تهدیدی بالقوه در کمین یوتیوب ایرانی
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ وزارتخانههای ارشاد و ارتباطات در اقدامی موازی با سازمان صداوسیما که بالغبر یک سال میشود درصدد ارائه مجوزهای «IPTV» است، مجوزهای VOD مخفف «Video On Demand»، برنامه ویدئویی درخواستی ضبط شده را به چند شرکت داخلی ارائه میکنند.
این وزارتخانهها در اقدامی مشترک مجوز رسمی VOD را به شرکت رسانههای تصویری اعطاء کردند و قرار است چهار تا پنج شرکت دیگر نیز در قالب پیمانکار، مجوزی در این زمینه از رسانههای تصویری بگیرند.
تسنیم پیشازاین احتمال ارائه مجوز VOD به شرکتهای پیک آسا، ایلا نرمافزار، مبینوان و بهسیما را داد و در گزارشی به جزییات این مجوز که بر مبنای «اگریگیتوری (تجمیع کنندگی) و ارائه سرویس محتوایی» است، اشاره کرد.
تفاوت این مجوز با مجوزهای سازمان صداوسیما این است که VOD از شبکههای مخابراتی برای ارائه محتوای خصوصی و نمایش خانگی استفاده میکند اما IPTV بستری برای ارائه آرشیو چندرسانهای سازمان صداوسیما خواهد بود.
وزارت ارشاد با ارائه این مجوزهای جدید در واقع ارائه سرویس محتوایی را ساماندهی میکند و بر این اساس شرکتهایی که تا پیش از مجوز VOD در قالب ارائه سرویسهای صوتی و تصویری فعالیت میکردند، اکنون باید مجوزهای لازم را کسب کنند.
علیرغم اینکه مجوز فعالیتهای اینترنتی توسط کسبوکارهایی چون آپارات که بهعنوان یوتیوب ایرانی شناخته میشود، کسبشده اما مجوزهای جدید VOD میتواند خطری بالقوه برای آنها باشد تا مسئولان به دلیل نداشتن این مجوز، مانع توسعه یا ادامه فعالیت آنها شوند.
البته انتظار میرود مجوزهای جدید برای کسبوکارهای شناختهشده این حوزه که از گذشته و در دوران قحطی پهنای باند کارشان را شروع کردند، چالشی ایجاد نکند.
هدف دیگری که از ارائه مجوزهای جدید دنبال میشود این است که صاحبان محتوا در مسیری مشخص وارد تعامل با صاحبان VOD شوند و از سویی نظارت بر کپیرایت نیز منسجمتر میشود.
اهداف دیگری نظیر کسب سود برای دولت از محل فروش مجوزها و حقالسهم شدن آن در میزان فروش شرکتهای VOD نیز قطعاً مدنظر بوده است که رقم حقالسهمی از محل فروش محتوا تاکنون بسیار ناچیز و در حد یک درصد بوده است؛ هرچند ممکن است در مذاکرات طی چند روز آینده وزارتخانههای مذکور با VOD ها، بر این حقالسهم افزوده شود.