تمایل ایران به بیتکوین و احتمال بروز استاکس نتی جدید
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ برخی کارشناسان غربی بر این باورند که ایران برای غلبه بر تحریمهای اعمالشده از سوی ایالاتمتحده، به بیتکوین و استفاده از ارز دیجیتال بومی روی آورده است. مورگان رایت (Morgan Wright)، متخصص راهبرد امنیت سایبری، تروریسم سایبری، سرقت هویت و حفظ حریم خصوصی و مشاور سابق برنامه کمکرسانی ضدتروریستی وزارت امور خارجه ایالاتمتحده در این خصوص مقالهای نوشته است که به شرح زیر است:
«ایرانی ها به بیتکوین روی میآورند؛ درست مانند آنچه کره شمالی انجام داده و میدهد. با پیشی گرفتن بیتکوین از ریال (ارز ایران)، موج بعدی حملات باج افزاری در راه خواهد بود و پرداختها از طریق بیتکوین انجام خواهد شد.
به گفته محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ایران، این کار پس از خارج شدن 2.5 میلیارد ریال از کشور انجام شد. بههرحال دولت میتواند با اجرای حملات باج افزاری از طریق شرکتهای خرابکار، مبالغی را به دست آورد.
ایران برای ایجاد امنیت، قدرت پردازش رایانهها را میدزدد تا ارزهای دیجیتال بیشتری به دست آورد. این کار «سرقت ارز دیجیتال» نام دارد و اهداف اصلی این دزدیهای دیجیتال در خاورمیانه بوده است. ایران دشمن قدیمی خود، عربستان سعودی را هدف قرار داده و نابودی چرخه محاسبات، باعث از دست رفتن میلیونها دلار از آنها شده است.»
در بخش دیگری از این گزارش، این مقام آمریکایی، موضوع ارزهای دیجیتال ایرانی را، یک تهدید برای تحریم های ایالات متحده برشمرده و گفته است:
«یکی دیگر از شیوههای درحالتوسعه ایران برای جلوگیری از تحریمها، ایجاد ارز دیجیتالی بومی است. ازآنجاکه این ارزهای دیجیتال تحت کنترل رگولاتورهای ایالاتمتحده قرار ندارد، ایران میتواند پول دریافت و پرداخت کند و بر محدودیتهای اعمالشده روی بانکهای سنتی خود غلبه کند.
ایران تمام این کارها را برای ابقا بهصورت یک دولت قدرتمند انجام میدهد. اقتصاد متلاطم و آشوب مدنی، ثبات دولت فعلی را به خطر انداخته است. بر اساس گزارش فاکس نیوز، فیلمهای منتشرشده از داخل ایران در رسانههای اجتماعی نشان میدهد که هزاران معترض به خیابانها آمدهاند. این علامت خوبی نیست؛ اما ایران امیدوار است که با ادامه راه بتواند از ارز دیجیتال بومی خود استفاده کند؛ و اگر این اتفاق بیفتد، ما شاهد گونه جدیدی از جنگ خواهیم بود. ایالاتمتحده دیگر نمیتواند از قدرت مالی خود استفاده کند تا بانکها را مجبور به عدم همکاری با ایران کند. درنهایت دولت ایالاتمتحده قادر به استفاده از حتی یک سلاح مؤثر خود علیه ایران نخواهد بود.»
مورگان رایت، در ادامه گزارش خود، به بررسی تهدیدات ارزهای دیجیتال برای ایران پرداخته و گفته است:
«در ماه ژوئن سال 2010، گزارشهای خبری حاکی از کشف یک کرم کامپیوتری با هدفگیری برنامه غنیسازی اورانیوم و سانتریفیوژهایش در ایران بود. «استاکسنت» موجب تخریب و ایجاد تأخیر در برنامه هسته ای ایران شد. این کد بسیار پیچیده بهعنوان اولین سلاح سایبری لقب گرفت و شروع نوع جدیدی از جنگ بود.
شاید زمان آن فرارسیده که در مورد نحوه نابودی ارز دیجیتال بومی ایران فکر کنیم. تحریمها باعث ایجاد بحران مالی در داخل ایران میشود که افزایش ناآرامیها را در پی خواهد داشت. باید صبر کنیم تا تحریمهای کنونی، ایران را تضعیف کند؛ و پسازآن با راهاندازی ارز جدید، دولت ایالاتمتحده نیز باید حمله استاکسنت دیگری را ترتیب دهد و امید دولت به مقابله با تأثیر تحریمها را از بین ببرد.»
بخش پایانی یادداشت مورگان رایت، به همکاری ایران و روسیه در زمینه ایجاد ارز بومی اشاره می کند. این مقام آمریکایی، در این زمینه معتقد است:
«روسیه و ایران در مورد بهترین راه استفاده از ارزهای دیجیتال برای تجارت و جلوگیری از تحریمهای آمریکا همکاری میکنند. هدف آنها درواقع غلبه بر «SWIFT» (جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی) و ایمنی سرویس پیامرسانی مالی است. به همین دلیل دیگر بانکها از ارتباط با روسیه و ایران خودداری میکنند.
پوتین – که نباید کنار گذاشته شود – دستور توسعه کریپتوروبل (ارز دیجیتال بومی روسیه) را صادر کرده است. به نظر میرسد در اینجا این سؤال مطرح میشود که کدام تغییر تاکتیک اشتباه باعث کندی واکنش ایالاتمتحده در برابر این دو کشور شده است.
با موفقیت ایران و روسیه در راهاندازی ارزهای دیجیتال دولتی، ایالاتمتحده و متحدانش یکی از مؤثرترین ابزارهای حمله را از دست خواهند داد. انتخابها محدود هستند؛ آمریکا میتواند مقررات سنگینی برای ارزهای دیجیتال تنظیم کند، اما این کار فقط روی صاحبان قانونی تأثیر خواهد داشت و تأثیر جهانی کمی دارد، مگر اینکه تمام کشورهای بزرگ موافقت کنند. این کار در این برهه زمانی به نظر نادرست است.
از سوی دیگر، شاید زمان آن برای ما فرارسیده تا روش خود را تغییر دهیم و یک سلاح سایبری جدید طراحی کنیم. بهجای هدفگیری سانتریفیوژها، باید ارزها را هدف قرار دهیم. ایران پیام ما را بهوضوح دریافت نکرده است. شاید «نپذیرفتن مذاکره» توجه آنها را جلب کند.»