تنظیم قوانین اخلاقی هوش مصنوعی در آسیا
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ در حال حاضر 2 دیدگاه کاملاً متفاوت و یکجانبه نسبت به آیندهی هوش مصنوعی در جهان وجود دارد. عدهای تنها به تأثیرات مثبت آن در بهبود اقتصاد و اجتماع در سالهای پیش رو اشاره میکنند. در مقابله گروهی از پژوهشگران نیز آن را عاملی برای نابودی انسان میدانند.
دولتها و گروههای جامعه مدنی آسیایی با توجه به دیدگاههای بالا قصد دارند چارچوبی نظارتی را به منظور محافظت در برابر سناریوی دوم به وجود آورند؛ به عبارت دیگر همهی کارشناسان در تلاش هستند تا چگونگی هدایت هوش مصنوعی به سمت مسیرهای گذشته و بهبود اجتماع را ایجاد کنند. از طرفی رهبران کسبوکارهای آسیایی که در این بررسی شرکت کردهاند نسبت به تأثیرات مثبت هوش مصنوعی در مشاغل، جوامع و پزشکی، بسیار خوشبین هستند.
در چهارمین گزارش «موضوع موردبحث هوش مصنوعی آسیا» (Asia’s AI agenda)، بررسیهای صورت گرفته در سطح آسیا به واسطه مصاحبه با صنایع، دولتها، دانشگاهها و کسب نظر بازیگران خصوصی و دولتی در رابطه با اخلاقیات هوش مصنوعی با یکدیگر ادغام شدهاند.
در ادامه نکات کلیدی مطرح شده در گزارش مذکور به صورت خلاصه نوشته شدهاند.
- یکی از عاملهای اصلی رشد آسیا در طول دهه آینده، هوش مصنوعی خواهد بود. اولویتبندیهای شرکتها برای هوش مصنوعی به بهبود رضایت مشتری، افزایش سرعت تصمیمی گیری و کاهش ناکارآمدی منجر میشود. به احتمال زیاد، تعدادی از نقشها و مشاغل به علت خودمختار سازی و به کارگیری ظرفیتهای ایجاد شده به واسطه پیشرفت فناوری از بین میروند. با وجود این دلیل اصلی کاهش جمعیت شاغلین بهحساب نمیآید؛ زیرا تنها یکسوم از شرکتکنندگان در نظرسنجی نیاز به کاهش هزینههای نیروی کار را به واسطه هوش مصنوعی مطرح کردهاند.
- تعصبات موجود در ابزارهای هوشهای مصنوعی امروزی برای آسیا بسیار خطرناک است؛ اما جانبداریهای مربوط به کاربرد هوش مصنوعی در آسیا میتواند حتی تهدیدآمیزتر باشد. شرکتکنندگان در اکوسیستم هوش مصنوعی آسیا از ظرفیتهای بالقوه تهدیدات تعصبهای از پیش تعریف شده آن مانند نژادی، جنسیتی یا اقتصادی و آسیبهای آن آگاه هستند. مسلح سازی و سو استفاده از هوش مصنوعی از دیگر نگرانیهای اخلاقی آسیا به حساب میآید؛ زیرا برنامهها به صورت روزافزون به سمت صنعتی شدن پیش میروند. همچنین در حالی که تصمیمگیرندگان آسیایی نسبت به تأثیرات منفی نگران هستند، خوشبینیهای احساساتی موجود قدرت بیشتری دارند و همین موضوع باعث میشود در این قاره از هوش مصنوعی بهره گرفته شود.
- دولتهای آسیایی در حال ایجاد ظرفیتهای و چارچوبهایی به منظور قانونگذاری هوش مصنوعی است؛ اما این مقررات هنوز در حال تدوین هستند. بیشتر پاسخدهندگان نظرسنجی فکر میکنند که آسیا پرچمدار جهانی توسعه اخلاقیات و قوانین هوش مصنوعی است. 45 درصد با نظریه بالا موافق هستند در حالی که تنها یکچهارم داوطلبان آمریکای شمالی را رهبر جهانی این حوزه میدانند. در سرتاسر منطقه از سنگاپور گرفته تا ژاپن و چین، دولتها برای هدایت حکومت، مؤسسات هوش مصنوعی را گردهم میآورند. همچنین در بیشتر موارد با بخش خصوصی و جمعه مدنی مشورت میکنند.
- پاسخدهندگان آسیایی مشغول مباحثی پیرامون اخلاقیات هوش مصنوعی هستند و نقشی سازنده را برای دولت مشاهده میکنند. 42 درصد داوطلبان مطرح کردند که در شرکت آنها مباحث اخلاقی پیرامون هوش مصنوعی وجود دارد. 55 درصد افراد نیز فکر میکنند این فناوری باید تحت نظارت دولت باشد. دولتها و کسبوکارهای آسیایی متعهد شدهاند مزایای هوش مصنوعی را به حداکثر میزان ممکن برسانند. 50 درصد افراد به این واقعیت که در دسترس بودن استعدادهای این حوزه از مهمترین چالشهای آن در منطقه است، شرح دادند که افراد دارای مهارت این حوزه قدرت زیادی در مباحث پیرامون آن خواهند داشت.
- مسائل مطرح شده پیرامون افزایش بیکاری به علت استفاده از هوش مصنوعی با تقویت ظرفیتهای کاری انسانها متعادل هستند. بسیاری از افراد شرکتکننده در نظرسنجی، دارای یکی از بزرگترین ترسهای اخلاقی جهان هستند. اینکه به کارگیری هوش مصنوعی بدون نظرات روی آن به از دست رفتن گسترده مشاغل و کاهش معیشت مردم منجر میشود. 42 درصد افراد باور دارند ظهور هوش مصنوعی در آسیا بیش از آنکه شغل ایجاد کند، آنها را از بین خواهد برد. با وجود این دیگران معتقدند، صاحبان کسبوکار آسیایی نگران کاهش تعداد شغل در محل کار خود نیستند؛ بلکه آن را عاملی برای تقویت نیروی کار خود میدانند. همچنین 58 درصد افراد فکر میکنند که نقش شغلی کارمندانشان از زمان معرفی هوش مصنوعی افزایش یافته است.