را ابزارهای قابلحمل سخت کند.
سازمان دارپا برای رفع چالشهای یاد شده پروژهی «ساعت اتمی با پایداری تقویت شده» (ACES) را راهاندازی کرد. هدف از این کار توسعه نسل بعدی ساعتهای اتمی قابلحمل است که با باتری کار کرده و عملکرد آن در زمینههای حیاتی یک هزار برابر بهتر از گذشته است.
جان بارک (John Burke)، مدیر برنامه دارپا در پروژه مذکور گفت: «کوچک کردن ابعاد ساعتهای اتمی از لولههای پرتو بزرگ سزیم (cesium)، در مقیاس یک تراشه رایانهای، بدون تجدیدنظر در تعدادی از اجزای حیاتی مانند پمپهای خلأ، عایقهای نوری و ایجاد رویکرد تازه در ادغام بخشهای مختلف، ممکن نیست. معیارهای اعلام شده بسیار بلندپروازانه هستند؛ اما زمانی که به فاز سوم وارد شدیم پژوهشگران موفق به توسعه نمونههای آزمایشگاهی شدند که از نظر ابعاد، وزن و انرژی پیشرفت بزرگی را در ساعتهای اتمی نشان میدهند.»
با توجه به گزارشهای منتشر شده در رابطه با معماری فیزیکی جایگزین، 3 گروه از پژوهشگران تاکنون موفق شدهاند فرآیندهای اولیه برای توسعه ساعتهای اتمی مذکور را به نمایش بگذارند.
گروه اول محققان موسسه ملی علوم و فناوری آمریکا (NIST) هستند که توسط دانشگاه استنفورد و آزمایشگاههای چارلز استارک دارپر (Charles Stark Draper Laboratories) پشتیبانی میشوند. این افراد نمونهای آزمایشگاهی از ساعت اتمی نوری را به نمایش گذاشتند که تنها به اندازهی 3 تراشهی کوچک است. برخلاف ساعتهای اتمی استاندارد که با امواج مایکرو کار کرده و ارتعاشات اتم سزیم را شناسایی میکنند، ساعتهای اتمی نوری در فرکانسهای بالاتری عمل میکنند. این ویژگی دقت بیشتری را ارائه میدهد؛ زیرا زمان به واحدهای کوچکتری تقسیم شده است.
ساعت موسسه ملی علوم و فناوری برای ردیابی اتمهای روبیدیم محصور در یک ظرف شیشهای از لیزر بهره میگیرد. این محفظه 3 میلیمتر طول داشته و بالای تراشهی سیلیکونی قرار داده میشود. در هستهی این ساعت دو شانهی فرکانسی قرار دارند که به مانند چرخ دهنده فرکانسهای بالای اتم روبیدیم را به امواج مایکرو تبدیل میکنند؛ زیرا بیشتر سیستمهای ناوبری (PNT) امواج مایکرو را به رسمیت میشناسند. به علاوه به منظور ارائهی دقت بالاتری نسبت به نمونههای فعلی «ساعتهای اتمی در ابعاد تراشه» (حدود 50 برابر بهتر) از مقدار کمی انرژی بهره میگیرند. این انرژی تنها 275 میلی وات است.
به علاوه شیوهی ساخت ساعت اتمی نوری موسسه یاد شده بسیار به توسعه اجزای کلیدی تراشههای رایانهای امروزی شباهت دارد؛ بنابراین امکان ادغام آن با تجهیزات الکتریکی و نوری و آغاز به تولید انبوه آن وجود دارد.
گروه دوم پژوهشگران هانیول هستند که با دانشگاه کالیفرنیا همکاری میکنند. هدف آنها توسعهی حسگرهای اتمی بسیار دقیق برای دستیابی به ساعتهای اتمی مینیاتوری است. تلههای اتمی مینیاتوری امروزی با اجزا نوری مانند لنزها و آینهها ساخته میشوند که وجود آنها در سیستمهای نوری ضروری است.
حسگرهای اتمی هانیول به تلههای مغناطیسی-نوری (MOT) وابسته هستند. این حسگرها نیاز به تنظیم 3 بعدی پرتوهای لیزر دارند که از جهات مختلف تابانده شده و دقیقاً از یک نقطه عبور میکنند.
پژوهشگران برای دستیابی به پیکربندی دقیق بالا بدون نیاز به استفاده از لنز و آینه، نوعی تراشه نوری یکپارچه تولید کردند که نور را به اطراف مدار نوری هدایت میکند. این کار کاملاً مشابه با هدایت سیگنالهای الکتریکی در تراشههای رایانهای امروزی انجام میگیرد.
تراشه نوری مذکور 3 پرتو بزرگ را در یک ترتیب 3 بعدی مناسب قرار میدهد تا تلههای مغطناطیسی-نوری ساخته شوند. از ترکیب پرتوهای لیزری با مجموعهای از سیمپیچهای مغناطیسی، به عنوان منبعی برای ایجاد تلهی اتمی روبیدیم بهره گرفته میشود تا بتوان یک ساعت اتمی مینیاتوری دقیق و پیشرفته ایجاد کرد.
فناوری یاد شده نه تنها از وزن، ابعاد و انرژی موردنیاز سامانههای لیزری میکاهد؛ بلکه هزینهی ساخت مجموعهای از سامانههای نوری پیچیده را نیز به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد.
گروه سوم نیز پژوهشگرانی از آزمایشگاه پیشرانهی جت ناسا (JPL) هستند که توسط اس آر آی اینترنشنال (SRI International)، دانشگاههای کالیفرنیا در داویس و دانشگاه ایلینوی در اربانا-شمپین پشتیبانی میشوند. این افراد ساعتی اتمی را به نمایش گذاشتند که علاوه بر توانایی برای دستیابی به هدف پروژهی دارپا در برابر دما و مسائل زیستمحیطی نیز ایمن است.
محققان با بهرهگیری از تحقیقات توسعه ساعت اتمی «دیپ اسپیس» (Deep Space Atomic Clock)، یک رویکردی یونی را برای خنکسازی اتم در پیش گرفتهاند. در این رویکرد به جای لیزر از جیوه یونیزه شده و لامپهای ماورا بنفش بهره گرفته میشود.
ساعت اتمی محققان ناسا، دقتی 100 برابر بیشتر از نمونههای فعلی ارائه میدهد. از طرفی به علت استفاده از جیوه حساسیت کمتری نسبت به میدان مغناطیسی و تغییرات دما از خود نشان میدهد.