توسعه حسگرهای بیولوژیک برای پیشگیری از بیماریها
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ گجت کنترل سلامتی امروزی با دستبندهای هوشمند میتوانند تعداد گامها، ضربان قلب، میزان کالری سوزانده شده و بسیاری موارد دیگر را اندازهگیری و به کاربر نشان بدهند. با وجود این تعدادی از پژوهشگران به دنبال توسعه حسگرهایی هستند که میتوانند طیف گستردهای از اطلاعات شاخصهای سلامتی کاربران را با تحلیل پلاسمای خون ارائه بدهند، در حالی که انجام این کار با فناوری امروزی بسیار زمانبر و پرهزینه است. جیمز گالاکان (James Galagan)، مهندسی زیست پزشکی دانشگاه بوستون به تازگی اعلام کرد، گروه وی در حال طراحی ابزاری است که این کار را همهروزه و بسیار سریعتر انجام میدهد.
پژوهشگران دانشگاههای بوستون و بوردو با الهام گیری از یک ابزار تجاری بیومتریک موفق به توسعه حسگری بیولوژیکی شدهاند که توانایی نظارت روی سطح گلوکز بدن را دارد.
گالاکان شرح داد:
به طور کلی میلیونها پروتئین مشابه وجود دارند که میتوانند در رابطه با هر چیزی که روی سلامتی انسان تأثیر میگذارد گزارش ارائه دهند؛ اما یکی از دلایلی که حسگرهایی بیشتری مانند حسگر گلوکز نداریم این است که پروتئین لازم برای تشخیص آن شناسایی نشده است.
محققان برای دستیابی به هدف خود یک باکتری را تبدیل به حسگری کردند که امکان نظارت روی هورمونهای بدن را فراهم میکند. همچنین ابزاری توسعه دادند که اطلاعات شناسایی شده توسط حسگر را به صورت زمان واقعی در قالب یک خروجی نوری انتقال میدهد. این حسگر میتواند به صورت پیوسته کاهش یا افزایش سطح هورمون را در بدن انسان تشخیص بدهد.
آزمایش محققان نشان داد میتوان از حسگر یاد شده برای مصارف خانگی استفاده کرد؛ زیرا علاوه بر اینکه هزینهها را به شدت کاهش میدهد، سطح دقت بسیار بالایی مشابه با ابزارهای پزشکی امروزی ارائه میدهد.
گالان ادامه داد:
آزمایش مذکور نشان داد ما میتوانیم یک ارگانیسم را انتخاب کرده، پروتئین مناسب سنجش جدیدی را شناسایی کنیم. سپس این پروتئین را از باکتری جدا کرده، آن را داخل حسگر کار میگذاریم. در گذشته چنین کاری صورت نگرفته بود.
پژوهشگر مذکور تأکید کرد، در رویکرد مورد بحث از باکتریها به عنوان حسگر استفاده نمیشود؛ بلکه بخش پروتئینی آنها استخراج شده، تبدیل به حسگری میشود که امکان بهکارگیری آن بهعنوان ابزار نظارتی وجود دارد.
کنث لوتن (Kenneth Lutchen)، یکی از پژوهشگران دانشگاه بوستون گفت:
تاکنون فناوریهای پوشیدنی تنها روی شاخصهای کلیدی مانند ضربان قلب و فشار خون متمرکز بودند؛ اما به روشهایی برای پیشبینی بیماریها قبل از این که به مراحل بحرانی برسند نیاز داریم.